/

Mert „…előbb minden felnőtt gyerek volt.”

5 perc olvasás

Idén is fergeteges gyereknap volt a Kistónál

Kora délután még úgy tűnt, a záporeső eláztatja a gondosan előkészített városi gyermeknapot, de a többséget még ez sem riasztotta el attól, hogy a Kistó felé induljanak, hiszen a gyermeknap esőben is gyermeknap! Szerencsére, nem sokkal később kitisztult az ég, és az apróságok immár a szó szoros értelmében is, felhőtlenül élvezhették azt a sok-sok programot, amelyekkel ezúttal kizárólag az ő kedvüket keresték a szervezők. A Berhidai Művelődési Ház munkatársai az idén is több helyi szervezettel és csoporttal összefogva rendezték meg a városi gyermeknapot.

A Kapu a Holnapra Egyesület tagjai beizzították a szabadtéri kemencét, míg egy hatalmas fateknőben már délelőtt hozzáláttak tészta gyúrásához, hogy mire benépesül a Kistó környéke, elkészüljön a finom tejfölös langalló, azaz a kemencében sült kenyérlángos. Fogyott is rendesen, hiszen a sok játékban hamar megéheztek a gyerekek, nem kevésbé a kísérőik is.
Azoknak pedig, akik megszomjaztak az izgalmakban, a Berhidai Nyugdíjas Klub kínált hűsítő gyümölcsszörpöt. Lovaskocsizásra is várták a gyerekeket, a bátrabbak pedig lóra is pattanhattak néhány kör erejéig, hogy megpihenjenek a zsákba futás, a körhintázás és a trambulinos ugrálást követően.

Az apróságok óriási lelkesedéssel próbálták ki a Fanyűvők által, több állomáshelyen felállított, különleges fajátékokat is, amelyekhez olykor furfangra, máskor ügyességre volt szükség, de bár a játékok a régi időket idézték, a mai gyerekeknek sem okozott sok fejtörést, miként oldják meg a furmányos feladatokat is.

Népszerű volt az élményfestés, amelyben a felajánlott mintákból egyet kiválasztva, megalkothatták a saját művészi látásmódjukból fakadó festményüket. Az asztalra felállított paletták mögött egymást váltották a z alkalmi kisművészek. De csaknem ugyanennyire népszerű volt az arcfestés is, ahol lemosható festékkel, egy kis időre más fizimiskát kaphattak az apróságok.

Sokan bekapcsolódtak az ilyenkor elmaradhatatlan kézműves foglalkozásokba is, de a legtöbbjük számára mégis a kutyás bemutató vitte a prímet, különösen, amikor maguk is lekuporodhattak a négylábúak mellé, hogy barátkozzanak velük, megsimogathassák őket.

Mivel nem csak Antoine de Saint-Exupéry után tudjuk, hogy „…előbb minden felnőtt gyerek volt”, nem kis sikert arattak a meglepetés programok, és a családi vetélkedők is. Ugyanakkor azt is tudjuk, gyermeknap természetesen nem múlhat el nyalánkságok és színes csecsebecsék, apró ajándékok nélkül. Utóbbiakról a kirakodóvásár kínálata gondoskodott. A gyerekek pedig, hazafelé menet talán kicsit fáradtan, de elégedetten állapíthatták meg, hogy az idei gyermeknap is igazán „jó buli” volt!

Kövess: