/

Színes szalagokat kötöttek a fára, majd estig folyt a tánc

8 perc olvasás

Májusfa állítás a tánc világnapján

A májusfa állításáról az Őszi Napfény Nyugdíjas Klub gondoskodik minden évben, hiszen ők még emlékeznek a régi, ifjúkorukban megélt majálisokra, és szívükön viselik e szép hagyomány megőrzését és átörökítését. Ez azért fontos számukra, és nem kevésbé a fiatalok számára is, mert az ilyen események kovácsolják egybe a település közösségét. Az ünnepekre való közös készülődés minden alkalommal összehozta a lakosokat, beszélgettek, barátkoztak egymással, és ezt a jó szokást szeretnék a fiatalabb nemzedéknek is átadni, annál is inkább, mert napjainkban egyre jobban bezárkóznak az emberek, és alig van közösségi élményük. Épp ezért szükséges feleleveníteni azokat a hagyományokat, amelyek összehozzák a település lakosságát. Ezúttal is sokan eljöttek, és segítettek kidíszíteni a májusfát, majd a magasba emelkedett a majális szimbóluma. Másnap reggel pedig zenés ébresztővel indult nap.

A tánc világnapja alkalmából azonban nemcsak a berhidaiakat, hanem a térség táncot kedvelő csoportjait is sikerült megmozgatni a Pere Rúzs Tánccsoportnak, amely már évek óta vállalja a Generációk Tánca elnevezésű rendezvény szervezését és lebonyolítását.

Április 29-e a tánc világnapját jelöli, amely tulajdonképpen Jean-Georges Noverre francia táncművész és balett-táncos születésnapja. Az ő emlékére és tiszteletére tűzték ki a tánc világnapjának időpontját, amelynek célkitűzése, hogy a Nemzetközi Táncbizottság programjain belül a világ összes táncát megünnepeljük. A nap célja a különböző táncstílusok, táncos hagyományok megőrzése az utókor számára, illetve a tánc, mint művészet és szabadidős program népszerűsítése az általános felfogásban. Ez pedig Berhidán is szinte teljes mértékben megvalósult, hiszen a fellépők valamennyi nemzedéket képviselték, az óvodásoktól a nyugdíjasokig, és a táncok műfaja, stílusa is roppant színes volt, számos irányzatot vonultatott fel a színpadon.

Sokféle csoport, sokféle formáció népesítette be a világot jelentő deszkákat, a néptánctól a pár évtizeddel ezelőtti években népszerű, és a mai modern táncokig, amelyeket gyermekek, fiatalok és kevésbé fiatalok is töretlen lelkesedéssel adtak elő, bizonyságot téve arról, hogy táncolni öröm, táncolni szabadság, táncolni igazi boldogság! Látványos koreográfiával mutatkoztak be a legkisebbek, a gyermekek és a kamaszok, valamint a fiatal felnőttek és a kevésbé ifjúk is, akiknek a mozgás nemcsak jóleső kedvtelés, hanem a közösségépítést is szolgálja. És láthattunk magas művészi szintű egyéni és csoportos produkciókat, valamint a hagyományok ápolását szolgáló néptáncokat és viseleteket is.

A március 30-ai műsort stílusosan a szervező Pere Rúzs Tánccsoport nyitotta meg, majd sorakoztak a nemcsak helyi, hanem környékbeli települések táncegyüttesei. A rendezvény immár a tánc regionális ünnepévé nőtte ki magát Berhidán, hiszen a fellépők nemcsak helyiek voltak, hanem Veszprémből, Pétfürdőről, Hajmáskérről, Ösküről, Várpalotáról és persze, Berhidáról érkeztek. Megcsodálhattuk a veszprémi Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió, valamint a Nyugdíjas Klub táncosait, a pétfürdői Dance Action Sport Egyesület és a Muskátli Néptánccsoportot, a hHajmáskér-Öskü No Cavington Tánccsoportot, a várpalotai Pearl Dance Dúdoló Óvoda együttesét és a Vision Hip-Hop Táncstúdiót, a berhidai Rákóczi Általános Iskola táncosait és a Pere Rúzs Tánccsoport produkcióit. Kiváló szólótáncosok és remek csapatok kápráztatták el a közönséget és persze, egymást, hiszen a fellépők örömmel buzdították lelkes tapssal a fellépüket.

Így kapcsolódott és fért meg egymás mellett a hagyomány és a mozgásművészet, a tánc ünnepe, kellemes délutánt és koraestét szerezve a résztvevők és az érdeklődők számára. Hirdetve, hogy érdemes megtartani, megőrizni és művelni mindazt, ami összehoz, közösséggé kovácsol, és boldoggá tesz bennünket.    

Kövess: