/

Megtekintették, zsűrizték, nemsokára elkészül

8 perc olvasás

Hamarosan a névadó mellszobra is díszíti a Lakath parkot

Lakath mellszobrának elhelyezése eredetileg szerepelt a közpark tervdokumentációjában, de amikor kiderült, hogy a létesítmény megvalósítására megítélt, 200 millió forint állami támogatás nem fedezi az előirányzott költségeit, az eredeti terv átdolgozásra került, így számos elemet, köztük a szobor felállítását is későbbre halasztotta városvezetés, ezért a park átadásakor a névadó emléktáblája került kihelyezésre. Ám tekintettel arra, hogy ebben az évben van Lakath János halálának kerek, 100. évfordulója, civil kezdeményezésre adománygyűjtés indult a tervezett mellszobor felállítására. Imrefi Károlyné felhívására, amit az internetes közösségi oldalakon jelentetett meg, nagyon sokan megmozdultak, és a cél megvalósítására azonnal kisebb-nagyobb összeget ajánlottak fel, így amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy a kezdeményezésnek van létjogosultsága, a további teendők összehangolása érdekében, az adománygyűjtés kezdeményezői az önkormányzathoz fordultak. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta azt az indítványt, hogy az önkormányzat a „Lakath tér fejlesztése céltartalék” elnevezésű számlán megelőlegez kettőmillió forintot a szobor felállításának költségeire, amely összeg a befizetett adományok mértékével folyamatosan csökken. Erre a számlára augusztus végéig várják az adományozók befizetéseit. Részletek a következő elérhetőségen: https://berhida.asp.lgov.hu/lakath-janos-mellszobranak-felallitasa .

Eközben a szegedi szobrászművész Dobó Ferenc Levente megbízást kapott Lakath János mellszobrának megalkotására. Tekintettel arra, hogy köztéri emlékműről van szó, az alkotás szakértői zsűriztetése is kötelező. A művész elkészítette a mintaszobrot, és ezt a napokban a műtermébe látogató zsűrinek és a berhidai önkormányzat küldöttségének bemutatta.

Mint megtudtuk, zsűri javaslatára a talapzatban és annak környezetében várható némi változás, ezek már folyamatban is vannak. A talapzatra kerülő felirat szövege is a szakemberek elbírálása alapján készül el.
 – Azt hiszem, nem lehet könnyű egy 100 éves fotó alapján megmintázni egy arcot. Nekem viszont tetszik a Dobó Ferenc Levente által elkészített mintaszobor, szerintem szép lett, de nem vagyok szakértő, a végső döntés a hozzáértőkön múlik – vélte az adománygyűjtés elindítója, Imrefi Károlyné, aki a berhidai közösségi oldalakon mindenkinek megköszönte az önzetlen támogatást, és az önkormányzatnak is hálás, hogy felkarolta és segíti a szoborállítás ügyét.

A szobrászművész Dobó Ferenc Levente a látogatást követően így fogalmazott:
-„Igazán szép, köztéri megbízást kaptam civil kezdeményezésre Berhida Város Önkormányzatától. Lakath János emlékére készítsek köztéri portré szobrot. Kedden volt a zsűrizés. Szakmai oldalról Szanyi Péter szobrászművész volt a zsűritag. Elemeztük pro és kontra – búcsúzáskor pedig annyit mondott: „Gratulálok, további sok sikeres munkát kívánok” Ehhez tartom magamat…
-„Érdekes dolog, mikor egy portrét mintázol, kezded megismerni a helyet, a gondolkodásmódot, a kiválasztott életútját, személyiségét – és bármilyen furcsán is hangzik, de megtanulod az arcát – folytatta a gondolatsort a szobrász — Megtanulod a homlokát, orrát, a szemeit, száját, állát, arccsontját, fülét. Majd, ha ezeket már megtanultad, akkor tudod az arcot mozgatni is. Többnyire a régi fotókon az arcok merevek – ugye a hosszú exponálási idő miatt is. Én viszont szeretem, ha a szobraim arcai, érzelmeket sugároznak. Nem mereven előre néznek.

Jelen esetben – majd, ha a helyére kerül a szobor, egy régi, korabeli kis templomra fog nézni a portré. Külön befotóztam a helyszínen, milyen szögben álljon a feje, hogy arra nézzen. És szerettem volna egy nyíltszívű — ahogyan egy helyi lakos fogalmazott, tiszta szívű –, őszinte egyenes, kissé szelíden, nyugodtan mosolygós, barátságos portrét mintázni. Egy fess kiállású úriembert, akinek fontos volt a közösség. Vagyonából, árva gyerekek gondozását tűzte ki életcéljául…” – vélte Dobó Ferenc Levente, aki ígérte, amint elkészül, a végleges, műgyantából megmintázott szoborról is küldi a fotókat.

A július 19-i megemlékezésre mindenkit szeretettel vár a Kapu a Holnapra Egyesület:




Kövess: