/

Átadták a berhidai pumpályákat

4 perc olvasás

Motorral tilos használni a terepet

Bár Pergő Margit polgármester viccesen arra utalt, hogy a kialakított, aszfalttal burkolt lejtők és dombok akár rollátorral is biztonságosan használhatók, az idősebb korosztály egészen biztosan nem merészkedik fel ezekre a pályákra. Ugyanakkor motorosoknak sem kellene rajtuk randalírozni, mert a pumpapálya – a nevében is benne van — elsősorban kerekezőknek készült, akik gurulva „pumpálnak” a testükkel, és így haladnak előre a hullámzó területen.

Berhidán még az átadása előtt elkezdték használni a pályákat, de sajnos sokan nem a rendeltetésének megfelelően! A kialakított úttest mellett, azaz a dombok oldalán ereszkedtek le, ráadásul motoros járművekkel is felmentek rá, ami nem csak balesetveszélyes, de a töltést, az aljzatot is megbontja, ha azokkal is oldalt csúsznak le, kerékmélyedéseket hagyva maguk mögött, ami idővel az aszfalt burkolatot is kikezdi, tönkreteszi. Emiatt a tervek szerint, nemsokára kerítést is építenek majd köré, de gyors megoldásként, egyelőre szalmabálák kihelyezésével gátolták meg a pálya rendellenes használatát. Ugyanakkor a rongálások további megakadályozása érdekében térfigyelő kamerát helyeznek ki, miközben a figyelmeztető táblán mindenki elolvashatja, hogyan kell a pályát használni. Motoros járművel tilos felmenni rá! Fontos tudni, hogy a rongálás rendőrségi eljárást von maga után, ami alaphangon 30 ezer forint bírsággal jár.

Ezeket a hullámos kerekezőpályákat arra találták ki, hogy élményt adjanak amatőröknek és profiknak is, a használata pedig nagyban hozzájárul a biztonságos közlekedéshez, hiszen a gyerekek remek rutint szereznek a kerékpározásban vagy egyéb guruló, kerekekkel rendelkező eszközökön. A pályák azért épültek meg, mert egy modern közösségi teret kínálnak a gyermekek és a fiatalság számára, ahol találkozhatnak, barátkozhatnak egymással, és kipróbálhatják az ügyességi trükköket. Az ilyen pályák egészen kis kortól, akár futóbiciklivel, rollerrel is használhatók, és segítik az apróságokat a magabiztos közlekedés elsajátításában.  Éppen ezért kellene rájuk nagyon vigyázni, és meghagyni kizárólag nekik, a kerekezőknek ezt a teret! A motorral közlekedők pedig keressenek maguknak más terepet a szórakozásukhoz és mutatványaikhoz!    

Kövess: