/

Mikrovilág makrofotókon

7 perc olvasás

Hogy ne csak nézzük, lássuk is a természet csodáit!

Bár az eredeti tervet — miszerint, ha már a Föld napját ünnepeljük, a fotókat is természetes környezetben, a Lakath parkban csodálhassa meg a közönség –az időjárás meghiúsította, de a Kossuth utcai művelődési házban kiállítva is ugyanazt az élményt kínálták. Simon Gyula természetben elkapott fotóinak többségét már sokan láthatták a Status Quo Berhidán közösségi csoportban, ahol szerzőjük önzetlenül megosztja azokat, de az egymás mellé helyezett, kinagyított fényképek együttes látványa ezúttal még erőteljesebbé varázsolta a természetben fellelhető csodákat, a mikrovilág, apró, szabad szemmel alig észrevehető, vagy egyáltalán nem látható részleteit.

„Ez a Föld a miénk, csak a miénk, óvjuk meg, hogy szép legyen!” — énekelte Kovács Attila vezetésével a gitározó gyermekcsapat, akik az alkalomhoz illő dalaikkal tették hangulatossá a kiállításmegnyitót.

A föld napjáról való megemlékezés 1990 -ben nőtt világmozgalommá. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – így hangzik a mozgalom egyik jelmondata, amely a bolygó megóvására, ma már, sajnos megmentésére hívja fel a figyelmet, hiszen nem kell ecsetelnünk, milyen sok kárt okozott eddig az ember a természet károsításával. Mára már több mint 140 ország milliónyi környezetért aggódó polgára, gyermekek, felnőttek, csoportokban, szervezetekben, hivatásosok és önkéntesek teszik a legkülönfélébb módon emlékezetessé ezt a napot, jogosan aggódva bolygónkért.

Mint megtudtuk, Simon Gyula csaknem tíz éve készít fotókat tágabb és szűkebb környezetéről. Legszívesebben a természetben fellelt különleges pillanatokat szereti megragadni, és megörökíteni, de nem hagyományos módon, hanem közelképekben, a legapróbb részletekre összpontosítva, meglátva és láttatva azokat a parányi csodákat is, amelyek mellett az átlagember elmegy anélkül, hogy észre is venné azokat.

A fotókból a természet szépsége a maga valóságában mutatkozik meg, és arra figyelmeztet bennünket, hogy nyissuk ki a szemünket, és ne csak nézzük, lássuk is meg a környezetünk lenyűgöző csodáit! Gyula elárulta: azért szereti ezeket a felvételeket, mert egy lenyűgöző élővilágot láttatnak, gyakran azt is, amit szabad szemmel nem láthatunk, vagy egészen másként képzelünk el – mutatott rá a kiállítást megnyitva Dancsó Valéria, a művelődési ház vezetője.

Érdekességként azt is eláruljuk, hogy Simon Gyula nem használ profi fényképezőgépet, elmondása szerint mobiltelefonjával készíti a fotóit, de a nem mindennapi perspektívákból arra kell következtetünk, hogy képei nem mindig készülnek könnyűszerrel, hiszen különleges beállításokban születnek, igaz ezeket leggyakrabban egy-egy adott helyzet eredményezi. Gyula nemcsak nyitott szemmel jár, hanem mindig készen áll a fotózásra, hiszen nem egyszerű lencsevégre kapni egy-egy pillangó, parányi katicabogár, vagy a gyenge fuvallatban is hamar eltűnő, gyermekláncfű pihéit és azokat az emberi szem határait súrolva, a felismerhetetlenségig közel hozni.

Mint az a kiállítás megnyitóján is elhangzott, Simon Gyula nemcsak gyönyörködtetni, hanem jótékonykodni is kíván a fotóival. A Status Quo Berhidán csoportban ugyanis, licitálni lehet ezekre a képekre, és ennek teljes bevételét felajánlja a Lakath János emlékére állítandó szobor megvalósítására a róla elnevezett parkban. A kezdeményezést Imrefi Károlyné kezdeményezte. A kiállításon is látható fotók tehát, megvásárolhatók, lehet rájuk licitálni, ami a Facebook közösségi oldalon folytatódik.

Köszönjók a fotókat, és az önzetlen felajánlást!

Kövess: