/

Elhalasztották a 31. Berhidai Napok szabadtéri rendezvényeit

8 perc olvasás

A hét közbeni és a zárt térbe tervezett programokat megtartották

Ráadásul, a programok meghirdetésekor – talán nem először – többen megjegyezték a város internetes közösségi csoportjában, hogy idén is „gyenge” és számukra „érdektelen” rendezvényekkel várják a helyieket. Az, hogy kinek, mi tetszik, vagy milyen szabadtéri koncerten szeretne csápolni, roppant szubjektív, ám az önkormányzat költségvetése, és a Berhidai Napokra fordítható keretösszeg viszont vitathatatlanul behatárolt, ez pedig igencsak erős érv lehet amellett, kik koncerteznek nálunk a nagyszínpadon.

Egy dal erejéig mégis vendégünk volt Falusi Mariann.

Ugyanakkor az idei Berhidai Napok zárt térbe tervezett sokszínű, és számos érdeklődést kielégítő programjai nem maradtak el, és a megnyitó egyik fénypontjára, a városi díjak és elismerések átadására is sor került a Városháza dísztermében. Más kérdés, hogy ezekre – az egyesek szerint — „töltelékműsorokra” viszont, időjárástól függetlenül is, sajnos nem túl sokan kíváncsiak! Pedig ezek sokkal inkább a helyi kultúránk részei, és bizonnyal elhihetik, hogy a műsorok szervezői rengeteget dolgoznak azért, hogy bemutathassák a munkájukat, és látogatóik kedvében járjanak!

A Kertbarát Kör sok érdekes programot tervezett

Idén a 31. Berhidai Napok már egy héttel előbb, szeptember 8-án, a lovaspályán kezdődtek, ahol a helyi lovasok szervezésében, eddig városunkban még nem látott, egyedülálló lovasbemutatóval lepték meg a közönséget. Igaz, akkor vasárnap még tombolt a nyár, így nem volt akadálya annak, hogy a délután során a Kistó Party is benépesítse a helyi kultúrparkot gyerekekkel, akiket sokszínű, izgalmas programmal vártak a szervezők.

A művelődési ház munkatársai és meghívott vendégfellépői mellett, több civil szervezet és közösség is tevékenyen segítette a rendezvény sikerét. Számos, köztük kedvelt, de ismeretlen ételt is kóstolhattak az apróságok, miután megéheztek a szabadtéri játékokban, esetleg kipróbálták művészi tehetségüket az élményfestésben, üdvözölték az óriás pandamacit, vagy megtekintették a színpadi műsorokat. Vitathatatlanul élménydús nappal indult a 31. Berhidai Napok!

Az iskolások szerdán és csütörtökön délelőtt a portán népi kismesterségekkel ismerkedhettek, és valamennyit ki is próbálhatták. Nemezeléssel karkötőt készítettek, és a búrtorfestést is megkísérelhették, persze, a cikornyás, régies virágmintákat ezúttal rajzlapra festették. Másnap a papírfonás csínját-bínját igyekeztek elsajátítani. Ha kedvük tartja, később otthon is ügyeskedhetnek majd ezekkel a technikákkal.

Hétfőtől esténként bensőséges kulturális programokkal várták a felnőtt érdeklődőket. Az irodalmi estről, valamint az Endrei Judittal való találkozásról, Bálint Imre emlékkiállításáról, a Kertbarát Kör terménykiállításának megnyitójáról és a városi díjátadó ünnepségről külön tudósítást olvashatnak majd itt a Berhidai Hírekben.

Csütörtökön, sajnos már Berhidára is betört a hirtelen lehűléssel, esővel és széllel érkező, kellemetlen időjárásváltozás. Szerencsére, László Attila koncertjét a Kálvin téri református templomba hirdették meg, így a zord idő sem riasztotta el a közönséget. A fiatal, roppant tehetséges, nemcsak csodálatos orgánummal, de sziporkázó humorral is megáldott énekes nagyszerű, teltházas koncertet tartott népes közönségének nem kis örömére.

Berhida 20 évvel ezelőtt nyert városi rangot. Erről is megemlékeztek a Városháza előterében megrendezett, „Az én Berhidám” című fotókiállítással, amelyen három fotós mutatja be szubjektíven élményét, emlékét és történetét településünkről. Adamecz Andrea, Lukács Izabella és Szász Erika csodálatos fényképei még megtekinthetőek a polgármesteri hivatalban.

Pénteken – ha lehetséges – még inkább lehűlt a levegő, erősödött a szél, így a 13-ra és 14-re meghirdetett szabadtéri műsorokat, a Berhidai Napok ünnepélyes megnyitóját, a sport rendezvényeket, koncerteket és egyéb szabadtéri programokat, a kiadott veszélyjelzések alapján — az emberi élet, testi épség vagyonvédelem szempontjait szem előtt tartva – le kellett mondani. Ezeket azonban, értesüléseink szerint, hosszas egyeztetéseknek köszönhetően, későbbi időpontban meg fogják tartani. A pontos időpontokról idejében tájékoztatják a lakosságot.

Kövess: