/

Idén többméter magas a tavasz és a szerelem szimbóluma

6 perc olvasás

Májusfa állítás zeneszóval

A sokévtizedes, sőt évszázados hagyomány szerint, a májusfa a mai napig a tavasz és a szerelem érkezését jelzi. Vannak települések, ahol még napjainkban is a régi népszokásnak hódolva, a lányos házak és néhány középület elé májusfát állítanak az udvarlásra érett legények.

Úgy tűnik városunkban főként a nyugdíjas klubok őrzik ezt a szép hagyományt. Szombaton a Berhida Nyugdíjas Klub állított színes szalagokkal, virágokkal díszített májusfát Berhidán, vasárnap pedig az Őszi Napfény Nyugdíjas Klub szervezésében, a Rokolya Néptánccsoport közreműködésével a Peremarton-gyártelep településrészen köszöntötték a tavasz érkezésének jelképét.

A Berhida Nyugdíjas Klub tagjai sok virággal díszítették a májusfát

Zene- és énekszóval kísérte a sokaság, a vállukon több méteres nyárfát cipelő ifjúkat a Petőfi művelődési ház elé, majd a közeli füves területre kanyarodtak, ahol az esemény résztvevői színes szalagokkal és koszorúval ékesítették fel a jó hosszúra nyúlt faágat. Közben a Rokolya Néptánccsoport harmonikamuzsikával és énekszóval buzdította a férfiakat, hogy a több méteres felszalagozott, nyurga fát sikerüljön felállítani és egyenesbe hozni.

A népszokás szerint a májusfát április 30-ról május 1-re virradó hajnalban, vagy még az éj leple alatt díszítették fel, és állították a ház kerítéséhez az ifjú legények. A felszalagozott májusfa udvarlási szándékuk kifejezésére szolgált. Leginkább a nyírfa, vagy a nyárfa hosszúra nőtt ágait alkalmazták erre a célra, de Nádudvaron például, fenyőfából is készítik. A felszalagozott fa pedig a mai napig a tavasz és a szerelem érkezését jelzi. A szokás szerint a hónap utolsó szombatján ugyanazok a fiúk, akik felállították, kidöntögetik a májusfát, és ekkor derül ki, melyikük udvarol a lánynak, és a háziak megvendégelik a legényt.

Sok-sok színes szalagot kötöttek a magasra állított májusfára

A Vajdaságban, Magyarcsernyén hagyományosan a 18. életévüket betöltött, abban az évben katonakötelessé vált fiúk állítottak májusfát a szintén 18 éves, korosztályukból kiválasztott lányoknak. A felszalagozott fát két hét múlva még friss virágokkal újították fel, és zeneszóval hívták meg a lányokat a hónap végére szervezett „regrutabálba”. Ez a mulatság nem a katonaérettségről szólt, hanem sokkal inkább a felnőtté válás megünneplése volt. Egykor talán a fiatalok első bálozását is jelentette ez az esemény.

Bár településünkön főként az idősebbek kezdeményezésére elevenítik fel a májusfa állításának hagyományát, a rendezvényen szép számban akadnak fiatalok is, akik ma már nyilván nem a régi szokások szerint ismerkednek, és barátkoznak, de ugyanúgy örülnek a tavasznak és egymás társaságának, mint elődeink. Ráadásul a tánc és a mulatság sem maradt el, mert az április 30-ai májusfa állítást követően fergeteges táncprodukciókat nézhettek végig a Petőfi művelődési ház színpadán, a tánc világnapja alkalmából szervezett, Generációk tánca rendezvényen.

Ég felé magasodik a tavasz és a szerelem érkezését szimbolizáló fa.

Kövess: