A Kertbarát Kör idén is nagy érdeklődés mellett rendezte meg hagyományos magbörzéjét. Számos kiváló szaporítóanyagot kínáltak a látogatóknak, köztük vörös- és fokhagyma fajtákat is. Mi laikusok úgy véljük, hogy a magyar konyhánkból kihagyhatatlan alapanyagoknak egyetlen változatuk van, de a gyakorlott kertészek ezt egyből megcáfolják, hiszen hagymából is sokfélét ültethetünk, vagy vásárolhatunk. Kellerné Szász Anikót, a helyi kertbarátok vezetőjét kérdeztük, milyen fajtát válasszanak azok, akik a legendás szállóigének megfelelően, a „hagymát is hagymával szeretik”?
-Számunkra már kora tavasszal nagy öröm a kertünkben megpillantani, hogy az ősszel elduggatott hagymáink szépen előbújtak a földből. Szeptember-október folyamán kiváló fémzárolt fajtákat ültettünk. Nagy kedvencünk, de úgy tudom Európa szerte is a legközkedveltebb fajta a Flavor fokhagyma, amely eredetileg Olaszországból származik. Talán azért ilyen népszerű, mert jóízű, tetszetős formájú és hosszan eltartható, elég nagy fejet képező fokhagymafajta.
A nyári betakarításkor a leginkább örömet szerző elefánt fokhagyma sem hiányozhat egyetlen kertből sem! Ez a fajta hatalmas, tenyérnyi fejet képez, egyetlen gerezdje pedig, egy kisebb fej fokhagyma méretének felel meg! Íze pedig csodásan enyhe és fűszeres. Talán azért, mert valójában a póréfélék családjába tartozik, ami kissé érezhető is az ízén, ezért salátákba bátran tehetünk belőle bőven, és nyugodtan fogyaszthatjuk az ételeinkben, mert gyengébb, mint a hagyományos fokhagyma, nem érezzük egész nap a szánkban az ízét.

Képünk a magbörzén készült.
-Vöröshagymából milyen fajtát ajánlana?
-Tavasszal, a fagyok elmúltával alig várjuk, hogy ledugdossuk a tél végén vásárolt, számunkra mindig izgalmas ízvilágú vöröshagyma fajtákat, amiket évek óta a hagyma „őshazájából” Makóról szerzünk be. Köreinkben ismét hódít a hagyományos „csopros” hagyma, ami nagyszüleink kertjéből soha nem hiányozhatott. A Salotta néven ismeretes hagymából a sárga színűt és hosszúkás lilát is kedveljük. Mivel csoportosan nő, öt-hat kis fejet képez, amit salátákban gazdaságosan használhatunk fel, mert abba kis fej hagyma is elég. Nagyon finom, enyhén fűszeres, ezért egyáltalán nem zavaró az íze, fogyasztása után is nyugodtan randizhatunk este! A Salotta legkiválóbb erénye, hogy legtovább eltartható, akár helytelen tárolással is! Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a Stuttgarti óriás hagyma, amit főzéshez használunk, erős fűszeres értéke miatt, de zöldhagymának felszedve is finom, nagy fejet képez.
Általános konyhai használathoz a StumaF1 hibridet ültetjük. Jó formájú, finom és nagyra növő, igen tömör, hófehér húsú fűszerhagyma. Sokak kedvencéről, a zsíros kenyérről sem hiányozhat a finom lila hagyma, amelyből a Hole Karmen fajtát ajánlanám, hiszen a legnépszerűbb fajta a kezdő kertészkedőknek is, mert ültetésükkel biztos lesz a siker! Szép a színe és kiválóan fűszeres az íze. Napjainkban népszerűek a Wook-ban készült, zöldséges ételek, amelyekhez elengedhetetlen a fehér héjú hagyma, mert nemcsak lágy az íze, de fontos tulajdonsága, hogy nem fő szét, így rusztikus látványt nyújt, és remek dísze az egytálételeknek.

Ezeken kívül, hagymaszaporító barátaink révén nemrégen ismerhettük meg a zöldhagymának nagyszerűen bevált, Piklesz fajtát. Ez a dughagyma termesztésből megmaradó, dió nagyságú vöröshagyma, ami a földbe kerüléstől számítva, már 40 nap eltelte után felszedhető, ennek köszönhetően, ha február végén leduggatjuk, remek újhagyma kerülhet az asztalunkra a húsvéti reggelihez, vagy akár a friss salátáinkba.
Nem tettem első helyre, de tény és való, hogy konyhakertünkből nem hiányozhat a hagyományos Makói hagyma, amely elengedhetetlen pörkölt alapanyag, és a magyar konyha ételeinek egyik fő alkotóeleme. Fontos tudni, hogy hagymát bárhová ültethetünk, nem csak a kertünkbe, hanem cserépbe, ládákba, zsákba is, így az is bátran termeszthetik akkor is, ha nincs nagy konyhakertjük.
Tehát, hagymára fel! Mert a hagyma remek ízt ad az ételeinknek, de nyersen is egészséges és roppant ízletes, hagyományos zöldségünk.