/

Ünnepélyes esküt tettek a képviselők és a polgármester

10 perc olvasás

Megalakult az új berhidai városvezetés

A korábbi települési városvezetés mandátuma október 1-én járt le, így a június 9-én megválasztott polgármester és önkormányzati képviselők ekkor vették át tisztségüket. Városunkban már másnap, október 2-án megtartották az új képviselő-testület alakuló ülését, amelyen elsőként a Helyi Választási Bizottság elnöke, Fazekas Istvánné részletesen ismertette a júniusban lezajlott önkormányzati választások eredményét. A névjegyzékben szereplő választásra jogosult polgároknak nem egész 44 százaléka jelent meg, így az ő szavazataik döntötték el, hogy a következő öt évben kik képviselik az település lakosainak érdekeit a városvezetésben. Berhida képviselő-testülete a polgármesterrel és nyolc képviselő taggal együttesen kilenc fős. Így a választások összesített eredményeként, az alakuló ülésen Fülöp Attila, Gerőfi Roland, Héninger László, Szöllősi Attila, Punk József, Nyírő István, Hegedűs Miklós, Turcsányi Istvánné önkormányzati képviselő, valamint Pergő Margit polgármester tett esküt, és vette át az esküokmányát. Hegedűs Miklós az egyedüli a képviselők közül, aki először vesz részt a városvezetés munkájában, a többiek többszöri ciklusokat kezdik, vagyis folytatják a munkát a városvezetésben.

Ezt követően a megalakult városi plénum megkezdhette a munkáját, így a továbbiakban támogatta a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendeletét, amit egy ellenszavazattal elfogadtak. Majd a képviselők megválasztották a polgármester-helyettest és a bizottsági tagokat, valamint a bizottságok elnökeit és elnökhelyetteseit, és határozatot hoztak az illetmények és tiszteletdíjak mértékéről.

A polgármester ezúttal is a korábbi alpolgármestert, Nyírő István képviselőt javasolta az alpolgármesteri tisztségre. Megválasztása titkos szavazással történt, amelynek eredményeként hat igen és 3 nem szavazattal Berhida város alpolgármesteri teendőit ismét Nyírő István látja el.

Városunkban a képviselő-testületben kettő, a gazdasági és a humán ügyek bizottsága működik. Az utóbbiba — az elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzat rendeletének megfelelően — a korábbi hét helyett öt, a gazdasági bizottságba pedig hat tagot választottak. A gazdasági bizottság elnöke Fülöp Attila, elnökhelyettese Hegedűs Miklós, tagjai: Gerőfi Roland és Punk József képviselők, valamint Imrefi Károlyné és Molnár Róbert külső tagként segítik a bizottság munkáját.
A humán ügyek bizottsága, a korábbi hét helyett, öt taggal működik a jövőben, elnöke Turcsányi Istvánné, elnökhelyettese Szöllősi Attila, tagjai: Héninger László képviselő, valamint Fésüs Éva és Babai János külső tagok.
A bizottságokba választott külső tagok is ünnepélyesen esküt tettek, majd aláírták, és átvették az esküokmányt.

Az alakuló ülés napirendjének végén elmondott ünnepi beszédében Pergő Margit polgármester kiemelte: a megválasztott vezetés rövid távú teendője az önkormányzati intézmények napi működésével, illetve a település környezetével kapcsolatos alapvető feladatok lesznek, mint a tisztább, rendezettebb, összességében barátságosabb városkép kialakításának folytatása, illetve épített parkjaink, a szabadidő eltöltésére alkalmas területeink megfelelő gondozása. Arra is kitért, hogy a választás során minden jelölt, ki-ki a lelkiismerete szerint, különböző ígéreteket tett. Ami viszont megvalósítható javaslat volt, dolgozni fognak azon, hogy megvalósuljon, származzon az ötlet bárkitől. A város első embere arra is ígéretet tett, hogy ahogy eddig, a jövőben is hitel felvétele nélkül kívánják ellátni a feladataikat, megőrizve városunk gazdasági működőképességét, mert ez az önkormányzat döntési szabadságának az ára is. Ugyanakkor továbbra is élni fognak minden olyan a pályázati lehetőséggel, amelyek segítségével településünk jelentős fejlesztési forrásokhoz juthat — hangsúlyozta Pergő Margit.

Azt is mondta, a városvezetésre a jövőben is sok feladat vár, amelyek évről-évre más jellegűek, új és új kihívást jelentenek, és másfajta hozzáállást is kívánnak a képviselőktől. A jövőre nézve korszerű tudás és ésszerű alkalmazkodóképességre is szükség lesz, de független polgármesterként bízik abban, hogy minden jó szándékú berhidai összefogásával, az itt élők ereje, tehetsége és munkája révén, sikerre vihető a közös ügy, városunk további fejlődése.

Az ünnepi alakuló ülés zárásaként, Pergő Margit megköszönte mindazok munkáját, akik segítségére voltak az elmúlt időszakban közülük is megemlítette a családja tagjait, akik továbbra is „csendes beletörődéssel veszik tudomásul, hogy – ahogy fogalmazott — „még mindig nem nyugszik a bőrében!” Majd hozzátette: immár ötödik polgármesteri ciklusát kezdve, idézi és fogadja meg egy német gondolkodó kívánságát:
„Adassék nekem annyi lelkierő, hogy mindazt elfogadjam, amin változtatni nem tudok, s bátorság ahhoz, hogy mindazt megváltoztassam, amire képes vagyok, és bölcsesség ahhoz, hogy el ne tévedjek közöttük!”
Polgármesterként továbbra is ezt kívánom magamnak és Berhida város valamennyi lakójának! – zárta szavait az új ciklusát kezdő, ötödik alkalommal megválasztott polgármester.

Kövess: