/

A gyorsaság és a defibrillátor életet mentett

5 perc olvasás

-A közeli boltból értesítettek, hogy a központban, az óvoda közelében egy autóban, vezetés közben rosszul lett egy férfi, és csak egyik bokor állította meg a járművét — mesélte Attila, aki a helyi polgárőr egyesület vezetője is. — Azonnal odafutottam, és láttam, hogy már többen ott álltak az autó körül, és segíteni próbáltak. Kiemeltük a sofőrt a kocsiból, eközben felhívták a segélyhívót, így a diszpécser irányítása mellett azonnal elkezdtem az eszméletlen férfi újraélesztését. Közben eszembe jutott, hogy a kormányablak rendelkezik újraélesztő orvosi készülékkel, és azonnal átfutottam érte. Bevallom, jómagam még sohasem használtam fefibrillátort, de szerencsére, roppant okos a szerkezet, mert részletes és pontos utasításokat ad, így késlekedés nélkül alkalmazni kezdtem. Az első kísérlet nem járt sikerrel, erre a készülék maga is figyelmeztetett, így az utasításához igazodva, újra kézi erővel folytattuk a mellkaskompressziót, majd a gép által megadott időpontban, a 3 perc leteltével, másodszorra is „ki kellett ütni a férfit szívét”, hogy végre életjelet adjon, azaz érzékelhető pulzusa legyen. A defibrillátort én alkalmaztam, mert nekem kellett vállalnom érte a felelősséget, hiszen egy ilyen szerkezet ára kétmillió forint, de – mint ez az eset is példázta, roppant hasznos segítség, ha kéznél van, és még idejében alkalmazni tudjuk! Nélküle nem valószínű, hogy sikerült volna megmenteni ennek a férfinek az életét.  Szerencsére, közben már a második esetkocsit is elindították Veszprémből, ugyanis az elsőben, amit küldtek, nem volt orvos, de utóbbiban már igen, így mintegy 15-20 percen belül átvették a beteget, és bár még mindig eszméletlen állapotban volt, de már pulzussal szállították őt kórházba. Azóta úgy értesültünk, hogy az 54 éves férfit megműtötték, már lábadozik, tehát jól van, és nemsokára el is hagyhatja a kórházat.


Meggyőződésünk, hogy az életmentéshez azonban nemcsak a defibrillátor, hanem Kovács Attila gyors reakciója, lélekjelenléte. és bátorsága is jelentősen hozzájárult. A szerencsés végkimenetelű baleset arra is rávilágított, milyen fontos szerepe van az újraélesztő készüléknek, de a bátor segítőkre is szükség van, hiszen szívleálláskor az életben maradáshoz minden egyes percnek, sőt másodpercnek is óriási a jelentősége, és előfordulhat, hogy a mentők — bármennyire is igyekeznek — nem mindig érnek oda idejében. 

A defibrillátor egy elektromos áram keltésére alkalmas orvosi készülék. A defibrillátorral rövid ideig tartó, néhány amper erősségű áramot lehet előállítani. A szív elektromos ritmuszavarait csaknem pillanatszerűen megszüntetheti.



 


Kövess: