/

A berhidai Borsógorok és Borsolymászok is „ringbe szálltak”

7 perc olvasás

A jubileumi Borsófesztiválon tizennégy csapat főzött

A zöldborsó egyik legkorábban szüretelhető zöldségfélénk, amiből leginkább ízes levest vagy főzeléket szokás készíteni, de hogy még mi minden egyéb ételféleséghez használható fel, arról elsősorban az egy évtizede megrendezésre kerülő borsófesztivál kóstolói, azaz a főztök bírálói tudnának hosszasan mesélni. Ennek a főzőversenynek ugyanis, az a lényege, hogy a résztvevők bármilyen fogást elkészíthetnek, akár desszertet is, az egyedüli követelmény, hogy a zöldborsó ne hiányozzék belőle. Utóbbi alapanyagot a szervezők biztosították, az összes többi hozzávalót a csapatok hozták magukkal, ahogyan az ételek ötletét és receptjét is saját kútfőből tették hozzá.

A Berhidai Kertbarát Kör két csapattal is képviseltette magát. A Borsógorok társasága ugyan a hagyományos borsófőzeléket készítette el, de a különleges fűszerekkel grillezett, tiroli kolbásszal, és brokkolis krumpligombóccal tálalták. A Borsolymászok csapatának főszakácsa pedig, úgynevezett „becsinált” csibelevest készített, amit daragaluskával gazdagított. Elárulták, tavaly sem értek el dobogós helyet, de idén még biztosabbak voltak abban, hogy a díjazásból kimaradnak, hiszen a háromtagú zsűri egyike Kellerné Szász Anikó, a kertbarát kör vezetője volt, így érthető, hogy el kellett kerülni a részlehajlás látszatát is. Hozzátették: számukra az elismeréseknél többet ért a jó közösség és a remek hangulat. Hamar össze is barátkoztak a közeli asztaltársaság tagjaival, meg is kóstolták, nemcsak egymás ételeit, hanem házi pálinkáját meg borát is, és közben jóízűen elbeszélgettek.

A zsűri tagjai – Kellerné Szász Anikó, Sasvári Csilla és Szontaghné Kovács Erika nemcsak a már kész ételeket kóstolták és bírálták el, hanem folyamatosan körbejártak az asztalok között és azt is figyelembe vették a döntésnél, hogyan készülnek az ételek, miként terítették meg asztalaikat a versenyzők, hogyan tálalták, díszítették ételeiket. Döntésüket az ötletesség, az összetevők és a fűszerezés összhangja, az ételek íze és a tálalás esztétikai látványa is befolyásolta. Egyébként, függetlenül attól, hogy ez már a tizedik gasztro feszt volt, a főzőcsapatok mindig képesek újat felmutatni, új ízekkel, ételekkel gazdagítani a választékot, hiszen amint azt a konyhánkra vonatkozó mondás is tartja: ahány ház, annyi szokás, és ez az összetevőkre, fűszerekre, és az ételek társítására is vonatkozik.

A június 21-én immár tizedik alkalommal sorra kerülő Borsófesztivál sikeréhez idén is adott volt minden, ami fontos, hiszen kellemes nyári meleg köszöntött ránk, a csapatok pedig már délelőtt jól megrakták az üstök alatti a tüzet, hogy a finomságok idejében az asztalra kerüljenek. Eközben a szórakoztatásukról is gondoskodtak a szervezők. A nap során Unyi József és egy nagyszerű, soktagú citerazenekar is muzsikált, majd ebéd után az Operett Musical Voices műsorát élvezhették a főzők.

Napközben a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti és komposztálási tanácsadással, ökológiai lábnyomszámítással és öko játékokkal, valamint egyéb eszközbemutatókkal várták az érdeklődőket. Ugyanakkor nem csak a dobogós helyezettek vihették haza a nekik ítélt serleget, hanem a rendezvény támogatóinak köszönhetően, egyéb jutalmakat is kisorsoltak a résztvevők között, így mindenki elégedetten zárta ezt az eseménydús napot.   

Kövess: