/

Piacüzemeltetés, ATM a gyártelepi postán

11 perc olvasás

Tizennégy napirendi pontban foglaltak állást a régi-új képviselők

A szeptemberi tanácskozáson 14 napirendi pontban hoztak döntést a képviselők. Elsőként az idei költségvetés első félévi végrehajtásáról tárgyalt a plénum. A polgármester többek között tájékoztatta a képviselőket, hogy augusztus végén a közparkban felállították Lakath János mellszobrát, amit többségében közadakozásból sikerült létrehozni. A műalkotás és a köztéri emlékmű kihelyezése meghaladta a kétmillió forintot, de a költségek java, összesen 1,6 millió forint lakossági adományokból gyűlt össze, így az önkormányzat 490 ezer forintot tett hozzá, valamint átvállalta a szobor állításával kapcsolatos összes hivatalos ügyintézést.

Egyetlen nem szavazattal támogatta a testület saját Szervezeti és Működési Szabályzata rendeletmódosítását. Többek között elfogadták, hogy a megalakuló új képviselő testület bizottságainak taglétszámát csökkentik, így a gazdasági hat, a humán ügyek bizottsága pedig öt fővel fog működni a jövőben, míg korábban hét-hét tagja volt. Továbbá döntöttek arról, hogy a tervezett testületi üléseket nem az adott hónap utolsó csütörtöki, hanem szerdai napján fogják megtartani. Az is módosításként került be a rendeletbe, hogy a jövőben a képviselők nemcsak igennel, vagy nemmel szavazhatnak, hanem adott esetben tartózkodhatnak is az állásfoglalástól. Ez utóbbinak túl sok jelentősége azért nincs, mert a tartózkodás valójában a nem voksokat erősíti, de ezentúl erre is lehetőséget kapnak a plénum tagjai.

Legyen-e telekadó?

A bizottsági tanácskozásokon hosszas vitát generált az, egyelőre többfordulós tervezetként a képviselők asztalára kerülő, a helyi adókról szóló rendeletmódosítás. Ez az előterjesztés egy új helyi adó bevezetését, a telekadót javasolja. Egyrészt abból kiindulva, hogy a lakóingatlanok tulajdonosai éves szinten építményadót kötelesek fizetni, miközben a hosszú évekig üresen álló építési telkekre nincs kiróva adókötelezettség. Másrészt korábban többször felmerült a képviselők részéről, hogy a kedvezményesen értékesített önkormányzati telkeket többen nyerészkedés céljából vásárolták meg, nem áll szándékukban építkezni, hanem többszörös áron továbbadják azokat. A telekadó bevezetéséről nem született döntés, most csupán a rendelet-tervezetről tárgyaltak, és a képviselőknek október végéig van lehetőségük átgondolni, majd véleményezni a rendeletmódosítás tervét, valamint javaslatot tenni a bevezetésére és annak mértékére, így novemberben csak az újra tárgyalását követően kerülhet elfogadásra a végleges rendelet, amely 2025. január 1-étől lenne hatályos. Ugyanakkor, természetesen a képviselő-testület többsége olyan döntést is hozhat, hogy elveti a felvetett telekadót.

Két szociális kérdést érintő téma is napirendre került. Egyikben a felsőoktatásban résztvevőket támogató, Bursa Hungarica pályázathoz való csatlakozást hagyta jóvá egyhangúlag a plénum, a másikban a szociális jogkörök gyakorlásáról szóló beszámolót fogadták el a képviselők. Mint elhangzott a támogatási célra fordítható összeg jelentős része azért nem kerül felhasználásra, mert a törvényesen meghatározott jövedelemhatár túl alacsony, így nagyon sokan – bár nagy szükségük lenne a segítségre – nem kerülhetnek be a támogatottak körébe. Ráadásul, Berhida, mivel 5000 feletti a lakosainak száma, a központi költségvetésből egyetlen fillért sem kap szociális támogatás céljára, így – bár a szabályoknak megfelelően, de — kizárólag saját forrásból segíti a hátrányos helyzetű családokat.

Ősi úti járda, piacüzemeltetés

Önkormányzati képviselők kérésére, a polgármesteri hivatal szakmai vizsgálatot készített az Ősi úti járdaszakasz kialakításának lehetőségéről, ugyanis az ott élők nap, mint nap a forgalmas és veszélyes úttesten kénytelenek gyalog közlekedni. A hivatal által készített tanulmány sajnos, korántsem bíztató, mert egyrészt – mivel nem önkormányzati tulajdonú a terület, a járdaszakasz megépítéséhez kilenc tulajdonossal kellene tárgyalni, és megvásárolni a építési területet másrészt, e rövid járdaszakasz építési költségei meghaladják a 31 millió forintot, és a közútkezelő nem biztosít hozzá forrást, önerőből kellene létrehozni. A tanulmányt a plénum tudomásul vette.

Döntött a képviselő-testület a Bezerédi piac üzemeltetéséről. A Lakath park építésével egy időben, a piac kialakítására is sor került, de eddig még nem szabályozták annak működését. A képviselők támogatták, hogy a piac rendeltetésszerű használatáról és annak üzemeltetéséről a Település Ellátó Szervezet – TESZ gondoskodjon.

Újabb ATM lesz a gyártelepen

Az előző képviselő-testület mandátumával egyidőben, a Peremarton-gyártelepi Tanácsadó Testület mandátuma is lejár, ezért a plénum döntése szükséges az új megalakításához, ami a gazdasági bizottsági ülésen ismét heves vitát váltott ki. Pár képviselő a településrészek közötti viszályok kiélezésére hivatkozva, ellenezte a testület létrehozását. Végül hét igen és két ellenvetés mellett támogatták az előterjesztést. Majd egyhangúlag elfogadták, hogy az ERSTE Bank pénzkiadó automatát telepítsen a gyártelepi posta épületébe, amelynek a költségeit teljes mértékben a pénzintézet viseli.

Mint említettük, szeptember végén utoljára ült össze a város korábbi képviselő-testülete. Az önkormányzati képviselői munkától azonban csak Punk János búcsúzott, aki megköszönte a testület bizalmát, és jó munkát kívánt az október 2-án megalakuló plénumnak, amelyben a helyét Hegedűs Miklós veszi át, míg a többi önkormányzati képviselő a jövőben is folytatja a városvezetésben végzett tevékenységét.

Az október 2-ai alakuló ülésről hamarosan részletesen beszámolunk olvasóinknak. 

Kövess: