/

Megy a vonat, megy a vonat — Zalaegerszegre

5 perc olvasás

Újra együtt voltak távoli kertbarátaikkal a berhidaiak

Hány éve tart már ez a remek baráti kapcsolat? – kérdezgették egymást a vonaton elhelyezkedve. — Talán öt éve kezdődött – mondja Kellerné Szász Anikó, a berhidai kertészkedők vezetője – Az ő egyesületük akkor volt ötvenéves, aztán utolértük mi is ezt a szép kort a berhidai körben. Már az első látogatások során annyira egyhúron pendültünk, azaz élveztük egymás társaságát és a tapasztalatcserét, hogy a nagy távolság ellenére is, mindkét oldalról ragaszkodunk az évenkénti kölcsönös látogatásokhoz. Zalaegerszegi barátaink véletlenül sem hagynák ki a mi magbörzénket, mert mint mondják, sok remek szaporítóanyagot szereznek be ilyenkor nálunk, és a kertészkedéshez szükséges eszmecserében is szívesen részt vesznek, így sokat tanulunk egymástól is. Persze, egy kisebb kirándulás, a helyi és a közeli nevezetességek megtekintése is, a vendéglátás és a jóízű beszélgetések is beleférnek a látogatásokba. Most úgy döntöttünk, költségkímélés okán, inkább vonatra váltjuk a buszozást, és nem bántuk meg, mindenki kényelmesen utazott.

Zalaegerszegre érve a helyi kertbarátok már türelmetlenül várták a késve befutó vonatot, és az Alsóerdei Sport- és élménypark közelében álló, családias vendégházba szállították vendégeiket, ahol a bőséges reggeli után a zalaegerszegi kertbarátok veterán repülős és ejtőernyős tagja mesélt kalandjairól és a régi szép időkről, majd az egyesület vezetője, Mrákovics Miklósné Marika, saját versével köszöntötte a vendégeket. A mostani találkozáson elsősorban a beszélgetésre helyezték a hangsúlyt, de egy hosszabb séta is belefért, amely során körbejárták a sport és élményparkot, valamit a tőle nem messzire fekvő levendula ültetvényt is megcsodálták.

A szakmai eszmecsere sem maradt el, a zalaegerszegiek beszámoltak arról, miként teljesítettek kertjeikben az idei, berhidai magbörzén beszerzett szaporító anyagok, és a vegyszermentes növényvédelemről is megosztották a tapasztalataikat, valamint szó esett arról is, milyen termésre számíthatnak az eddigi időjárást figyelembe véve. A vendéglátásból nem maradhatott ki a pörkölt mellé kínált, legendás, házias zalai dödölle, de természetesen az ének és a humor sem. A zalaegerszegi házigazdák vicces ének produkcióval nevettették meg a berhidai kertbarátokat. A vonat azonban, mint tudjuk, nem vár, így már délután búcsút kellett venni a vendéglátóktól, de természetesen azzal az ígérettel köszöntek el egymástól, hogy a sokéves barátságuk folytatódik, és legközelebb a zalaegerszegiek látogatnak Berhidára. .

Kövess: