/

Tökfaragás. tökdekorációk és tökös finomságok

4 perc olvasás

Tök jó nap volt a Portán

Amikor – különösen a fiatalabb nemzedékre jellemző — tök jó kifejezést használjuk, nem feltétlenül gondolunk a tököt termő kerti növényre, hanem inkább arra értjük, hogy megfelelőnek, jónak tartunk valamit. Nem véletlenül, mert a tök jó jelző inkább a tökéletes szóhoz kapcsolható, valószínűleg annak rövidítéséből eredeztethető. Most, a hétvégi rendezvényt illetően, mégis indokolt volt e két fogalmat összekapcsolni, mert valóban jól sikerült a tök jegyében szervezett családi nap, amelyen sok érdekes elfoglaltság várta településünk legkisebbjeit. Sokan ültek le például, a varróasztalnál, hogy szép, kerek narancssárga tököt alkossanak, mások a tokfaragásban segédkeztek, amiben az apukák is jeleskedtek.

A Kapu a Holnapra Egyesület pedig roskadásig töltötte az asztalt sütőtökből készült finomságokkal. Ez az édes tök fajta ugyanis ilyenkor ősszel érik be, és számos ételkülönlegesség alapanyaga lehet. Igaz, sokan egyszerűen csak csíkokra szeletelik, és puhára sütik, és máris kész a desszert, de egy kis leleményességgel más ételekhez is felhasználható ez a finom tök féle. Mint ahogyan a Tök jó napon is kóstolhattunk sütőtök krémlevest, tökös túrókrémet, vagy épp tökös muffint. A gyermekek körében nagy sikere volt a tökmagos pogácsának is.

Bár a tök kifejezés a szláv „tikva” szóból ered, az ehető tök fajták Amerikából kerültek Európába, így hozzánk is. Ennek köszönhető, hogy ősszel nálunk is beérnek a kertekben a mézédes, narancssárga tökök, valamint a kifejezetten csak faragásra alkalmas, hatalmas kerek tökök is. Utóbbiból családi faragványok születtek a hét végén, ügyes alkotóikat pedig meg is jutalmazták.

A szervezők elárulták, a tök jó nap itt nem ért véget, mert a hónap utolsó napján „borzongással teli” napot terveznek, majd november 11-én ugyancsak ide, a Portára érkeznek a Martins Tag lampionos felvonulás résztvevői.

 

Kövess: