/

Hét napirendi pont

8 perc olvasás

Július végi rendkívüli testületi ülés

A rendkívüli tanácskozáson hét napirendi pont került a képviselők asztalára, az utolsóról, ami az „Épületenergetikai fejlesztések Berhidán” tárgyú vállalkozási szerződés módosítását érintette, zárt ülésen hoztak döntést. A plénum egyhangúlag hozzáhárult Horváth Krisztián Tamás és Nagy Arnold Krisztián körzeti megbízotti kinevezéséhez, majd elsősorban jogszabályi változások okán elfogadta, az immár sokadszorra szavazásra bocsátott, Berhida Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási tervéről szóló rendelet módosításának megindítását.

Kötbér – kedvező, ám még nem jogerős ítélet

Egyhangú döntés született arról is, hogy a képviselő-testület ismét megbízza dr. Dóka Zsolt ügyvédet, hogy a város kötbérigényének érvényesítése érdekében, az esetleges másodfokú peres eljárásban az Önkormányzat jogi képviseletét ellássa. Dr. Dóka Zsolt ugyanis, igen sikeresen képviselte városunkat a Veszprémi Törvényszék elsőfokú eljárásában, amelyben a bíróság az önkormányzat részére, több mint 100 millió forint kötbér megfizetésére ítélte a DIBU Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot. Ezzel a céggel „Kerékpárút létesítése” tárgyában – közbeszerzési eljárás eredményeként – 2019. október elsején kötött szerződést a berhidai önkormányzattal, majd a kivitelezés befejezésének határidejét 2020 április 26-ról június 25-re módosították, ám a vállalkotás még ezen határidőre sem teljesítette a vállalt kivitelezési munkálatokat. Mivel a kötbér érvényesítése érdekében a vállalkozóval lefolytatott tárgyalások nem vezettek megegyezéshez, több közbeszerzői szakértői regisztrációval és tapasztalattal rendelkező ügyvéd került megkeresésre, végül az önkormányzat dr. Dóka Zsolt ügyvédet bízta meg az önkormányzat jogi képviseletének ellátására. Bár első fokon Berhida számára kedvező ítélet született. de  nem jogerős, vélelmezhető az alperes fellebbezése, ezért szükségessé vált az ügyvéddel kötött megbízási szerződés megújítása, amit a képviselők egyhangúlag támogattak.

Közben határidőre elkészült az egykori Takarékszövetkezet, ma MBH Bank előtti parkoló, és a gyalogjárda a Hősök tere irányába.

Augusztus 22-re tervezik Lakath János mellszobrának felavatását

Ugyancsak egyhangúlag támogatta a képviselő-testület Lakath János mellszobrának, a róla elnevezett közparkban történő elhelyezését, a már korábban kijelölt helyen. Jelenleg ott a park átadáskor leleplezett emléktáblája őrzi az emlékét. A park az üzletek oldaláról, a Veszprémi útról is megközelíthető, ezért a Városházával szembeni bejárata bal oldalára fogják áthelyezni a korábban elkészített emléktáblát. Pergő Margit polgármester asszony tájékoztatta a képviselőket, hogy a Dobó Ferenc Levente szobrászművész által elkészített szobor köztéri kihelyezésének immár nincs akadálya, ugyanis a közelmúltban a szobor modelljének zsűrizését a Kulturális és Innovációs Minisztérium új intézménye, az Alkotóművészeti Koordinációs Iroda szakértői bizottsága elfogadásra és kivitelezésre javasolta. Arról is említést tett, hogy a bizottság tagjainak szimpatikus a kezdeményezés, miszerint egy szélesebb körben nem ismert, de a helyhez kötődő, Berhida város és lakói jóllétéért felelősséget vállaló személynek emléket kívánnak állítani, megóvva őt a feledés homályától. A szakvélemény szerint „az elkészült szobor modelljének kivágása, stílusa jó, felületkezelése szép, kőszerű hatást kelt.” Kisebb módosításokat javasolva, a szakbizottság a mellszobrot köztéri kihelyezésre alkalmasnak ítélte.

Úgy tervezik, hogy a szobrot augusztus 22-én délelőtt helyezik végleges helyére, egy 160 centiméteres posztamensre, és még aznap délután, 5 órai kezdettel, vélhetően az alkotó jelenlétében, közös emlékünnepség keretében felavatják.

Kövess: