/

Energiahatékony Önkormányzat tanúsítványt kapott Berhida

6 perc olvasás

Településünk sokat tett az energiafogyasztás csökkentéséért

Az elismerés megérkezése előtt pár nappal Takács Balázs, a Pertőfi Művelődési Ház energetikai fejlesztésének menedzsere tartott lakossági előadást a fenntartható energiafelhasználásról, ismertetve, hogy a kultúrházban elvégzett munkálatok milyen eredménnyel járnak.
Napjainkban egyre többet beszélünk az energiafejlesztésekről, mert a bolygónk népességnövekedésével arányban fokozódik az az energiafelhasználás is. Ennek hatására, egyrészt korlátozódnak a földgáz- és kőolajtartalékok, másrészt a megnövekedett fogyasztás miatt, hatványozódik a környezet károsítása, ezért minél inkább a megújuló energiákra kell átállnunk. Ugyanakkor már nem csak a médiumokból halljuk, hanem a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk a globális felmelegedés pusztító hatásait, amelyekért a túlzott károsanyagkibocsátás a felelős. Ebben Kína és az USA még mindig élen jár, míg az Európai Unió a jelentős mérséklése érdekében elfogadta azt a zöldprogramot, amelynek megvalósításával 2050-ig klímasemlegessé tehető Európa. Ehhez azonban 2030-ig 55 százalékkal szükséges csökkenteni a széndioxid kibocsátást, és eléréséhez igen nagy erőket kell megmozgatni, valamint számos olyan beruházás a feltétele, mint amilyen például, a berhidai művelődési házban a nyár végéig megvalósuló energetikai fejlesztés.

A szakember felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a lakosság a hőszigetelő nyílászárókkal 25, a külső falak szigetelésével ugyancsak 25, valamint a lakás hőmérsékletének, mindössze egy fokkal való csökkentésével pedig 7 százalékos földgáz megtakarítást érhet el, ugyanakkor a napelemek telepítésével sokban segíti a háztartási áramfogyasztás.  

A művelődési ház energetikai fejlesztésére térve, Takács Balázs kifejtette: a pályázaton elnyert, 378 millió forint, százszázalékos európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás a nyár végéig befejeződik, és óriási megtakarítást eredményez, mind a földgáz, mind a elektromos áramot illetően, hiszen a korábbi rezsiszámlák összege, ami elérte a kétmillót, akár havi 200 ezer forintra csökkenthető a kultúrházban. A felújítás folyamán korszerű nyílászárókat építettek be, megtörtént a homlokzat szigetelése, jelenleg pedig a lapostető szigetelése folyik, amelyre napelemrendszer kerül, és hószivattyúrendszerrel működik majd az épület fűtése. A jelentős költségmegtakarítás mellett, korántsem elhanyagolható, hogy a fejlesztés által jelentősen csökken az intézmény károsanyag kibocsátása is.

Az energiaárak hirtelen megugrása arra késztette a városvezetést, hogy minden eszközzel és erővel az energiamegtakarítási lehetőségeket keresse, ezért a helyi forrásait is olyan fejlesztésekbe fektette, amelyek az önkormányzati intézményeknél azonnali energiamegtakarítást eredményeztek, valamint olyan pályázatokat céloztak meg, amelyek elnyerésével elvégezhetők a szükséges energetikai felújítások. Ennek eredményeként nyerte el Berhida az Energiahatékony Önkormányzat díját. Fontos megemlíteni, hogy a város intézményei a legnehezebb időszakot is zavartalanul átvészelték, és a bölcs intézkedéseknek köszönhetően, Berhidán egyetlen intézmény működését sem kellett energiatakarékosság okán korlátozni, vagy szüneteltetni. 

Kövess: