/

Török portyázók, csatajelenetek és remek fellépők

7 perc olvasás

Berenhidai Huszár Péter Nap — harmadszor

Bár településünkhöz kötődik, sokan nem ismerik Huszár Péter nevét, és meg sem fordul a fejükben, hogy Berhida múltja nem a tizenkilencedik-huszadik században kezdődött. Ennek többek között ékes bizonyítéka a település központjának látképét meghatározó, az európai viszonylatban is egyedülálló, műemléki védelmet élvező, középkori templom. A Kapu a Holnapra Egyesület megalakulásakor a kulturális, szellemi, történelmi és épített örökségünk megismertetését és védelmét is a zászlajára tűzte és ebben jelentős helyet kapott a májusban megrendezésre kerülő, Berenhidai Huszár Péter Nap. Rengeteg szervezést és munkát követel, de óriási pozitívuma, hogy kis betekintést kínál a múltba, és összehozza, nemcsak a fellépést vállaló csoportokat, hanem a látogatókat is.

Huszár Péter nevét nem emlegetik a helyiek, és történeti munkáinkban is csak elvétve olvashatunk róla. Pedig egykoron három nemzet magasztalta őt: a magyar, a török, s a német is futva vitte a hírét mindenfelé. Az, hogy ez a név, amelytől egykoron is reszketett, s melyhez mocsok, vagy vereség sohasem tapadt, teljesen feledésben maradt, csak a nemtörődömségünket hirdeti. Pedig a múltunk ismerete a jövőnkre tekintve is fontos – tartják az egyesület alapító tagjai.

A rendezvény hagyományosan a reggeli misével kezdődött, amit idén a Szent László-templomban tartottak meg. Díszvendége volt Káplán György énekművész, a magyar kultúra lovagja, aki ezúttal is megható előadásával kápráztatta el a jelenlévőket. Budai László, a Várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője Berenhidai Huszár Péter életéről és koráról mesélt. A történelmi múlt jelenkori látványos megidézésére, délután a „török és magyar” csapatok tábort vertek a lovaspályán, majd a portyázásaik után kezdetüket vették a Palotai Darabontok és a Nimród Baráti Kör által bemutatott csatajelenetek, meg a vállalkozó kedvűek számára az Ösküi Íjászok Egyesülete szervezte íjászverseny. Az érdeklődők meglátogathatták a törökök és magyarok táborát is, ahol ezúttal nemcsak békés fogadtatásban volt részük, hanem helyben készült, korabeli étellel is vendégül látták őket. A színpadot pedig birtokba vették a helyi művészeti csoportok és közösségek, amelyek remek műsorral szórakoztatták a közönséget. Felléptek a Süni ovisok, a PERSZE/PERESZKE drámai csoport, a Magic Dance SE táncosai, a CseberVeder Néptánccsoport, a Pinka Zenekar, a Gyöngyörgetők és Ady AMI, Csomor-Simon Csilla, a Rokolya Néptánccsoport és a Vadrózsa Citerazenekar.

Ezen kívül egész délután arcfestéssel, kosaras körhintával, állatbemutatóval, kézműves foglalkozással, kirakodóvásári kézműves termékekkel, sok házias édeséggel, színes csecse-becsével várták a lovas pályára látogató gyerekeket és felnőtteket. Volt sok látnivaló, vicces régi kültéri játék, és persze, találkozás meg beszélgetés is. A kellemes időjárásnak köszönhetően, a III. Berenhidai Huszár Péter Napnak is rengeteg látogatója volt, ami igazolja, hogy a rendezvénynek, a hagyományápoláson túl, jelentős közösségépítő ereje is van, s ez különösen megmutatkozott a sok segítő szándékban, a résztvevők lelkes közreműködésében. Erről a rendezvény fő szervezője, Varga Károlyné Ami, a Kapu a Holnapra Egyesület elnöke így fogalmazott: „A fáradozásom kevés lenne, ha nem állna mellettem egy jó csapat! Amit a Huszár Péter Napért tettek, az nem kis teljesítmény volt. Együtt valósítottuk meg ezt a napot, és a hozzánk érkezett visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy sikeresen.”  

Kövess: