/

Önálló lemez felvételére készül a Hangár 21

10 perc olvasás

A Hangár 21 zenekar neve nem cseng ismeretlenül a berhidaiak számára, hiszen csaknem egy évtizede fellépői a térségben rendezett koncerteknek, valamint sikeres működésükről számos hang-, videó- és klipfelvétel érhető el a világhálón. A népszerű rock együttes legutóbb tavaly, a Berhidai Napokon tartott remek hangulatú, szabadtéri koncertet városunkban. Most egy önálló hanglemezt szeretnének elkészíteni, amihez támogatókat keresnek – tudtuk meg Bánhegyesi Richárdtól, a négytagú berhidai együttes énekesétől.

– A saját lemez felvételét, sajnos nem tudjuk önerőből megvalósítani, ezért van szükségünk anyagi segítségre, szíves támogatókra – ismerte el beszélgetésünk elején Richárd, majd hozzátette: A zenekar egy évtizedes fennállása alatt önerőből működött, és tett szert olyan népszerűségre, ami egy kisvárosi együtteshez képest óriási teljesítmény! Talán nem szerénytelenség ezt kijelenteni, hiszen nemcsak helyileg vagyunk ismertek, hanem bátran mondhatjuk, országosan is! A teljes Dunántúlt bejártuk, koncerteztünk a legnagyobb városokban, sőt Budapesten is számos fellépésünk volt már több népszerű klubban, kiváló zenekarok társaságában. Rengeteg fellépés, koncert van tehát a Hangár 21 háta mögött, ezért úgy véljük, eljött az ideje egy önálló lemez kiadásának. Igaz ugyan, hogy van egy régebbi lemezfelvételünk, de az még amatőr stúdióban készült, azóta az együttes is rengeteget fejlődött, és a közönségünk, a rajongóink is várják már egy új lemez megjelenését.

-Tavaly, a Berhidai Napokon egy igen jól sikerült, mondhatni, fergeteges koncertjük volt. Azok kedvéért, akik lemaradtak róla, mondjuk el, milyen stílust képviselnek, milyen zenét játszanak?

–Úgy fogalmaznék, hogy a dallamos, fülbemászó és talán színesebbnek tartott rockzene a stílusunk, amit alapvetően nem csak a fiatal korosztály, hanem a kevésbé fiatalok is szívesen hallgatnak, sőt kedvelik is. Ma már nem kizárólag feldolgozásokkal szórakoztatjuk a közönséget, bár a koncertjeinken még kicsivel több az ismert számok aránya, hisz fokozzák a jó hangulatot, de 40 százalékban már a saját szerzeményeinket játsszuk, és azokat a dalokat is nagyon várják, szeretik a bulizók. Ezért is vettük tervbe egy új lemez felvételét, hiszen készen állnak hozzá a saját szerzeményeink, amelyekből szeretnénk egy profi lemezt kiadni. Csak egy gond van, hogy jóval több pénzbe kerül, mint amennyit mi magunk képesek vagyunk rááldozni! Mindeddig saját erőből szereztük be a szükséges hangszereket, a hangosításhoz és az egyéb, működéshez szükséges technikai kellékeket, de egy profi lemez kiadásának költségei már meghaladják az anyagi lehetőségeinket. Pedig próbálunk minél többet fellépni, koncertet adni. Kiválóan együttműködünk Kalapács Józseffel, a magyar rockzene egyik ismert, ikonikus alakjával, akivel rengeteg koncert áll mögöttünk, hisz mi vagyunk a vendégzenekara. Ugyanakkor, a koronavírus miatti veszélyhelyzet is alaposan visszavetette a zenei életet. Sok esetben lemondták a koncerteket, így számos fellépésről, vele együtt a bevételről is le kellett mondanunk. A koncertjeinkre sokan eljönnek és rengeteg elismerő véleményt hallunk, ezért fontos mérföldkő lenne a zenekarunk életében ez az önálló lemez, ami akkor valósulhat meg, ha a célunknak szíves támogatói is lesznek.

Fotó: A Hangár 21 zenekar Fecebook oldaláról

-A berhidai publikum zöme a négy évvel ezelőtti Berhidai Napokon bemutatott rockopera István szerepében is láthatta önt, és úgy hiszem a szívébe is zárta, ahogy a többi résztvevőt is, hiszen helyi produkció volt.

-Igen, valóban sokan gratuláltak, mi pedig örültünk a közös munkának. Egyébként a Hangár 21 együttest is sokan hallották játszani a Petőfi művelődési házban megrendezett rock napon, akkor is Kalapács Józseffel léptünk fel, ahogyan a Berhidai Napokon is sokszor szerepeltünk már a nagyszínpadon, de az István a király mindenképpen emlékezetes bemutatónak számított Berhidán.

-Amit a Zenével írt történelem, a szintén nagysikerű zenei összeállítás követett, majd számos közeli és távolabbi településre is kaptak meghívást a remekszabott produkcióval.

-Így van. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy mind a Zenével írt történelmet, mind a Hangár 21 zenekart illetően, nyugodtan kijelenthetjük, hogy kifejezetten berhidai formációk. Bárhová is megyünk fellépni, minden alkalommal berhidai együttesként tartanak minket számon, akár Budapesten, Baján, Szombathelyen, Nagykanizsán, vagy épp Erdélyben — és még hosszasan sorolhatnám azokat a városokat, amelyekben színpadra álltunk –, Berhida nevét, Berhida jó hírét visszük, népszerűsítjük.

A Hangár 21 koncertje a Berhidai Napokon (fotó? a zenekar Facebook oldala)

-Elárulja, mióta része az életének a zene, a színpadi szereplés és a koncertek sokasága?

-Énekesként immár tizenöt éve vagyok aktívan színpadon. Tudok ugyan gitározni, de inkább az ének a profilom. Egyébként gyerekkorom óta erre vágytam. Általános iskolában is folyton szerepeltem az iskolai műsorokban. Végül a Hangár 21 zenekarral sikerült megvalósítani mindazt, amit zenei téren szerettem volna elérni: színpadi fellépések, nagyközönségnek énekelni, remek hangulatú koncerteket adni.

Mindezt család és állás mellett. Miként sikerül összeegyeztetni?

-Úgy, hogy a munkahelyemen alapvetően szabadok a hétvégéim, és viszonylag rugalmas időbeosztással dolgozhatok. No meg úgy, hogy van egy nagyszerű feleségem, aki ugyan nem énekel, nem zenél, de kitartóan támogat engem. A hároméves kisfiam viszont örömmel énekel velem, sőt, már előfordult, hogy egy-egy koncertre is elkísért minket. Egyébként, „civilben” mindannyian dolgozunk, de a zene a szenvedélyünk, és nem csak szeretjük, de — közönségünk megelégedésére — igyekszünk azt magas színvonalon művelni.

Ízelítőként:

Kövess: