/

Dezsőnek meg kellett halni, és a farsangot is eltemették

6 perc olvasás

Jó hangulatú falusi disznóvágás a Kistónál

„Fülit, farkát a papoknak, hurkáját a diákoknak” — hirdette a népi rigmus. Jutott azonban —  és nemcsak hurka, hanem még sok más ízes, laktató jófalat mindenkinek, aki szombaton kora délután kilátogatott a Kistóhoz. A Kapu a Holnapra Egyesület, idén február 18-án, immár másodszor rendezett, jó hangulatú, hagyományőrző falusi disznóvágást és lakomát Berhidán.

A jó idő és a finom illatok sok embert kicsalogattak a Kistóhoz

Kiváló szervezés, sok előkészület és rengeteg szorgos kéz kellett ahhoz, hogy a vendégeket már ebédidőben kiszolgálják a hagyományos disznótoros ételekkel. Csábítóan ínycsiklandó illatok lengték körül a Kistó környékét, aki arra járt, lehetetlen volt ellenállnia a kísértésnek! Sertéspecsenye, hurka és kolbász sült ropogósra a kemencében, hatalmas fazekakban orjaleves rotyogott sok-sok zöldséggel ízesítve, tepertő sercegett a méretes üstben, és finom káposztát pároltak az asszonyok. Előtte azonban „Dezsőnek” kora hajnalban, sajnos meg kellett halni. Dezső, mint megtudtuk, közel kétszáz kilósra hízott sertés volt, akit ezen a februári szombaton, a „farsang farkán”, sokak örömére, tepsiben és lábasokban érte utol a végzete. A falun hizlalt disznóknak, már csak ez a sorsuk sok-sok esztendő óta: élelemmel látják el az embereket. A disznóvágás hagyományának felelevenítése pedig remek lehetőség egy kisváros közösségi életének felélénkítésére, hiszen a finom étel és a vidám hangulat mindig összehozza, jókedvre deríti az embereket, s ha jó muzsika is társul hozzájuk, garantált a siker!

Bár a falvakban még nem halt ki a disznóvágás hagyománya, a városi emberek, különösen a legifjabb nemzedék zöme, aligha találkozhat azzal a bevált szokással, amikor a család és a szomszédok összegyűlnek, és együtt végzik el a diszóvágással járó, szükséges munkákat, hogy estére mindenképp elkészüljenek a sertés feldolgozásával. Ezt a népszokást elevenítette fel idén — ahogy stílusosan fogalmaztak — „újratöltve”, a berhidai Kapu a Holnapra Egyesület, amely alig három éve alakult. Lelkes tagjainak szívügye a helyi örökségvédelem, valamint hagyományaink megőrzésével és felelevenítésével városunk kulturális életének élénkítését, színesítését is célul tűzték ki.

A közösségi disznótoros rendezvényükre második alkalommal került sor, és láthatóan a tavalyinál sokkal több látogatót vonzott. Nem csoda, hiszen idén még a kora tavaszias, kellemes időjárás is segítette az esemény sikerét. De leginkább az ínycsiklandó falatoknak, no meg a remek hangulatnak a jó híre csábította a berhidaiakat a Kistóhoz, mert a szervezők nem csak disznótoros lakomával, hanem nagyszerű kísérőprogramokkal is várták vendégeiket. Újra üdvözölhették körükben a Vadrózsa citerazenekart, amely sok évvel ezelőtt Berhidán alakult, de tízéves munkásságuk után Ősiben telepedtek le, és örömmel fogadták el a meghívást.

A Rokolya Néptánccsoport ezúttal a farsangot, azaz a telet temette, vicces székely hagyományőrző produkciójával. A vidám hangulatot a Berhida Táncegyüttes tovább fokozta a humoros disznótoros rigmusaival és táncbemutatójával, amelyben a kicsik és nagyok egyaránt ropták. Hogy a műsorok között se legyen hiányérzetük, Csernák Zsolt harmonikaszóval szórakoztatta a sokaságot. Az egyesület tagjai és önkéntes segítőik pedig már kora reggel óta rengeteget dolgoztak a rendezvény sikeréért. Érdemes volt annyit fáradniuk, mert – bár a sertés „Dezső” élete árán, de — idén is nagyszerűen sikerült az „újratültött” falusi disznóvágás a Kistónál.

Kövess: