/

Baranta, csatajelenet és korhű étkek

9 perc olvasás

Berenhidai Huszár Péter Nap a lovaspályán

Különleges, múltidéző nap várt azokra a berhidaiakra, akik szombaton, május 14-én kilátogattak a helyi lovaspályára. A Kapu a Holnapért Egyesület Berenhidai Huszár Péter emlékére tartott közösségépítő, történelmi rendezvényt, amelyen a rettegett végvári vitéz életét végigkísérő, a török hódoltság idejére jellemző csatajelenetek és fegyverforgató bemutatók megtekintése mellett, korhű ételeket is kóstolhattak, a gyermekek pedig kipróbálhatták a hagyományos népi játékokat és sétakocsikázáson is részt vehettek.

Mint azt Somogyi Józsefné elnök elmondta, a Kapu a Holnapért Egyesület tagjai a szervezet megalakulásakor — más célok mellett — a kulturális, szellemi, történelmi és épített örökségünk védelme és ápolása területén is megfogalmazták elképzeléseiket. Tették ezt azért, mert az volt a benyomásuk, mintha az itt élő emberek azt gondolnák, hogy Berhida történelme csak az 1900-as években kezdődött volna! Igaz, hogy megkérdőjelezhetetlen Lakath János végrendelete és árvaháza, vagy az ipari robbanóanyag gyár létesülése, de az is fontos, hogy ne felejtődjék el a városunkat alkotó, három település történelme sem, amely bizony megközelíti az ezer évet! Úgy vélte, mellőzött témája volt ez a közbeszédnek és köztudatnak, és az erőfeszítések jelei is, egyelőre halványak, hiszen e témában kizárólag Simon Gyula közösségi bejegyzéseit lehetne említeni, s mindenki figyelmébe ajánlani azokat – fogalmazott az egyesület elnöke.

Somogyi Józsefné megnyitóbeszédét így folytatta:

„A történelem gyakran ismétli önmagát. A múltunk ismerete a jövőnkre tekintve is fontos, így szól a mondás: Akinek nincs múltja, annak nem lesz jövője sem! Törekednünk kell, részleteiben is a történelmünk sokszínűségének elfeledett, kiemelkedő események, személyeinek bemutatására.”


Ehhez kapcsolódott a szervezet szombati rendezvénye, amely meglehetősen messzebbre visszanyúlva az időben, berenhidai Huszár Péter életpályáját és tevékenységét részletesebben megismerve, megérthetjük, hogy hasznos üzeneteket, tanulságokat küld nemzete mai utódainak – tette hozzá.

Varga Károlyné Amália a történelmi múltból idézte fel azokat az eseményeket, amelyeket berenhidai Huszár Péter életéhez köthetőek

Hogy ki volt, és milyen jelentőséggel bír berenhidai HuszárPéter városunk múltjában, arról Varga Károlyné Amália emlékezett meg. Történelmi visszatekintését azzal indította, hogy nem egy mesebeli hősről, hanem a méltatlanul elfeledett, magyar végvári vitézről, az egykori Berenhida — mai Berhida — egyik kiváló vitézéről van szó, aki csaknem félévezreddel ezelőtt, a 16. század rettegett huszárja volt. Egy élő, valóságos és roppant bátor harcos volt ő a maga korában.

„Őkigyelme olyan tanácsbéli vitéz volt, amilyet az Isten csak jókedvében ad a népnek. Nemcsak a neve, de a szíve, lelke, s minden gondolata huszár volt. Örök példája és dicsősége ő a magyar könnyű lovasságnak, s egyike azoknak, akik a lovasság hírét messzeföldön elterjesztették.”

– idézte a korabeli feljegyzésekből.

A Berenhidai Huszár Péter Baranta SE bemutója

Arra is választ kaptunk, miért fontos a berhidaiaknak tudni a bátor törökverő vitéztől?
Egykor az 1500-as években ugyanis, még Berenhida volt településünk neve. Akkoriban Berenhida földbirtokosa a gazdag, nagy befolyású Huszár család volt. Ebbe a köznemesi családba született Péter és öccse Mátyás. Huszár Péter kivételes képességű bajvívó és törökverőként vált ismertté, aki már gyermekkorában végvári vitézként szolgált, és olyan kitűnően kitanulta a kardforgatás mesterségét, hogy nem akadt párja széles e hazában, így igen korán nagy hírnevet szerzett magának. Hazafias gondolkodású, a vakmerőségig menő, bátor vitéz volt! Számtalan bajvívást kezdeményezett a török vitézeknél. „Bajt vívott életre-halálra, s mindahányat megnyerte. Reszkettek a neve hallatán, ugyanakkor tisztelték is a személyét.”

Bár sok-sok esztendő telt el azóta, múltunk megismerése ma erősíti nemzeti öntudatunkat, hiszen a rendezvényen látottak-hallottak nem csak történelmi ismereteinket bővítették, hanem a lovaspályán eltöltött nap településünk közösségét is erősítette. Sokfélék, és sokféleképpen gondolkodók vagyunk, de meg kell találnunk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek összekötnek bennünket, s ezek egyike mi más lehetne, mint településünk múltja, amit ma, a 21. század vágtató és lassítani képtelen világában is megélhetünk, ha van hozzá jó szándék és akarat.

Sokan kilátogattak a lovaspályára

Élmény volt a változatos programokat megélni, és öröm volt látni, hogy a hosszú, két évig tartó pandémia okozta bezártság után, olyan sok család kilátogatott a lovaspályára, ahol városunk apraja és nagyja is remekül szórakozhatott. A török hódoltságot idéző bajvívási bemutatók, valamint Simon Csilla hastánc produkcióját követően, a finálé sem maradt el: a Berhida Táncegyüttes és a Vadrózsa citerazenekar fergeteges bemutatójával és tábortűzzel zárult az első Berenhidai Huszár Péter Nap Berhidán.  

Kövess: