/

Együtt ünnepeltek az egykori és mai óvodások

12 perc olvasás

Hatvan éves lett a berhidai Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde

-Az óvoda remek hely, mert alapvetően itt köttetnek életre szóló barátságok, és bárhová sodor bennünket az életünk, ezek a barátságok, ismeretségek mindig megmaradnak. Biztosan mindenki tud olyan ovistársat említeni, akire jó szívvel gondol, vagy a mai napig jó kapcsolatot ápol – mutatott rá ünnepi beszédében Pergő Margit polgármester. Említést tett arról a szerencsés körülményről is, hogy ez az intézmény erdő mellé épült, így a gyerekek közvetlen közelről ismerkedhetnek a növényekkel és az esetlegesen előforduló erdei állatokkal, mert természetes környezet veszi őket körül.

A polgármester kiemelte: az egykori peremarton-gyártelep lakótelepi óvodájából immár városi intézmény lett, sőt keblükre ölelték a vilonyai óvodát is. Mégis sikerült megtartani a kis közösség előnyeit, a családias légkört, ami egyaránt hasznos a kicsinyeknek és a szülőknek. Ide ugyanis olyan nagyszülők és szülők hozzák unokáikat, gyermekeiket, akik egykoron szintén ebbe az óvodába jártak, vagy esetleg maguk is itt dolgoztak. Pergő Margit utalt arra, hogy a születésnaposnak illik ajándékkal kedveskedni, de jelen helyzetben csak ígérettel szolgálhat. A berhidai önkormányzat ugyanis régi adósa az intézmény korszerűtlen óvodai épületszárnyának felújításával. Bár már hosszú idő óta napirenden van, forráshiány okán még nem került rá sor. Mivel az óvodát nem lehet hosszú időre bezárni, a renoválást csak szakaszosan tudják megoldani. Abban azonban nincs vita, hogy erre szükség van, nemcsak azért, mert óriási a kontraszt a tavaly átadott impozáns bölcsőde, és a sok évtizedet átvészelt épület között, hanem a működési jogszabályok és energetikai hatékonyság is megkövetelik a korszerűsítést, amit mindenképpen szem előtt kell tartania a mindenkori városvezetésnek – hangsúlyozta városunk polgármestere, aki a továbbiakban a 60. évforduló alkalmából emléklapot adott át az intézmény egykori és jelenlegi alkalmazottainak.

-Az intézmény emlékeit könnyű összerakni, mert a dolgozók közül sokan itt is gyerekeskedtek, majd ide jártak a gyermekeik, mások itt dolgoznak, vagy dolgoztak egykor, s ma nyugdíjasként látogatnak vissza – emelte ki ünnepi beszédében Mozgay Dóra, az intézmény vezetője, aki szintén ide járt óvodába, majd óvónőként tért vissza, gyermekei és testvéreinek csemetéi is az intézmény neveltjei voltak – Az óvoda gyökerei, múltja és jelene közötti kapcsolat ma is erős, hiszen gyakran meglátogatják a nyugdíjas kollégák, akikkel együtt emlékeznek, mesélnek a múltról. Az óvoda és bölcsőde az emberi értékekre, és az egymáshoz való ragaszkodásra helyezi a hangsúlyt, mert ezt tanulta, s vette át elődeitől, Molnár Istvánné Piroskától, és Némethné Závori Mártától — fogalmazott az intézményvezető, majd röviden felvázolta az óvoda 60 éves történetét.

1947-ben az Ipari Robbanóanyaggyár Részvénytársaság egy családi házból alakított ki egy egycsoportos óvodát. Akkoriban Peremartonban még mindössze 26-27 család lakott. Tíz gyermekkel indították az óvodát, egyetlen óvónővel. Majd 1952-ben Oláh Mária lett az intézmény vezetője, aki nyugdíjba vonulásáig, 1972-ig volt az óvoda vezetője. Ebben az évben szükségessé vált egy bölcsőde kialakítása, amit a volt tűzoltóraktár átépítésével oldottak meg. A vezető pedig Horváthné Margit néni lett. Ahogy bővült az ipari vállalat, úgy terebélyesedett a település is, gombamód szaporodtak a házak, így egyre sürgetőbbé vált az óvoda bővítése is. A gyár 1964-ben építtette meg a mostani óvoda épületet, három csoportszobával, és az Üzemi Gyermekintézmény nevet kapta. 1979-ben Oláh Mária nyugdíjba vonult, és 1983-ig Antal Ferencné lett az intézmény vezetője, majd tőle Molnár Istvánné Piroska vette át az Üzemi Gyermekintézmény vezetését. Ekkor élték meg a bölcsőde bezárását és a földrengést.  Majd az intézmény arculatának egyedivé tétele okán felvette a Hétszínvirág Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde nevet.

-Az intézmény saját nevelési programot adaptált, mely megismeréséhez sok szakmai továbbképzést szervezett – mesélte az intézmény jelenlegi vezetője, hozzáfűzve, hogy Piroska néni nyugdíjba vonulása előtt és után is sok szakmai tanáccsal látta el, mindig számíthatott szakmai és emberi segítségére, majd az ő nyugdíjazása után átvette az intézmény vezetését. Akkor a kollektív gárda 18 főből állt. Jelenleg 26 fővel dolgoznak, hiszen 2010-ben újra nyitották a bölcsődét, majd kialakítottak egy sószobát, valamint mozgásfejlesztő és kiscsoportos fejlesztő szobát. 2012-ben pedig hozzácsatolták a vilonyai óvodát is. Tavaly pedig, Berhida Város Képviselő-Testületének köszönhetően, új, korszerű épületbe költöztették a kétcsoportos bölcsődét.
A gyermekek fejlesztését a partnerközpontúság jegyében végzik. Közel állnak a természethez, ennek eredményeként elnyerték a Zöld Óvoda pályázatot.

A rájuk bízott apróságok életét különbféle színes programokkal gazdagítják, így jeles napokat, bábműsorokat, kirándulásokat, sportrendezvényeket tartanak számukra, miközben táncoktatás is folyik, és az az úszásoktatást is megszervezik.
Az óvodapedagógusok számára a legnagyobb öröm látni, ahogy a hozzájuk kerülő kicsinyek másfél-két év alatt cseperednek, és iskolaéretté, majd jó diákokká lesznek. Az elmúlt 60 év alatt valamennyien részt vettek az óvoda történetének alakításában, részt vállaltak a nehézségek leküzdésében és a sikerek elérésében. Sokan vannak azonban, akiknek már nem tudnak köszönetet mondani, mert nincsenek közöttünk. Köszönet illeti mindazokat, akik sokszor erejükön felül is sokat tettek azért, hogy elért értékeiket megőrizzék, és az itt nevelkedett gyerekek biztonságban töltsék el bölcsis és ovis éveiket. Mozgay Dóra aláhúzta: számukra a legfontosabb, hogy törődjenek egymással, osztozzanak egymás örömében, bánatában, és az, hogy mindennap úgy jönnek be dolgozni, hogy tudják, számíthatnak egymásra.

A jubileumi ünnepséget az új bölcsőde épületében tartották meg, és a Hétszínvirág dolgozói látványos, a múltat idéző, és jelent bemutató kiállítással is készültek, valamint a rendezvényen napjaink óvodásai vidám táncprodukcióikkal varázsolták el vendégeiket, az intézmény pedagógusai és a ma már felnőtt, egykori óvodásaik verssel és zenével emelték a jelentős ünnepség fényét.

Kövess: