/

Párizs után a Petőfi alkalmi galériáját díszítik a képei

8 perc olvasás

Gáspár Dóri egyéni kiállítása Berhidán

Gáspár Dórát, aki a berhidai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában kezdte a tanulmányait, kiskora óta foglalkoztatja a művészet. Mindig szeretett rajzolni, festeni és megpróbálta valamennyi kreatív ötletét megvalósítani, így az iskolai rajzszakkörre is örömmel járt, s ott kezdődött el a művészeti pályája. Később otthon ruhákat is tervezett, majd porcelánfestő iskolába jelentkezett, de mellette továbbra is szívesen rajzolgatott, és egy felnőtteknek szóló rajzpályázatra is jelentkezett, amelyen első helyezést ért el. Ez a siker arra sarkallta, hogy saját márkát alapítson. Így született meg a G.DÓ márka, amely alatt porcelánfestményeket és ruhákat készít.

Közben külföldre költözött, ahol újabb kihívásokkal szembesült. Saját maga számára is egy teljesen új dolgot fedezett fel: elkezdett vászonra festeni. Ez a művészeti forma azonnal magával ragadta, és a mai napig ezzel tudja legjobban kifejezni magát. A vászonra festett képeit Párizsban – egy a Montmartre-on található — galériában kezdte el árulni. A galéria tulajdonosa nagyon kedves volt, és segítette abban, hogy a munkáit megismerje a francia közönség. Talán ez a Montmartre-i jelenlét — aminek a környékén lakott egykor Dali, Monet, Picasso és Van Gogh is – nagyon jó hatással van, illetve lesz Dóri lelkére, alkotói vágyára és kedvére. Jelenleg is lelkesen fest, miközben szenvedélyesen tovább képezi magát, és folyamatosan kerülnek fel új alkotások a weboldalára.

A megnyitót Fehér Panna gyermek-népdalénekes fellépése tette még bensőségesebbé.
Dacára a párizsi sikernek, szerényen a Szárnypróbálgatások címet adta berhidai kiállításának, és a rajzszakkört vezető, egykori pedagógusát, Turcsányi Istvánnét kérte fel a megnyitására, aki érthetően büszkén számolt be arról, hogy nagyon sok tehetséges fiatal került ki az intézményből, s indult el a művészet útján, köztük Gáspár Dóri is.
— Ha a szárnypróbálgatás kifejezést hallom, mindig egy kis fecske jut az eszembe, aki el akarja hagyni a fészket, s útnak akar indulni a nagy ismeretlenbe. Próbálkozik, próbálkozik, mígnem egyszer csak sikerül neki. A fiatal festő is így indul el az önkifejezés útján, hogy gondolatokat ébresszen bennünk, üzenetet adjon át, és ezzel együtt gyönyörködtessen és szórakoztasson – mutatott rá Turcsányi Istvánné, nyomatékot adva állításának a következő idézettel:  „Magasra emeli a művészet az embert, nemessé, csodálatosan széppé varázsolhatja lelkének minden rezdülését.”

A gondolatmenetet folytatva, hozzátette: A festészetet talán úgy tudnám értelmezni, amely színvilágában, ecsetvonásaiban, kifejező erejében olyan érzéseket és érzeteket képes közvetíteni felénk, amelyeket szavakkal nem tudunk kifejezni.  A szemet gyönyörködtetni és elvarázsolni nehéz feladat napjainkban, hiszen a korszerű technikai eszközöknek köszönhetően oly sok inger ér bennünket, hogy a művész számára óriási kihívást jelent egy új világot elénk tárni, és megmagyarázhatatlanul lekötni a figyelmet, amire talán egyedülálló módon, csak a festészet képes – fogalmazott megnyitóbeszédében Dóri egykori pedagógusa.

A tárlatot végig járva, számomra az alkotó vásznai egy új szemléletre és látásmódra hívták fel a figyelmem. Képei a nőiség, a szépség csodálatos részleteivel szembesít bennünket rámutatva, éljenek a nők e világ bármelyik égtáján, ezek a sajátságok változatlanok, és ugyanazokkal az emberi érzéseket, fájdalmakat, örömöket és vágyakat közvetítik, mert attól még, hogy mind különlegesek vagyunk a magunk nemében, mégis van, amiben egyformák lehetünk.

A Párizst is meghódító, ígéretes és sokoldalú porcelánfestő és tervező művész festmény kiállítását még megtekinthetik a hétvégén, nyitvatartási időben, a Petőfi Művelődési Ház emeleti kiállítótermében. Ne hagyják ki!







Kövess: