/

Századik tanévet kezdték a Rákóczi Iskolában

8 perc olvasás

Vasárnaptól huszonkilenc új kisdiák viseli büszkén a nyakkendőt

Nem egyszer tartottak már tanévnyitót hűvösben, esetleg zuhogó esőben, de idén még most is úgy tombol a nyár, mintha csak nem akarna elmúlni! A Rákóczi Iskola tágas udvarát hiába veszik körbe lombos fák, a forró napsugaraktól nem védték a résztvevőket. A vasárnap megtartott tanévnyitón csak legkisebb diákoknak sikerült helyet szorítani az iskolafalak árnyékában, a többi évfolyam távolabbról, a fák alól kísérte figyelemmel a műsort.

A jelentős évfordulón Kálmán-Nagy Zsanett intézményvezető röviden felvázolta a peremarton-gyártelepi iskola történetét. 1924-ben egy 42 négyzetméteres tanteremben kezdte meg működését az Ipari Robbanóanyag Rt. által fenntartott, egy tanerős Peremartoni Társulati Elemi Népiskola. Az első tanító Keszler József volt, aki egy esztendő után távozott, átadva helyét Vucsák Antal alsódörgicsei tanítónak. Ő 1941-ig egyedül, majd attól kezdve Sáros Lajosné Bognár Edittel együtt oktatott az iskolában. Vucsák Antal sokat küszködött, míg elérte, hogy még egy tanítót alkalmazzanak. A változást végül a második világháború hozta meg, amikor megemelkedett a gyár dolgozóinak száma, így az iskolába járó gyermekek aránya is jelentősen megugrott.

Az akkori iskola épületét is a háború idején bővítették: új tanterem, zuhanyzó, mosdó és irodahelyiség is készült. Vucsák Antal a katonai szolgálat teljesítése után ugyan visszatért, de mivel nem volt hajlandó belépni a Magyar Kommunista Pártba, az igazgatói pozíciójától megfosztották, így 1964-ig az iskola nevelője volt.
A jelenlegi otthonába 1964-ben költözött az intézmény a korábbi úgynevezett, kisiskolából. Az épületet a földrengés után megerősítették és emeletet is kapott, majd az utolsó nagy változás 2010-ben történt, amikor majdnem teljes felújításon esett át az egész iskolaépület – osztotta meg hallgatóságával az igazgatónő hozzátéve, hogy nemcsak ez a nap, de az egész tanév egy kicsit más lesz, mert több, a 100. évfordulóhoz kötődő programot terveznek közös erővel megvalósítani.

Az ünnepélyes évnyitó résztvevőit köszöntve Pergő Margit polgármester elárulta, egykor ő is Vucsák Antal tanítványa volt ebben az intézményben. Hozzátette: Fontos, hogy egy településnek saját iskolája legyen. Nem számít, ha csak akkora, mint a 100 évvel ezelőtti volt, amikor a mindössze 70 négyzetméteres épületben tanult mindenki, függetlenül attól hányadikos volt – fogalmazott, majd hangsúlyozta: a jelentős évfordulóról megemlékezve, gondolni kell azokra, akik annak idején lehetővé tették, hogy a gyártelepen élő gyermekeknek  saját iskolájuk legyen, és emlékezni kell azokra a pedagógusokra, akik az első idejáró gyerekeket tanították, valamint érdemes lesz megemlékezni azokról is, akik annak idején itt kezdték a tanulmányaikat. Ebben az évben is sok-sok feladat és program vár a tanulókra, de mint mondta, reméli, némi kutatómunka is belefér majd az idejükbe, amikor utánajárnak, és megkeresik azokat a hozzátartozókat, akiknek felmenőik itt oktattak, illetve az első diákjai voltak ennek a 100 éves iskolának – zárta szavait a polgármester, és eredményes évet kívánt a diákoknak és pedagógusoknak egyaránt.

A jubileum alkalmából emléktáblát helyeztek el az iskola aulájában, amit Pergő Margit polgármester és Kálmán-Nagy Zsanett intézményvezető közösen leplezett le, majd az igazgató asszony a tanévnyitókon mindig különleges figyelmet érdemlő, elsős diákokhoz intézte a szavait. „Bizonyára mindnyájan vártátok már ezt a napot. Beszereztétek a szebbnél szebb iskolatáskát, tolltartót, az aktuális divatú füzeteket, és tele vagytok kíváncsisággal, izgultok, vajon milyen is lesz igaziból az iskola? Nos – fogalmazott — itt rengeteg kaland vár rátok, amelyek során ki könnyebben, ki nehezebben veszi az akadályokat, de közös erővel, segítséggel valamennyi akadály leküzdhető lesz” – biztatta a megilletődött apróságokat.  A iskola nyolcadikosai idén huszonkilenc első osztályba induló tanulónak kötötték fel a Rákóczi Iskola címerével díszített nyakkendőt, és jelképes ajándékkal is köszöntötték új iskolatársaikat.

Kövess: