/

Az irodai munka nem tett boldoggá, én főzni szeretek, ez az életem!

11 perc olvasás

Helyben készült házias meleg ételek a Jázmintól

-Szakács, diétás szakács és élelmezésvezető a szakmám. A vilonyai Szikla Vendéglőben konyhalányként kezdtem a pályafutásom, már akkor megtetszett a vendéglátás. Később a Kastélydomb Kávézó és Étteremben szakácsként dolgoztam, miközben elvégeztem a képzést. Büszke vagyok arra, hogy a munkahelyemen sokat tanulhattam, elmélyítettem a szakmai ismereteimet, ez segített abban, hogy saját üzletet indítsak. Előtte azonban még elvégeztem az élelmezésvezetői képzést, és egy ideig a peremartoni idősek otthonában el is helyezkedtem ebben a szakmában, de hamar ráébredtem arra, hogy az irodai munka nem az én utam, nem tesz boldoggá. Hiányzott a konyhai nyüzsgés, mert aki csak ismer tudja, hogy nagyon szeretek főzni, nekem az ételkészítés az életem, abban tudok igazán kiteljesedni! Így kapóra jött számomra, hogy tavaly nyáron kiírták a vállalkozói START pályázatot, és úgy döntöttem, én is szerencsét próbálok. Pályázatíró segítségével augusztus végén, nagy reményekkel jelentkeztem is rá. Egy helyi, melegétel kifőzdét terveztem, házhozszállítással. Arra gondoltam, hogy nagy segítség lenne ez a berhidai idős embereknek, különösen az egyedülállók számára.

-A pályázat azonban nem nyert, de ez mégsem tántorította el az elhatározásától, úgy döntött, mégis megvalósítja a tervét.

-Nem vagyok az a feladós típus. Kerestünk egy szakértőt, összedugtuk vele a fejünket, és elhatároztuk, hogy saját erőből létrehozzuk a konyhát és a szükséges helyiségeket, majd beszerzetem a berendezéseket, kellékeket és pár hónap alatt elkészült minden. Természetesen az előírásoknak megfelelően alakítottuk ki, hiszen másként engedélyt sem kaptam volna. A kislányomat Jázminnak hívják, ezért lett az üzlet a Jázmin Kifőzde. Igaz, kezdetben bele kellett szoknom az egyszemélyes konyhába, és azt is meg kellett szoknom, hogy itt egyedül vagyok, mindent magamnak kell előkészíteni, megsütni, megfőzni. Korábban csak nagyüzemi konyhákban dolgoztam, de örültem, hogy végre a magam ura lehetek, mindent úgy csinálhatok, ahogy jónak látom, nem szól bele senki, és az igényeknek megfelelően alakíthatom az ételkínálatot.

-Miként fogadta lakosság? Hamar – ez a szó most tényleg ideillik – ráharaptak a kínálatára?

-Őszintén szólva, magam is meglepődtem, milyen hamar jelentkeztek a megrendelőim! Igaz, én főként az idősebb korosztályra számítottam, de elsősorban a fiatalok igénylik a meleg ebédet, ami nyilván nem csoda, hiszen akik napközben dolgoznak, a gyermekek pedig oviban, iskolában étkeznek, munka után nincs már idejük, kedvük vacsorát főzni. Így a hétköznapokon örömmel veszik, ha meleg. főttételhez jutnak. Én meg annak örülök, ha elmondják a véleményüket a menüről, mert így tudom, mi ízlik az embereknek, és mi az, amin változtatni kell. Nem sértő számomra a kritika sem, hiszen az ízlések különböznek, akinek nem tetszik, megoldja másként az ebédjét, én pedig elgondolkodom, hogyan javíthatok a kínálaton. Volt egy nyugdíjas megrendelőm, aki két hét után kerek-perec közölte, inkább visszatér oda, ahonnan korábban rendelt. Annak is örülök, ha új ötletekkel, ételajánlatokkal állnak elő, mert az én menüm nem ismétlődő, körforgásos ajánlat, hanem változtatásra, újításra is mindig nyitott vagyok. Azt kínálom, amit a többség elfogad, jó étvággyal fogyaszt el. Így került be a menübe például, a népszerű tojásos nokedli, zöldsalátával.

-Ugyanakkor a házias ételei idényjellegűek, de diétás és laktózmentes menü is szerepel a kínálatában.

-Sajnos, gluténmenteseket egyelőre nem ajánlhatok, de a cukorbetegeket és a laktózérzékenyeket ki tudom szolgálni, és diétás, alacsony kalóriás, úgynevezett ligt menüt is kínálok, mert ezekre is van igény.

-Bármilyen hihetetlen, a teljes vállalkozást, a beszerzéssel, a főzéssel, házhozszállítással együtt, egyedül végzi. Ráadásul mindezt feleség és egy négyéves kislány anyukájaként. Hogy győzi energiával?

-Sokan tényleg nem hiszik el, hogy mindezt egyedül csinálom, pedig tényleg! Igaz, ehhez hajnali háromkor már talpon vagyok, előkészítem a nyersanyagot, és hozzálátok a főzéshez, hogy ebédidőre mindenki megkapja, amit megrendelt. Alapvetően délig kiszállítom az ebédet, és ezzel nagyjából végeztem is arra napra. A délután a gyerekemé, a családomé. Elismerem, olykor az egyéb házimunkát el kell halasztani, nem mindig érem utol vele magam, de ezen már nem rágódom. Persze, a korai kelés miatt, nálunk már este 8 órakor villanyoltás van, de ez Jázmin lányomnak is még tökéletesen ideális. Hétvégén az árubeszerzés folyik, ilyenkor Jázminnal együtt megyünk a nyersanyagot beszerezni. Ugyanakkor hétvégére is gyakran vállalok megrendeléseket hidegtálakra, meleg sültekre, azoktól, akik előre bejelentett rendezvényre készülnek. Őszig már csaknem meg is telt a naptáram a hétvégi rendelésekkel is. Egyelőre győzöm a munkát egyedül. Nem mondom, hogy nem szeretnék tovább fejlődni, segítséget felvenni de tudom, hogy semmi sem megy egyik-napról a másikra, lépésről-lépésről kell építkezni.

-Csak helyben szállítja ki a meleg ebédet?

-Berhidára, és a peramarton-gyártelepre viszem, de vannak rendelések Papkeszi és Pétfürdő területéről, és hamarosan Ősibe is lesz utam a menüvel. Arra törekszem, hogy minőséges alapanyagokból, minőséges ételeket készítsek a vásárlóim megelégedésére. Fontos számomra, hogy a vendégeim elégedettek legyenek, mert nincs annál jobb reklám, mint amikor az emberek egymásnak adják át saját pozitív tapasztalataikat.

          

Kövess: