/

Versek, dalok és mesék a színpadon — német nyelven

6 perc olvasás

Nemzetiségi ünnep iskoláink diákjaival

A gyermekek fellépése előtt Gáspár Orsolya, a nemzetiségi önkormányzat elnöke ismertette az elmúlt időszakban végzett tevékenységüket. Kiemelte, hogy minden évben törekednek arra, hogy az államtól kapott támogatásokat minél nagyobb arányban helyi célokra fordítsák, szem előtt tartva a városi igényeket. Céljuk a nemzetiségi értékek átörökítése és megismertetése, így nemzetiségi rendezvényeiken a magyarországi németek hagyományait elevenítik fel. Egyik ilyen népszerű rendezvényük a Martin naphoz kötődik, amely Szent Márton püspök életének állít örök emléket. Berhidán ehhez kapcsolódóan, tavaly is rajzpályázatot hirdettek a diákoknak, játszóházat tartottak a Süni óvodában, a két iskola diákjainak közreműködésével pedig német nyelvű műsort is adtak. Este lámpás felvonulást is szoktak rendezni, de tavaly az időjárás ezt meghiúsította.

A német nemzetiségi önkormányzat minden évben kiveszi a részét az adventi készülődésből, majd január 19-én a németek kiűzetésének napján, a helyi általános iskolások közreműködésével megemlékezést tartottak a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtárban. Az emlékműsor folyamán a tanulók német és magyar nyelven elmondott versekkel, valamint egy elbeszélés több szereplős feldolgozásával idézték fel a tragikus eseményeket. Az ünnepséget követően az Együvé Tartozás Parkjában található emlékműnél a nemzetiségi önkormányzat elnöke koszorút helyezett el.

Az elmúlt években iskoláinkban is felelevenítették a hagyományos német nemzetiségi, húsvéthoz kötődő programokat. Mindkét iskola udvarán tojásfát állítottak, és a hagyományokhoz kötődő játszóházakat tartottak. Idén is terveik között szerepelnek a tanulók részére szervezett tanulmányi kirándulások, mert fontosnak tartják, hogy a gyermekek személyes élményeket szervezve ismerkedhessenek meg a nemzetiségi hagyományokkal – hangsúlyozta Gáspár Orsolya, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Berhidán 2022. évi népszámláláskor 69 fő vallotta magának a német nemzetiséghez tartozónak. Bár ez körülbelül csupán fele a 2011. évi adatoknak, de lehetővé tette, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzat tovább működhessen a településen, hiszen mindkét általános iskolában német nemzetiségi oktatás is folyik. Beszámolója végén az elnök aláhúzta: a köztársasági elnök a következő nemzetiségi önkormányzati választásokat 2024. év június 9-ére írta ki. Fontos, hogy a német nemzetiséghez tartozó és a választási jegyzékben szereplő lakosok a német nemzetiségi hovatartozásukat vállalva vegyenek részt a választásokon, hogy a nemzetiségi önkormányzat tovább működhessen, segítve hagyományaik megörzését, ápolását és átörökítését.

A közmeghallgatást követően az általános iskolák tanulói vették birtokba a színpadot, hogy mind az Ady Endre, mind a II. Rákóczi Ferenc iskola diákjai műsoraikkal bemutassák, mi mindent sajátítottak el a német nyelvből, hagyományokból és kultúrából. Az Ady Endre iskola tanulóit Bregócs Zsuzsanna, Horváthné Fertály Andrea, Hámoriné Szakasits Kata és Tarjányi Mónika készítette fel, a II. Rákóczi Ferenc iskola tanulóinak műsorait pedig Vargáné Nesó Ágnes, Csupecz Melinda és Kovács-Krutzler Adrienn pedagógusok állították össze és koordinálták.

Kövess: