/

Alkotni öröm, a műveket közszemlére tenni boldogság

10 perc olvasás

Közös kiállítással mutatkoztak be a helyi amatőr képzőművészek

Legtöbben azért vesznek a kezükbe ecsetet, szénceruzát, vagy tust, és ülnek egy üres papír, vagy vászon elé, mert egyszerűen jó érzés kikapcsolódni, mást csinálni, és ezáltal eltávolodni a napi gondoktól. Majd a kitartóbbak jobban elmélyülnek az általuk választott technikában, napról-napra fejlődnek, egyre inkább szárnyalni kezd a kibontakozó tehetségük, mígnem rátalálnak a saját stílusukra, kifejező eszközeikre, ráéreznek, és vágynak az alkotás örömére, arra a csodára, ami utat nyit érzelmeik és gondolataik kifejezésére – emelte ki többek között a tárlat április 5-ei megnyitóján, a kiállítókat és az érdeklődő közönséget köszöntve, Dancsó Valéria, a művelődési ház vezetője. Hozzátette: ez a tavaszi tárlat ízelítőt kínál a helyi alkotók munkából, de a későbbiekben lehetőséget nyújtanak az egyéni bemutatkozásokra is azoknak, akik szeretnének többet megmutatni munkásságukból, és van már egy tárlatra való anyagjuk.

„Alkotni öröm” — hirdette a kiállítás plakátja, amelyen ezúttal tíz fiatal alkotó festménye, grafikája, rajza került közszemlére. Színes, többféle technikával készült munkákat láthattunk, és maguk az alkotók „sokoldalúsága” és korosztálya is figyelemre méltó. Ahogy a kiállítás berendezésében művészeti tanácsadásával segítő, városunkban élő festőművész Holányi Julianna értékelésében kiemelte: nemcsak az alkotók különbözősége, hanem a témák sokszínűsége is mozgalmassá tette a tárlatot. Láthattunk gyermek- és felnőtt portrékat, különféle kompozíciókat, tájképeket, versillusztrációt, tájképet, csendéletet, és a munkák technikai megoldásai is igen változatos képet mutat: tus-, ceruza-, vagy hidegtűvel készített rajzok, míg a színesek közt előfordulnak pasztellel, akvarellel, akrillal vagy olajfestékkel készült munkák. Figyelemre méltó a kísérletezés, hiszen az alkotók többsége nem csak egy, hanem több technikával született művel is bemutatkozott.

A tárlatmegnyitón nemcsak vizuális, hanem nagyszerű zenei élményben is részük volt a látogatóknak, akik ezúttal Nagy András Miklós, a várpalotai zeneiskola növendéke hegedűjátékában gyönyörködhettek.

A megnyitón Holányi Julianna értő „tárlatvezetése” segítette a látogatókat a szemlélődésben, lényegre törő értékeléseit Dancsó Valéria olvasta fel.

Illésné Györkös Nóra nemcsak Berhidán, Veszprémben is bemutatkozott portréival. Ceruzarajzait olykor színes pasztellkrétára cseréli, remek karakterérzékkel készíti a különböző élethelyzeteket kiragadott arcképeit. Munkái vidámak, dinamikusak, az életigenlés és az alkotás szeretete, öröme sugárzik róluk.

Borostyánné Németh Andrea és Borostyán Bence. Utóbbi a kiállítás legifjabb alkotója. Bence mindössze hatesztendős, és egyszer biztosan örömmel emlékezik majd élete első bemutatkozására, amelyen édesanyjával együtt tette közszemlére munkáit. Érdeklődő, élénk kisfiú, folyton édesanyja körül forgolódik, lesi mozdulatait, figyel, kérdez, és ő is elkészíti saját rajzait, színes képeit, amelyek már most alkotóját meghazudtoló, kis remekművek. Színesek, kifejezők. Nem csoda, hiszen édesanyja tehetséges, kísérletező alkat, aki ezen a kiállításon a legtöbb technikával jelentkező alkotó. Fekete -fehér és fekete alapon fehérrel készített portréi mellett, akrillal és egyéb alapú technikákkal késült festményeit is megcsodálhattuk.

A legifjabb kiállító, a hatéves Borostyán Bence munkája

Keresztes Éva is fekete-fehér portréival mutatkozott be, de az ó alkotásait a magas karakterérzék és rajtudása mellett, különlegessé és titokzatossá teszi az a szerkesztési megoldás, hogy alanyainak a fél arcát rajzolja meg, mégsincs hiányérzetünk, mert a tökéletesen megoldott részletekkel látjuk, odaképzeljük a teljes arcot.
Gáspár Dóra termékeny alkotó, már több kiállítás szereplője volt. Jelenleg Csetényben láthatják a különböző technikákkal készült festményeit. Kiváló rajztudással, ötletes megoldásokkal és remek kompozíciókészséggel rendelkezik.
Takács Donáta Dóra négy képpel, két festési témával mutatkozott be. Akril képei vízpartot és falusi tájat ábrázolnak. Akvarell technikával festett virágai is roppant sikeresek, annál is inkább figyelemre méltók, mert a hamar szétfolyó és száradó festékkel nagyon gyorsan és pontosan kell dolgozni, nincs lehetőség az utólagos javításra, átfestésre.
Szaffnauerné Horváth Katalin akril és olajfestményeket készít, témái változatosak: táj, portré, alakos kompozíció. Nőalakjaiban saját érzéseit, élményeit adja vissza. Alkotásainak életigenlő, pozitív kisugárzásuk van.

Simon Gerda három technikával jelentkezett a kiállításra. Akril képén egy utca részlet látható, megkapó piros motorral. A színekkel és formákkal kiválóan bánik, mozgalmassá téve az amúgy monoton, rideg falrészletet. Hidegtű grafikája és versillusztrációja is magas rajz- és művészeti tudásáról tanúskodnak.
Keresztesné Nesó Bernadett rajzait a finomság, könnyedség, a lágy vonalvezetés és kifejezőkészség jellemzi. Alig pár részlet megrajzolásával is képes sugallani az anyai szeretet, a gyermek számára nyújtott biztonságérzetet.

Jó látni, megtapasztalni, hogy városunkban ilyen sok tehetséges alkotó él. A kiállítás április 30-ig megtekinthető a Petőfi Művelődési Ház nyitvatartási ideje alatt. Érdemes végig járni, elmélyülni a látványban.Kövess: