/

A polgármester és hét önkormányzati képviselő újrázik

5 perc olvasás

A berhidaiak több mint fele nem élt a szavazati jogával

Nem kis várakozás előzte meg a helyi önkormányzati választásokat, hiszen városunkban négy polgármester jelölt, és a  testület létszámának kétszerese, azaz 16 képviselő jelölt indult a voksokért, hogy elnyerve a választók bizalmát, a következő években része legyen a település működését és fejlődését meghatározó döntéshozatalokban. Ám, ahogy minden megmérettetésben lenni szokott, egyeseknek örömteli eredménnyel zárult a szavazás, mások viszont csalódtak, mert nem az elvárásaik szerint alakult a választópolgárok többségének döntése.

Berhidán összesen 4568 személy járulhatott — volna az urnákhoz, de közülük csupán alig kétezren éltek a voksolás lehetőségével, így az öt választókerületben nem érte el a kettőezret az érvényes szavazólapok aránya. A négy polgármester jelöltre leadott voksok a következőképpen alakultak: A jelenlegi polgármesterre Pergő Margit Cecíliára a szavazók 41, 06 százaléka támogatta, és ezzel az aránnyal meg is nyerte a választást, így polgármesterünk újabb mandátumot szerzett. Fülöp Gyula második lett, bár mindössze 3 százalékkal kevesebb szavazattal maradt le. A szintén polgármesteri címért induló Szöllösi Attila 14,23, míg Vincze Szabina a voksok 6, 66 százalékát kapta.

A berhidai képviselő-testületben egyetlen kivétellel, a jelenlegi tagok maradnak. Aki búcsúzik a városvezetéstől Punk János, helyét a nyolctagú csapatban az újonnan megválasztott, Hegedűs Miklós veszi majd át (a szavazatok 34,23 százalékát kapta). Október 1-től hét jelenlegi, újra megválasztott képviselő folytathatja önkormányzati munkáját: Fülöp Attila, aki 51,67%-os támogatottsággal, immár a hatodik ciklusát kezdi meg a helyi testületben. Továbbá Gerőfi Roland (47,75%), Héninger László (37,17), Szöllösi Attila (képviselői mandátumához 36,26%-ot kapott), Punk József (34,58%-kal), Nyírő István (a voksok 34,58 százalékával), Turcsányi Istvánné (32,10%-os támogatottsággal).

A helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit csak október 1-je után, 15 napon belül hívják majd össze. A vasárnap megválasztott polgármesterek is csak október 1-én lépnek hivatalba, de Berhidán ennek nincs jelentősége, mert a jelenlegi polgármester nyerte a voksok többségét, így ő és a többségében a jelenlegi képviselő-testület tagjai folytatják majd a munkát.

Az önkormányzati mellett európai parlamenti választásokat is tartottak. Berhidán a Fidesz-KDNP a szavazatok 50,51 százalékát szerezte meg, a TISZA 23,17 , a Mi Hazánk 8,24 az MSZP-DK-Párbeszéd- Zöldek  7,74 százalékot kapott. Mint már az országos adatokból ismertté vált, a Fidesz-KDNP 11, a Tisza 7, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek 2, a Mi Hazánk egy képviselőt küldhet a európai parlamentbe.

Kövess: