/

Pablo és Picasso a veszprémi Pannon Várszínházban

7 perc olvasás

Berhidai találkozás Vándorfi László igazgatóval

Vándorfi László hangsúlyozta, büszkék arra, hogy a Pannon Várszínház immár 24 éve független színtársulatként működik. Ennek az az előnye, hogy senki nem kotyoghat bele, mi kerüljön színpadra, de hátránya a finanszírozás bizonytalansága, hiszen nagyrészt a színház látogatottsága határozza meg. Ezért elsősorban a közönség igényeit veszik figyelembe. A színház nem politizál, de ez nem jelenti azt, hogy a színpadon nem foglalkoznak napjaink társadalmi kérdéseivel, égető problémáival. A Hangvilla a társulat otthona, de másutt is vannak előadásaik, és meghívásoknak is szívesen eleget tesznek.  

Az őszi évadban öt új bemutatót terveznek, ezek közül három nagyszerű komédia. Van, amely mélyebbre ás, de olyan is, amely főként kacagtat, igazi kikapcsolódást kínál a nézők számára. Izgalmasnak és jelmezeiben, díszleteiben is igencsak látványosnak ígérkezik a Pablo és Picasso című családi musical színre vitele. Története egy különc, 11 éves kisfiúról szól, aki sehogy sem illik bele az őt körülvevő, nagyon kocka világba. Ő csak a képzőművészetben mozog otthonosan, ezért Picassonak csúfolják, és kiközösítik a kortársai, ezért egy másik világot keres magának, így az állatok birodalmába kerül, és ott a hozzá hasonlóan, a különleges tulajdonságaik miatt, beilleszkedni nem tudó, barátokra lel. Pablo, az orrszarvú például, leginkább énekelni szeret, az oroszlán vegán, a papagáj meg a szó szoros értelmében szárnyaszegett, mert ellopták a szárnyait. Velük szövetkezve, a fiúra – így a közönségre is — különleges kalandok várnak ebben a darabban.

Készen állnak az új évadra Örkény István: Kulcskeresők című komédiájával, valamint egy remek darab ősbemutatójával is megajándékozzák a közönséget. Márton László: Jászai Mari feltámasztása című komédiáját viszi majd színre a társulat. A mindig népszerű, hihetetlen komikus helyzetekkel teli, Játék a kastélyban című, Molnár Ferenc darab is felkerült a Pannon Várszínház őszi bemutatóinak sorába. És persze, műsoron van és marad még tucatnyi előadás, amelyekből választhatnak a színházlátogatók.

A színházigazgató hangsúlyozta: független társulatuk nem engedheti meg magának a silányságot, mert fontos számukra, hogy értéket képviseljenek, s adjanak át a közönségnek, ezért nemcsak kiváló színművészekkel és gyermekszínészekkel, hanem nagyszerű jelmez- és díszlettervezőkkel, valamint technikai csapattal dolgoznak. Hozzátette: ennek a pályának az a gyönyörűsége, hogy bár nem lehet belőle meggazdagodni, de boldoggá teszi a művelőit, hiszen oly sok karakter, személyiség bőrébe bújhatnak, és egy-egy színházi előadás akkor igazán jó, és éri el a célját, ha a közönség is vele tart, együtt élik át azt az örömet, amit a színpadi játék nyújt. Példa erre a Pál utcai fiúk, amelynek immár hét éve töretlen sikere van a Pannon Várszínházban, és idén júliusban megérte a 250-ik előadást.

Vándorfi László arra bíztatta a beszélgetés résztvevőit, hogy vásároljanak színházbérletet, így biztosan nem maradnak le a remek bemutatókról. Mindenkit szívesen látnak a Hangvillába, de természetesen arról is biztosította a berhidaiakat, hogy egy-egy előadással — ahogy eddig, a jövőben is — szívesen „házhoz jön” a társulat.

Aki bérletet szeretne vásárolni a Pannon Várszínház előadásaira, megteheti a helyi művelődési házban is, a nyári szünet után.

(Címlapfotó: Pannon Várszínház honlapja)

Kövess: