/

Térfigyelő kamera kerül a Kistó és a pumpapályák közelébe

5 perc olvasás

A rendkívüli ülést egy felújítási pályázat beadási  határideje indokolta, így csak három napirendi pont szerepelt a szeptember 23-ra összehívott ülésen, amelyen mindenekelőtt a Berhidai Napok elmaradt rendezvényeivel kapcsolatos intézkedésekről kaptak tájékoztatást a plénum tagjai.
A hirtelen érkező lehűlés és erős széllel érkező hétvégi időjárás miatt a 31. Berhidai Napokra tervezett, de elhalasztott szabadtéri élő koncertek közül kettőt, a CORY-Happy Gang és a BON-BON együttesét pénteken, szeptember 28-án, a Berhida 1 Nap rendezvény keretében sikeresen megtartották, ahogyan a sátorban megrendezett utcabálra is sor került. Ugyanakkor a 31. Berhidai Napokra leszerződött többi fellépő is vállalta, hogy az elhalasztott koncertekre, a művelődési házzal egyeztetett időpontokban, még ebben az évben sort kerítenek.

A képviselő-testület a továbbiakban a 2024. évi költségvetés rendezése keretében támogatták, hogy az 1-es számú háziorvosi, valamint a fogorvosi rendelőben a kezelő helyiség és a várüterem között hangszigetelt ajtókat építsenek be, hogy sem a betegeket, sem a még várakozókat ne zavarják a ki- és beszűrődő hangok. Arról is döntés született, hogy kicserélik a berhidai tájházrégi, megrongálódott kapuját. Ezzel együtt újabb kamerák telepítésével is egyetértettek. Sok panasz érkezett ugyanis, a Kistó környékén élő lakosság részéről az ott randalírozókra, ezért indokolt a kamera kihelyezése. Hasonlóképpen a Vilma erdőben kiépített közösségi sütögető, valamint a pumpapályák nem rendeltetésszerű használatát is sokan szóvá tették, ezért a hamarosan kihelyezésre kerülő kamerák vélhetően elejét veszik a rongálásoknak és rendzavarásoknak. Ezek a szabálysértések nem kevés pénzbírságot vonnak maguk után, és a kamerák segítenek a rendetlenkedők azonosításában. Egyébként, mint elhangzott, a szabadtéri közösségi tereket nem azért építi és gondozza az önkormányzat, hogy egyesek tönkre tegyék, és sajnálatos, hogy sokakkal ezt csak a kamerarendszerrel lehet megértetni, és ezáltal megvédeni a rongálásoktól.

Miután a Népi Építészeti Program keretében kiírták a támogatási pályázatot, a városi plénum is egyetértett azzal, hogy Berhida is részt vegyen rajta, a „Berhida Tájház felújítás 1. ütem” című pályázattal, amely a legsürgősebb helyreállítási feladatokat célozza meg. Nyertes pályázat esetén ebből a forrásból a tájház tetőcseréjét és csapadék víz elvezetését fogják megoldani. A pályázati konstrukció szerint, a felújítás költségeit 80 százalékban fedezi az állami támogatás, míg a finanszírozás szükséges 20 százalékot az önkormányzat költségvetéséből, a fejlesztési céltartalékból tennék hozzá.  Az előzetes számítások szerint, a munkálatok költsége 22 millió forintra tehető, és 2025-ben kerülne megvalósításra, persze amennyiben Berhida megnyeri a benyújtott, és a képviselők által is elfogadott pályázatot.

Kövess: