/

Tudásra, szívbéli jóságra tanítják fiataljainkat

7 perc olvasás

Pedagógusnapi ünnepség Ács Tamás színművésszel

A tanulságos és elgondolkodtató költemények, a jól ismert dalok és a vicces, borkóstolásokról szóló szövegek elhangzása előtt Pergő Margit polgármester az önkormányzat nevében köszöntötte a megjelent helyi pedagógusokat, hangsúlyozva, hogy erről a napról nem szabad megfeledkezni, mert ez az ünneplés jár azoknak, akiknek mindnyájan nagyon sokat köszönhetünk: a tudást, a műveltséget, az emberséget. Hozzátette: annál is inkább megérdemlik részünkről ezt a figyelmet, és megbecsülést mert a társadalom folyton nagy elvárásokat támaszt velük szemben, mégsem értékeljük kellően a munkájukat. Pedig óriási feladatra, egyesek szerint a legnagyobbra vállalkoznak, amikor fiataljainkat a tudásra, a szívbéli jóságra igyekeznek tanítani, és saját tudásukat átadva. példaként is állnak a jövő nemzedéke előtt.

A polgármester rámutatott: Nincs még egy hivatás, amelyben oly nagy hatása lehet egyetlen jókor, vagy épp rosszkor kimondott szónak, vagy mondatnak. Nincs még egy olyan hivatás, amely ennyi, azonnali sikerrel kecsegtet, de nincs egyetlen munka sem, amely a valódi hasznát csak évek, sok esetben akár évtizedek múlva láttatja – fogalmazott, majd a röviden kitért a szakmát érintő aktuális árnyoldalakra. Mint mondta, az ágazatban egy ideje nem működik minden úgy, ahogy kellene. S mi évek óta csak kérdezgetjük magunkat, hogy mégis, mi történhetett az elmúlt esztendőkben? Miért nem becsüljük meg eléggé azokat, akik az életüket embertársaink nevelésének, tanításának és művelésének szentelik? Régóta keresgéljük az okokat, és azt kinek, milyen szerepe lehet ebben. Milyen szerep jut a pedagógusnak, a szülőnek, és milyen a hivatalnak?

És amíg a gondokra a megoldásokat keresik az arra illetékesek, újabbnál újabb pedagógiai programot, életpályamodellt alkotva, néha olybá tűnik, hogy már a gyermekekről egyre kevésbé esik szó, és gyakran az az érzésünk, mintha a diákok csupán mellékszereplői lennének ennek a történetnek. Pedig – hangsúlyozta a polgármester — a jövőt épp ők jelentik, a sok kíváncsi, okos és tudásra szomjas gyermek, akikből kiművelt felnőttek lesznek, természetesen tanári segédlettel. Érdemes a pedagógusnapon ezen is elgondolkodni, és egyben az egykori, vagy épp jelenlegi szeretett, vagy akár kevésbé kedvelt nevelőkre, tanárokra figyelni, elfogadva Szentgyörgyi Albert örökérvényű megállapításának jelentőségét, miszerint: „Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.” A pedagógusok ezt jól tudják, ezért is teszik kitartóan és odaadóan a dolgukat nap mint nap, és mindenkor kiállnak az itt élő gyermekért, és amiért évente legalább egyszer köszönet illeti őket! – zárta szavait Pergő Margit.

A köszöntő után Ács Tamás műsorával folytatódott a rendezvény. A színművész előadásában neves költőink hivatásról és költői hitvallásról, meghitt családi közösségről, szeretetről, elkötelezettségről szóló versei, valamint saját gitárkíséretében énekelt, szívesen hallgatott dalok hangzottak el. A lélek mélyére ható költemények hangulatát Karinthy Frigyes: A rossz tanuló felel című prózája, majd az előadás végére hagyott, „jó bor” váltotta könnyedebbre és vidámabbra. Ács Tamásnak sikerült mosolyt csalni, majd meg is nevettetni az ünnepelteket Sarkadi Imre „tudományos” borkóstolós írásával..

Végül az ünnepelt pedagógusoknak jelképesen egy-egy szál virággal köszönték meg egész évi munkájukat, majd egy szelet sütemény és üdítő melletti baráti beszélgetéssel zárult a rendezvény.  

Kövess: