/

Szent István hite és elszántsága példaként áll előttünk

8 perc olvasás

A csaknem hétszázéves templom terén ünnepelte városunk az ezeréves államalapítást

Az ünnepség Mészáros János Elek magánénekes, a 2012-es Csillag születik győztesének nagyszerű, szívet-lelket megindító, hitet és reményt serkentő, hazafias műsorával folytatódott. Az előadónak csodálatos hangjával és az alkalomhoz illő dalválogatásával sikerült elvarázsolni és magával ragadni az ünneplő közönséget.

Az új kenyeret Dusicza Ferenc református lelkész áldotta meg, emlékezve arra, hogy egykoron édesanyja is mindig előbb keresztet vetett a frissen sült cipóra, mielőtt megszegre és szétosztotta volna azt a családnak. — Nagyon szép szokások éltetnek bennünket, ilyen a kenyér megáldása is — mondta, hozzátéve, hogy ezt bárhogy keresnénk is, így konkrétan ugyan nem találjuk a liturgiában, de a mi Urunk, Jézus Krisztus beszéde segít abban, hogy megértsük, miért  fontos ez számunkra. Pál apostol a következőket írja:

„Én az Úrtól vettem, amit nektek előtökbe is adtam, hogy az Úr Jézus azon az éjszakán amikor elárultaték, vette a kenyeret, és hálákat adván megtörte, és ezt mondotta: Vegyétek, és egyétek! Ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.”

A megáldott új kenyeret Pergő Margit polgármester szegte meg, majd a Berhidai népdalkörök
dalainak kíséretében, az idén learatott búzából készült cipóból mindenkinek kóstolót
kínált, mintegy jelképezve, hogy Isten gondviselésének köszönhetően, idén is
meglesz a mindennapi kenyerünk.




Kövess: