/

A víz maga az élet!

7 perc olvasás

Több mint száz rajz született a víz világnapja alkalmából

Legfeljebb akkor érezzük meg keserves hiányát, ha a csapot megnyitva csak hörgő hangot hallat csőrepedés, vagy karbantartás okán, és még azt a pár órát, fél napot is roppant nehéz elviselni, ha nem készültünk fel a vízszolgáltatás szüneteltetésére. Március 22-e azonban arra hívatott, hogy felhívja a figyelmet bolygónk élterő kincsére, ezt a napot ugyanis világszerte a víznek szenteljük.

Az ENSZ 1993-ban jelölte ki március 22-ét a víz világnapjává, lehetőséget adva arra, hogy ez alkalommal legalább egyetlen pillanatra megálljunk, és elgondolkodjunk azon, mit jelent nekünk a víz, és a figyelem középpontjába állítsa ezt a nélkülözhetetlen, természeti kincset. Annál is inkább, mert bár a Föld jelentős részét a vízterületek alkotják, ám ennek csak kisebb hányada az az édesvíz, amely a szárazföldi élővilágot, beleértve az embereket is élteti, és a klímaváltozást, a fenyegető szárazságot még csak nem is említettük! Sőt azt sem, hogy a bolygónk jelentős részén korántsem olyan természetes és megszokott jelenség, hogy ha vízre van szükségük, csak megnyitják a csapot! Számos földrészen, országban keményen meg kell küzdeniük az embereknek, hogy tiszta, egészséges vízhez jussanak!

Épp ezért, nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora érték számunkra a víz, és mekkora felelősség azt észszerűen és takarékosan használni, hogy ne csak minket, de a jövő nemzedékeket is éltesse. Ezért fontos a gyermekek és fiatalok figyelmét is felhívni erre, és megemlékezni a víz világnapjáról.
Városunkban március 22-én a pedagógusok vezetésével a helyi iskolákban is megemlékeztek a diákok a víz világnapjáról, valamint ebből az alkalomból a Művelődési Ház és Könyvtár „A legnagyobb kincsünk a víz” címmel rajzpályázatot hirdetett, amelyre a víz témájára, bármilyen technikával készült rajzokat vártak. Érkezett száznál is több, pontosan 122, amelyeket az Ady Endre és a Rákóczi Ferenc Iskola tanulói, valamint a nádasladányi és a Várpalotai Vásárhelyi András Általános Iskola diákjai küldtek be, és akadtak óvodás és felnőtt jelentkezők is.

— Ez a nap minden évben új témát vet fel, és mindig más-más nézőpontból világít rá a víz alapvető szerepére az életünkben. Az UNESCO és a UNIWATER világszervezetek minden évben új és új mottókkal és témákkal hívják fel a figyelmet a víz világnapja alkalmából. Ezek pedig szembesítenek minket azzal, hogy az élet nem élhető víz nélkül – mutatott rá Dancsó Valéria a művelődési ház vezetője a rajzpályázat eredményhirdetésén. Kiemelte még, hogy mivel nekünk, akiknek Földünknek ezen a térfelén megadatott, hogy természetesnek vegyük a tiszta víz napi használatát, az a feladatunk, hogy felelősen bánjunk vele, és tudatosan használjuk azt fel, megértve, hogy a víz a legnagyobb kincsünk. A rajzpályázatnak is ez volt a célja, hogy a munkák készítése közben mindenki elgondolkodjon azon, hogy a víz maga az élet és nem csak felhasználni kell, hanem vigyázni is rá!

 Turcsányi Istvánné a művelődési ház munkatársa elárulta, hogy a beérkezett pályamunkák elbírálásakor több szempontot is figyelembe vettek: köztük a mondanivalót, a kidolgozást és a képzelőerő szárnyalását. A kérdés az volt: mi jut eszedbe a vízről? Nagyon sok, értékes és megszívelendő üzenetet közvetítő rajz készült, mint az a március 22-én megnyílt kiállításon láthatták az érdeklődők. A legsikeresebb, legötletesebb munkákat pedig, az Összefogással Berhidáért Egyesület ajándékaival jutalmazták.   

Kövess: