/

Akadálymentes feljáró-, parkoló- és járdaépítés

10 perc olvasás

Beruházások és hamarosan megvalósuló felújítások

A beruházási és felújítási munkákkal az éves költségvetési tervben foglalt prioritások és finanszírozás terv alapján haladnak. Így a Petőfi művelődési házban a TOP Plusz Európai Uniós pályázaton, kizárólag energetikai felújításra elnyert 380 millió forint pályázati támogatásnak köszönhetően, már folynak a külső falak és a lapostető hőszigetelési munkálatai. Utóbbira napelemeket is kihelyeznek, és a jövőben hőszivattyú segítségével oldják meg a ház fűtését. A kultúrház működését azonban nem zavarja a felújítás, a folyamatos egyeztetéssel és szervezéssel továbbra is megtartják a szokásos programokat, és a szakkörök foglalkozásait is megtartják.

Ezzel egyidőben, a LEADER pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően, a két pumpapálya – bringa és kerekezőpálya – építése is folyamatban van. Egyik, a kisebb gyerekek számára tervezett pálya, a Rákóczi Iskolával szemben, a másik, nagyobb pedig a Hunyadi téren kerül kialakításra. Mindkét helyen sportolásra alkalmas teqball asztal is kihelyezésre kerül majd. A tömörített dombok, azaz „buckák” már készen állnak, ezekre kerül majd az aszfaltréteg, így legkésőbb május elején már kipróbálhatja a berhidai ifjúság. Tervezőik szerint ezek a szabadidő eltöltésére alkalmas pumpapályák biztonságosak, és igen népszerűek a gyermekek körében.

A Szegfű és az Orgona utca kereszteződésében járdafelújítás zajlik, miután tavaly többször előforduló csőtörések miatt, több helyem fel kellett azt a bontani. A járda felújításával egyidőben akadálymentes közlekedésre alkalmas felület is kialakításra kerül, valamint a tetőről összegyűlt csapadékvíz biztonságos elvezetését is megoldják. Ha ezzel elkészül a kivitelező, a Veszprémi út 4. szám alatti üzletsornál folytatja a munkát. Itt a boltokhoz vezető lépcsőfeljáró – az üzletek bejárata előtti részt kivéve – közterület, ezért azt az önkormányzat megrendelésére elbontják, és új, akadálymentes közlekedésre alkalmas, korláttal ellátott feljárót építenek a helyére. Az üzletek előtti terület felújítása és rendbetétele – mivel nem közterület – az üzletház tulajdonosára hárul.

Mint már írtunk róla a Süni Óvoda konyháján kicserélték a régi nyílászárókat, és a teljes energiahatékonyság elérése érdekében, az önkormányzat további forrást biztosított a falak hőszigetelésére és a tetőcserére, így jelentősen csökkennek majd az intézmény fűtési számlái. Az önkormányzat ezekre a munkálatokra is hamarosan kiírja a pályázatot.

A Szabadság téren járda- és parkoló kivitelezésére hirdettek pályázatot. Itt a korábban Takarékszövetkezetként működő, ma MBH Bank épülete előtt épül új parkoló, valamint biztonságos járda is kialakításra kerül, amivel sokkal rendezettebbé válik a körforgalom közeli központi terület.

A Kossuth utcában is ismét munkálatok zajlanak az úton, amelyek időnkénti útlezárásokkal járnak, ugyanis ebben az utcában 19 darab szennyvízakna javítása történik, amelyeket – gyakori dugulások miatt – a kivitelezőnek garanciális javítás során újra kell bélelni és burkolni. Eddig már 14-gyel végeztek, így lassan a munkálatok a végéhez közelednek. Ezzel várhatóan megszűnnek a szennyvízcsatorna gyakori elzáródásai, amelyeket a szennyvízaknában leváló betondarabok okoztak.

A temető bővítéséhez szükséges telekhatárrendezés már megtörtént, így az új temetőrész kerítésének építését is hamarosan elkezdődik, így még ebben az évben sor kerülhet a sövényültetésre és a terület fásítására.

Pergő Margit természetesen nem hagyhatta szó nélkül, a Kiskovácsi településrészen már igen régóta húzódó problémát, ami a szennyvízcsatornából szűrődő, kellemetlen szaghatás elhárítására irányul. A témával már lapunkban is többször foglalkoztunk, hiszen nem az a gond, hogy az önkormányzat nem hajlandó tenni érte, hanem épp ellenkezőleg: eddig minden, hatáskörébe tartozó kört végig járt.
Berhida 2021 augusztusában egy kormányrendelettel 60 millió forintot kapott a probléma megszüntetésére. Csakhogy, bár a forrást az önkormányzat kapta, a kivitelezés lebonyolítására a kormány az illetékes minisztériumot kötelezte. Majd múlt az idő, és nem történt semmi. Miután 2024. márciusáig sem volt előrelépés az ügyben, a polgármester a megoldást sürgetve, levelet írt az építési és közlekedési miniszternek, Lázár Jánosnak. Arra kérte, hogy oldják meg minél előbb a kivitelezést, vagy adják át ezt a feladatot az önkormányzatnak, és Berhida városvezetése elvégezteti a szükséges munkákat. Erre a levélre végre hamarosan érkezett válasz, amelyben az állt, hogy miután minden szükséges anyag már náluk van, a minisztérium fogja lebonyolítani az ehhez szükséges közbeszerzési eljárást, amelynek előkészületeit már megkezdték, és eredményéről értesítik majd a polgármester asszonyt. Pergő Margit hozzátette: nem árt szem előtt tartani, hogy egy közbeszerzési eljárás alapvetően két-három hónapot vesz igénybe, tehát a nyár előtt semmiképpen nem kezdődik el a szaghatás megszüntetésére irányuló munka, legfeljebb a nyár végére, ősz elejére várható a megoldás – persze, ha sikeres lesz a közbeszerzés.   

Kövess: