/

Egy nap – két ünnep

6 perc olvasás

A köztisztviselőket és az egészségügyi dolgozókat köszöntötték

A köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére, ez a nap a köztisztviselőké. Ők azok, akik az állami, az önkormányzati adminisztráció működtetői és megjelenítői. Velük találkoznak az emberek, amikor ezekkel a hivatalokkal kerülnek kapcsolatba. A köztisztviselők adják a hivatalok, a közigazgatás, az önkormányzatok arcát, hangját, személyiségét. Ám, csak erkölcsileg és anyagilag megbecsült köztisztviselőktől, jól szervezett, megfelelően szabályozott közigazgatástól várhatjuk el, hogy polgárbarát, hatékony és jó szolgáltató legyen – emelte ki köszöntőjében Pergő Margit polgármester, majd Márai Sándort idézve kifejtette: „A hivatalnak nem az a célja, hogy „jó” legyen. Célja nem emberi, hanem állami. A legjobb hivatalnok és a legtökéletesebb hivatal az, amely s aki nem zavarja túlságosan az életet.”

A polgármester hozzátette: a köztisztviselők is szorosan tartott és gyakran ellenőrzött munkavállalók, akik reggelente felkelnek, bemennek a hivatalba dolgozni, munkájukat végezni. A túloldalon azonban ott állnak az ügyfelek, akik a hivatal által intézendő ügyeket a másik oldalról látják. A köztisztviselő csendes, békés nyugodt ügyfelekre vágyik, az ügyfél ugyanígy csendes, békés és türelmes ügyintézőre, illetve gyorsan elintézett ügyekre. Amennyiben a megértésük kölcsönös akkor talán létrejön a várt eredmény. Csakhogy, a köztisztviselőkre napjainkban túl sok munka hárul, az ügyfelek meg más ezer problémából adódóan, egyre türelmetlenebbek. Sajnos az adminisztráció csökkentésére vonatkozó ígéreteket máig nem tartották be, sőt egyre inkább az az érzésünk, hogy inkább nőttek, nőnek az adminisztratív kötelezettségek.
-„Bizony, nehéz pálya ez, és az utóbbi időben már kiszámíthatatlan is lett. Nekünk, köztisztviselőknek a köz szolgálata nemcsak szimpla munkahely, biztos kereseti lehetőség, hanem életforma és stílus, az alkotás esélye is” – fogalmazott Pergő Margit.

Az anyák megmentőjelént ismert magyar orvos, Semmelweis Ignác Fülöp 1818. július 1-én született, és ezt a dátumot 1992 óta az egészségügy napjaként is ünnepeljük hazánkban. A két évszázaddal ezelőtt praktizáló doktor máig a lelkiismeretesség, a kötelességtudat és az önzetlenség mintaképe. Pénzszerzés, dicsőség vágya sosem vezérelte. Éjjel-nappal rendelkezésükre állt a szenvedőknek, de emellett meg meg kellett küzdenie a saját orvoskollégáival is. A polgármester úgy vélte, Semmelweis Ignác, még ennyi év elteltével sem lenne könnyebb helyzetben, mint a maga korában volt. Mert ő nem a köz alkalmazottja, hanem a köz szolgája volt, aki életével, munkásságával példát adott mindenkinek.
Ma az egészségügyben dolgozók nagy részére ugyanez vonatkozik, és — tette hozzá a polgármester — közös nagy szégyene mindenkinek ebben a hazában, hogy stílusosan szólva, „beteges állapotban” van a jelenlegi egészségügyi rendszer, és ezt, sajnos nem lehet a Semmelweis napon egy csokor virággal vagy kitüntetéssel sem feledhetővé tenni.

Talán az ünnepelt köztisztviselőknek és egészségügyi dolgozóknak mégis sikerült egy kis időre félretenni a hétköznapok nehézségeit, és önfeledten élvezni Cseke Katinka és Zsiga László remekbe szabott műsorát. A bensőséges ünneplés fogadással, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Kövess: