/

Lebontották a balesetveszélyes lépcsőt

9 perc olvasás

Felújítási pályázatok és beszámolók a városvezetés áprilisi ülésén

Az ülésen jelen volt dr. Linczmayer László alezredes, a Várpalotai Rendőrkapitányság vezetője, aki a tavalyi esztendő rendőrségi eseményeit értékelve kiemelte: mind a térség, mind pedig Berhida közbiztonsága kiegyensúlyozott. Egyedül a digitális térben elkövetett bűncselekmények aránya nőtt a többszörösére, de ez a tendencia, sajnos országos, sőt mondhatni, világjelenség. A bűnözők egyre inkább a telefonos eszközökre és az internetre irányulnak, így csalják ki, vagy szerzik meg a gyanútlan áldozataik pénzét. A rendőrség igyekszik a lakosságot felvilágosítani az internetes csalási módszerekről, rengeteg felhívást tesznek közzé arról, miként ismerhetik fel az átveréseket, és az elkövetők felderítése is többnyire sikeres, de a bűnözők mindig egy lépéssel előbbre járnak, és mire fény derül a csalási módszerükre, már sok embert átvertek, ráadásul folyamatosan újabbakkal állnak elő. Ma már nem a zsebtolvajok és a betörések, hanem a „kiber bűnözők” vezetik a listát a vagyon elleni bűncselekmények területén – szögezte le a rendőrkapitány.

A gyermekjóléti feladatok ellátásáról készített, részletes beszámolóból kiderült, hogy a családsegítő és gyermekvédelmi ágazat munkatársai roppant sokrétű feladatot látnak el, és ha még kétszer ennyien dolgoznának ezen a területen, az is kevés lenne. Ennek dacára a szolgálatot teljesítő szociális munkások és a védőnői szolgálat dolgozói igyekeznek helytállni. Mint elhangzott, Berhidán jelenleg is magas a rossz lakhatási körülmények között élő, súlyos nélkülözést szenvedő, elhanyagolt gyermekek aránya. A legrosszabb, hogy nagyon nehéz ezen állapotok megszűntetésében segíteni, mert a szülők gyakran nem hajlandók együttműködni a szociális gondozókkal, és bár a kötelezettségeiket nem látják be, de annál sokkal inkább ismerik a jogaikat. Egyébként, az önkormányzat a szociális célokra fordítható források mintegy 80 százalékát a saját költségvetéséből kénytelen biztosítani, mert erre az állami támogatás a szükségesnek a mindössze 20 százalékát éri el.

A testületi ülés folytatásában eredménytelennek nyilvánították a Szabadság téri – a volt Takarékszövetkezet előtti terület – parkoló és járdaszakasz kivitelezésére kiírt pályázatot, és döntöttek arról, hogy a tervezőt felkérik, aktualizálja a korábbi terveket, és ennek megfelelően új pályázatot írnak ki a munkálatok elvégzésére. Majd döntöttek a képviselők pumpapályák befejezési határidejének módosításáról, amit június 7-ben határoztak meg.

Az arra járók már láthatták, hogy a Városházával szembeni bolt előtti területen elkezdődött a balesetveszélyes lépcső lebontása. A boltok előtti sétáló rész az ÁFÉSZ tulajdona, de e között és a járda közötti terület az önkormányzaté. Elbontották a lépcsőt és a korábbi feljárót, majd teljesen új, akadálymentes feljárót alakítanak ki, középen korláttal.

A lakosság ugyancsak régi, jogos igénye, hogy Berhida központjában, a jelentős forgalmú Veszprémi úton, ahol a gyalogos közlekedés is állandó jellegű, biztonságos átkelők létesüljenek. Ezzel kapcsolatban Pergő Margit polgármester elmondta, hogy Veszprémi út és a Bem utca kereszteződésében kialakítandó zebra tervei már jó ideje készen állnak. Az egymást keresztező utak tulajdonosa azonban nem az önkormányzat, hanem az állam. A gyalogátkelő megfelelő kialakításához elengedhetetlen az út kibővítése is, ezért a Bem utca és Veszprémi út sarkán az önkormányzat megvásárolta a szükséges területrészt, így az ott lévő ingatan kerítését is távolabbra helyezték. Tavaly a bolt oldalánál is kialakították azt a járdaszakaszt, amely majd csatlakozik a zebrához. Elvégeztették a fényerősség mérést is, és kiderült, nem elegendő a jelenlegi lámpák fényereje, ezért megbízást adtak ki a tervezőnek három új köztéri lámpa kihelyezésére. Ugyanakkor biztonságos közlekedés érdekében, a kormányablak melletti és az út túloldalán lévő buszvárót is át kell helyezni, ami az útszakasz átépítésével is jár majd. Ezt a munkát már tavaly, a Pétfürdő és Berhida közötti útszakasz teljes felújítása során el kellett volna végezni, de mivel azt a kormány forráshiányra hivatkozva elhalasztotta, ez a része sem készült el. Jelenleg a Közútkezelővel folynak az egyeztetések annak érdekében, hogy minél előbb elkészüljenek a nagyon várt gyalogátkelők.

Kövess: