/

Idén a fiatalok vitték a prímet a városi elismerésekben

31 perc olvasás

Ebben az évben hét berhidai személyt díjaztak

Elmondta, hogy a TESZ sokat dolgozott a futballpálya méltó rendezvényhelyszínné alakításán és bár ezen a hétvégén nem tarthatták meg a szabadtéri programokat, reményét fejezte ki, hogy a jövőben állandó helyszíne lesz itt a Berhidai Napoknak. Hozzátette: a rendezvényeinket a település pénzügyi lehetőségei figyelembevételével. elsősorban a helyieknek szánják, de szívesen látnak minden érdeklődőt. Ugyanakkor az eseményekkel kapcsolatos véleményeket javaslatokat is szívesen veszik, ha azok kulturált formában érkeznek.

Pergő Margit felvázolta az önkormányzat által elvégzett legfontosabb fejlesztéseket, hangsúlyozva. hogy az elmúlt időszakban az energiamegtakarításos beavatkozásokra volt legnagyobb szükség, így több kisebb-nagyobb beruházás történt e téren Berhidán. A legnagyobb projekt az Európai Uniós forrásból származó pályázati pénzből történő Petőfi Művelődési Ház energetikai felújítása, ami már a vége felé tart. Említést tett még a Berhidának már régen megítélt 60 millió forintról, amit a Kiskovácsi szaghatás megszüntetésére kapott, de azért feneklett meg a kivitelezése, mert a lebonyolítás nem az önkormányzat kezében van.

Kiemelte a Lakath és Bezerédy tér múlt évi megújulását, amely az elmúlt hetekben a park névadójának Lakath János szobrával is gazdagodott. Mint mondta, Dobó Ferenc Levente szobrának felavatása azért is figyelemre méltó esemény a város életében, mert civil kezdeményezésre, jelentős részben közadakozásból készült. Az önkormányzat természetesen nemcsak pályázati pénzekre támaszkodik, hanem erejétől függően, évek óta száz milliós nagyságrendben fordít saját forrást is a megvalósított kisebb fejlesztésekre, ezeket egészítik ki a nyertes pályázatok, amelyekre a jövőben is számítanak.

Pergő Margit köszöntőjét követően került sor a városi kitüntetések átadására. Fehér Péter könyvtárvezető, az ünnepélyes esemény moderátora mindenekelőtt ismertette a Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének a díjakról és kitüntetésekre vonatkozó, idén áprilisban elfogadott rendeletét. Ennek megfelelően a Berhidai Napokon minden évben a következő kitüntetések adományozhatók:

  • Berhida Díszpolgára
  • Berhidáért kitüntetés
  • Berhida Nívódíj

valamint a fiatalok részére

  • Berhidai Fiatal a Tudásért
  • Berhidai Fiatal a Művészetekért
  • Berhidai Fiatal a Sportért
  • Berhidai Fiatal a Közösségért
  • Berhidai Fiatal a Kiemelkedő teljesítményért kategóriájú szakmai kitüntetéseket

és Elismerő oklevelet adományozhatnak.

Idén a felsorolt kategóriák közül három kitüntetést és négy Elismerő oklevelet adtak át a Berhidán kimagasló teljesítménnyel, eredményes tevékenységgel példát mutató személyeknek.

Berhida Nívódíj kitüntetés adományozható Berhida városában az egészségügyi, köznevelési, közszolgálati, közbiztonsági, közművelődési vagy helyben biztosítandó közfeladatok körében feladatait kiemelkedően végzőknek.
Berhida Nívódíj kitüntetés évente legfeljebb egy adományozható. Ha az elismerésre érdemes személy elhalálozott, posztumusz elismerés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a közeli hozzátartozó jogosult. Az idei évben Posztumusz Nívódíjat kapott TÓTHNÉ ÉBERFI ÉVA tanárnő.

Mindenki Éva nénije, 1992. május 1-től nyugdíjazásáig a berhidai Ady Endre NNNY Általános Iskola kiváló pedagógusa volt.

Éva ízig-vérig pedagógus volt, jobb tanítót nem is kaphattak volna a diákok. Számtalan gyermeket indított el a tanulás rögös útján, féltő szeretettel, gondoskodással tanította nekik az írás, olvasás, számolás tudományát. Gyermekszeretetével, kedves, mindig mosolygós egyéniségével kiemelkedő nevelője, oktatója volt az Ady iskolának. Normál és eltérő tantervű osztályokban is tanított. Kiemelkedően lelkiismeretes felkészülés, precizitás, következetesség jellemezte pedagógiai munkáját. Fontosnak tartotta szakmai fejlődését, ezért továbbképzésekkel bővítetté ismereteit, főleg a gyógypedagógia, a fejlesztési, tanulási zavarok, nehézségekkel kapcsolatos képzések terén.

A gyerekeket nemcsak tanította, nevelte is. Tanulóit számtalan iskolai és városi műsorra, tanulmányi versenyekre készítette fel eredményesen. A kiváló szakmai munkája mellett, nagy hangsúlyt fektetett a szép és igényes tanulókörnyezet kialakítására is, Fő megvalósítója volt az „Etnikai kisebbséghez tartozó gyermekek beilleszkedését és felzárkózását célzó iskolai programnak”. Több éven keresztül segítette a hátrányos ás halmozottan hátrányos tanulók tanórák utáni felzárkózását, beilleszkedését.

A nevelőtestület kedvelt és meghatározó tagja volt, mindenkihez volt egy bíztató kedves szava. Munkaközösség vezetőként is kiválóan helytállt. Bátran lehetett hozzá fordulni bármilyen kérdéssel, kéréssel, mindig segített. A pályakezdő pedagógusoknak kiváló mentora és példaképe volt ő. Eredményes nevelő-oktató munkája elismerésül 2022-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesült.
Éva elhívatottan, alázattal és hatalmas szívvel tette a dolgát az Ady iskoláért. Odaadó gyermekszeretete. és pedagógiai-szakmai munkája példaértékű lehet a fiatalok számára. A helyi pedagógus társadalomban munkáját ismerték és elismerték, városunk közoktatásának a meghatározó tagja volt. Nevét tanítványai és kollégái hálával emlegetik.

Berhidai Fiatal a Tudásért szakmai kitüntetés azoknak a helyben lakó, általános iskolai, középiskolai tanulmányokat folytató, vagy felsőoktatási intézményben tanuló fiatoknak adományozható, akik a javaslat megtételét megelőző 5 félévben az osztályzata – félévente – legalább a 4,6 átlagot eléri, vagy ha vármegyei vagy országos szinten – magyar, vagy külföldi – köznevelési intézmények által megszervezett tanulmányi versenyen legalább 3. helyezést ért el.
Az idei évben a Berhidai Fiatal a Tudásért szakmai díjat VARGA BENCE JÓZSEF vehette át.

Berhidai Fiatal a Művészetekért szakmai kitüntetés azoknak a helyben lakó, általános iskolai, középiskolai tanulmányokat folytató, vagy felsőoktatási intézményben tanuló fiatoknak adományozható, akik – különösen – a festészet, a szobrászat, az építészet, a költészet, a színészet, a tánc, a zene vonatkozásában vármegyei vagy országos vonatkozásban megrendezett rendezvényen kimagasló eredményt ért el.

Az idei évben a Berhidai Fiatal a Művészetekért szakmai kitüntetést NAGY ANDRÁS MIKLÓS kapta.

András a Berhidai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 2. osztályában kezdte zenei tanulmányait, Újvári Andrea hegedűtanárnőnél, énektehetségét Füredi Istvánné Vera ismerte fel. Iskoláinkban több éves múltra tekint vissza a népdaléneklés, a Gyöngyörgetők énekegyüttessel, valamint szóló ének kategóriában is számos versenyen Arany, ill. Kiemelt arany minősítést ért el. Legeredményesebb népdalversenye a tököli „Szárnyaló Pünkösdi Népdalünnepen” Gyémánt Dalosmadár Díjban részesült. Az általános iskola felső tagozatában hegedű tudásában is szépen fejlődött, hegedűversenyeken sikeresen szerepelt. Eddig megszerzett tudását tovább fejlesztve átiratkozott a várpalotai Zeneiskola Hegedű tanszakára. Itt Gáspárné Kormos Szabina tanítványaként hamar felismerték zenei tehetségét; több kiállításmegnyitón, tanári koncerten volt lehetősége hangszeres komolyzenei tudását a közönségnek is bemutatni.
András 2022-től a várpalotai zeneiskola kamara együttesében, a TABANA trióban is zenél, legsikeresebb díjuk a siófoki Vonós Találkozó Arany minősítése.
Komolyzenei énektudását jelenlegi iskolájában, a veszprémi Padányi Gimnázium – Padányi Scola énekkarában fejleszti, az énekkar országos, ill. nemzetközi kórusfesztiválon is sikeresen szerepelt. Zenei stílusok sokszínűségét megismerve egyházi könnyűzenében, édesapjával templomi zenei szolgálatok alkalmával, de népzenei együttesben is kiteljesedik tudása. András a Kacabajka folkműhely oszlopos tagjaként több helyi közösségi programokon vesz részt.
2024. márciusában Sebő Ferenc a Nemzet Művésze, Kossuth díjas énekes -és népzenekutató, a XXIII. Országos Rajeczky Benjámin népi hangszeres verseny zsűri elnöke  a Kacabajka Duót (Andrást és Láng-Miticzky Tamást) Arany minősítéssel díjazta.

Berhida Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Elismerő oklevelet adományozhat azoknak a természetes személyeknek, civil szervezeteknek, vagy gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozóknak, akik, vagy amelyek kiemelkedően segítették a helyi közfeladatok ellátását, tevékenységükkel hozzájárultak Berhida elismeréséhez és a település értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el. Az Elismerő oklevelet évente legfeljebb négy kitüntetett kaphatja meg.

Az idei évben Elismerő oklevelet vett át KOVÁCS-TASI VIKTÓRIA

Viktória tősgyökeres berhidai lakos. Óvodába és iskolába is a peremartoni településrészen járt. Kisiskolás kora óta aktív tagja volt a rákóczis közösségnek. Nemcsak tanulmányi eredményével, de a sportban, sportversenyeken nyújtott teljesítményével is kitűnt társai közül. Már az iskolában is szerepet vállalt az osztályközösség alakításában. Tanárai mindig számíthattak segítségére. Sokoldalú tehetségét bizonyítja, hogy tagja volt az iskola énekkarának is. Kiváló tanulmányi eredményeinek, versenyeken való szerepléseinek, közösségi munkájának köszönhetően a 2012/2013-as tanév végén iskolája Rákóczi-díjban részesítette.
Viktória kicsi kora óta imádta a mozgást, a táncot. Az iskola kapuin kívül is kereste erre a lehetőségeket. A táncolást a KID ROCK and ROLL társulatban kezdte. Az egyesület színeiben számos versenyen vett részt, sokszor szép eredménnyel.
A tánccal való kapcsolata szakközépiskolás korában sem szakadt meg. Iskolai tanulmányait a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában folytatta. A veszprémi diákévek alatt kiderült, hogy nemcsak a tánchoz, de az előadások megálmodásához és megkoreografálásához is ért. Többször segített pl. egykori peremartoni tanárainak is abban, hogy a farsangi tanári tánc sikerüljön.
2017-ben a Pannon Egyetem hallgatója lett. A táncolás, tervezés, koreográfia itt is élete része maradt. Néhány társával együtt táncórákat tartott az érdeklődőknek.

A berhidai nagyközönség 2013-ban, majd 2023-ban a Berhidai Napokon láthatta. Első alkalommal Vincze Janival, utóbb Takács Donáta Dórával táncolt a megnyitón.
Viki jelenleg is aktívan táncol. A Soul Dance veszprémi csapat tagja. A táncstúdió táncosai számos veszprémi és Veszprém vármegyei rendezvényen felléptek már: Veszprémi Egyetemi Napok rendezvényein, adventi műsorokban, a Connector Dance Fest-en, a Silver Star Dance versenyen, többek között Berhidán is a Generációk tánca rendezvényen.
A Soul Dance-n kívül Viki tagja a Zenével Írt Történelem Egyesületnek. A társulatban Viki szólótáncos Takács Donáta Dórával együtt.
Viktóriát rengeteg szerepben láthatta már, aki nyomon követi az egyesület munkáját: ’56-os forradalmárként épp úgy remekel a színpadon, mint Petőfi falu végi kocsmájában a mulatók között. De talán a következő idézetet Vikivel kapcsolatban akkor értjük meg igazán, ha láttuk már a színpadon Petőfi Iluskájaként: A hófehér ruhában mint egy angyal ragyogja be az egész színpadot.

Ugyancsak Elismerő oklevelet vehetett át TAKÁCS DONÁTA DÓRA

Donáta sokoldalú, tehetséges fiatal. Kisiskolás kora óta vonzódik a művészetekhez.
Már általános iskolás korában feltűnt fogékonysága és tehetsége a rajzolás és a festészet iránt. Minden munkáját igyekezett maximális precizitással elkészíteni, ugyanakkor, már korán látszott kreativitása is. A tanult technikákat pillanatok alatt elsajátította.
Törékeny, csendes lány volt, határozott elképzelésekkel. Az osztályközösség irányítója, akire mindig lehetett számítani, legyen az dekoráció, vagy tánc koreográfia. Mindig jó tanuló volt, tanárai szerint egy pedagógus nem kívánhat jobb diákot.
Középiskolai tanulmányait a Veszprémi Szak-képzési Centrum Közgazdasági, és Közigazgatási Szakgimnáziumában végezte el, természetesen jó eredménnyel. Sikeres érettségi vizsga után még elvégzett egy két éves OKJ-s képzést, ahol pénzügyi-számvitelt tanult és mérlegképes könyvelői oklevelet szerzett.
A művészetek iránti vonzódása azonban megmaradt. Folyamatosan képezte és képezi magát, új és új technikákat sajátít el. Mindezt teljesen önállóan, autodidakta módon a rá jellemző szorgalommal és kitartással.
Festményeiből derűs optimizmus árad, ami nyugalmat sugároz. Átsüt belőlük Donáta egyénisége.
Több pályázaton is indult, ahol megadott témához kellett illusztrációt készíteni, de számos versenyen is indult festményeivel. Díjat nyert 2014-ben, 2018-ban kettőt, és 2019-ben.
Legtöbbször díjazott képeit már több helyen kiállították.
2012 óta rendszeresen szerepel alkotásaival kiállításokon és pályázatokon. Számos díjat nyert. Ezek az eredmények mind azt mutatják, hogy Dórinak feltétlen tovább kell folytatni az alkotást, hiszen a szakértő zsűri is elismerte már többször, tehát nyilvánvalóan tehetséges.
Az Összefogással Berhidáért Egyesület kiállításain 2012 óta rendszeresen szerepel. Önálló kiállítást is megtekinthettük a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban.
Az iskola mellett továbbra is táncolt, sőt saját tánccsoportot is vezetett.
Donáta jelenleg is aktívan táncol, a Soul Dance veszprémi csapat tagja. A táncstúdió táncosai számos veszprémi és Veszprém vármegyei rendezvényen felléptek.
A Soul Dance-n kívül Donáta tagja a Zenével Írt Történelem Egyesületnek. A társulatban Donáta szólótáncos Kovács-Tasi Viktóriával együtt.
A ZIT-ben a lányok nemcsak táncolnak, hanem koreográfiák előkészítésében is jelentős szerepet vállalnak. Ötleteiknek, kreatív megoldásaiknak köszönhetően válnak a produkciók midig színessé, káprázatossá: legyen szó tempósabb, forradalmi dalokról vagy romantikus dalbetétekről.

Elismerő oklevelet vehetett át SIMON GYULA

Nyolc éve a „Status Quo Berhidán” Facebook csoport adminisztrátora. A csoport fő profilja Berhida múltja és történelmének kutatása, képek, dokumentumok, régi újságcikkek nyilvánosságra hozatala. Szerencsére Berhidának ezer éves történelme van, így érdekes dolgok kerülnek napvilágra,  továbbá helyi aktuális, hiteles információkat közöl. Fontos cél a megmaradt, épített örökségünk megtartása, felújítása. 2023 júliusában petíciót indított a Berhidai Szent Kereszt-templom állagmegóvása érdekében. A petíció hatalmas összefogást, támogatást, nyilvánosságot kapott. Az aláírásgyűjtés hatására a Veszprémi Érsekség elsődleges intézkedésként a tető hiányosságait kijavította.  Jelenleg 6000 aláírás gyűlt össze, de addig nem hagyják abba a gyűjtést, amíg hivatalos bejelentés nem történik, hogy a teljes felújításra megvan a fedezet.    Felesége által szervezett eseményeket támogatja családjával együtt.

Ugyancsak Elismerő oklevelet kapott SIMONNÉ CZIRÁKI ANDREA

Hét éve csatlakozott a Kormány által meghirdetett TE-SZEDD szemétszedési akció sorozathoz. Azóta minden évben megszervezi a szemétszedési akciót a város szennyezett területein. Az országos akción kívül is szervezett szemétszedést a berhidai TESZ segítségével, támogatásával.
A „Status Quo Berhidán” Facebook csoport adminisztrátora és fotósa.
A csoport fő profilja Berhida múltja és történelme. Legfontosabb munkája Berhidai Lakath János családfájának kutatása. Kijelenthető, hogy a kutatás előtt a családról nagyon keveset tudott a közvélemény, még a születésének helye és ideje sem volt ismert. A kutatásnak köszönhetően a nemrégiben átadott  parkban Berhidai Lakath János emlékének állított emlékművön hiteles anyakönyvi kivonatok alapján felkerülhetett születési ideje is. A megismert adatok alapján Lakath János családja élete nyilvánosságot és nagyobb ismertséget kapott.
A városban megrendezett közösségi eseményeken önkéntesen videókat, fotókat készít, majd a csoportban közzéteszi, ezzel kedvet csinálva azoknak, akik nem vettek részt az eseményen.
Az idei évben kezdett el szervezni közösségi rendezvényeket, melynek célja összehozni a településen élő időst és fiatalt egy közös program erejéig. Eddigi rendezvényei: Morzsaparti, Farsangi felvonulás, Templom Csillagai koncert. A rendezvények kivétel nélkül saját rendezésben a Lakath parkban kerültek lebonyolításra. A családja mindenben támogatja, és segíti.

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Az ünnepélyes díjátadó rendezvény zárásaként Falusi Mariann énekelt, aki a szabadtéri színpadon adott volna koncertet, ami ezúttal elmaradt. A díjkiosztó végén csak két dallal lepte meg a közönséget. Egy háromhetes forgatásról tartott hazafelé, és menet közben torokgyulladást kapott, így az éneklés igencsak nehezére esett. De ígéret van arra, hogy egy másik időpontban nálunk is koncertezni fog.

Kövess: