/

Az egészséges, vegyszermentes termesztésé a jövő

6 perc olvasás

A Kertbarát Kör tagjai elkötelezettek az egészséges zöldség- és gyümölcstermesztés mellett, és maguk is tapasztalják, hogy a hagyományos kerti gondozás az eddigieknél is nagyobb kihívást jelent mert a szeszélyes időjárási viszonyok mellett, az egyre ravaszabbul támadó kártevőkkel is keményen fel kell venniük a harcot. Mégis szeretnék – legalább a saját kertjükben — elkerülni a szervezetünkre káros vegyszereket. Bár már három évtizede ismerjük, és sokan alkalmazzák is, csak az elmúlt időszakban nőtt meg ugrásszerűen a biotermesztés iránti érdeklődés. Ennek oka, hogy egyre nyilvánvalóbbá váltak a vegyszeres növényvédelem egészségkárosító hatásai, és sokan próbálkoznak a bio-, azaz a műtrágya- és vegyszermentes termesztéssel. Ezt szem előtt tartva hívta meg Kellerné Szász Anikó, a Berhidai Kertbarát Kör vezetője Székely Gyöngyvér agrár- és biológiai fejlesztőmérnököt, aki a biotermesztés, illetve a bio növényvédelem lehetőségeiről tartott tanulságos előadást városunkban.

A mérnökasszony rámutatott: a gazdaboltokban ma kapható, kártevők és kórokozók elleni, vegyszeres védőszerekről legtöbbször nem tudjuk pontosan, hogy milyen szennyező és káros anyagokat viszünk be a kertjeinkbe, és ezek hogyan hatnak a szervezetünkre. Lehet, egy ideig ugyan elpusztítják a célzott kártevőket, de eközben szennyezik a talajt és a környezetet. Érdemes tehát arra is figyelmet fordítani, hogy legalább a saját konyhakertünkben káros anyagoktól mentes zöldségeket és gyümölcsöket termesszünk.

A fejlesztőmérnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a biotermesztéssel kapcsolatosan még ma is rengeteg a félreértés. A védjeggyel ellátott termények legfontosabb ismérve, hogy mentesek az emberi szervezetet roncsoló vegyszerektől. A biotermesztés alapelve ugyanis, hogy nem alkalmazunk műtrágyát, kémikus vegyszereket, és az állattartás is természetes környezetben történik, valamint tilosak a génmódosított szerek. Fontos az ökológiai egyensúly fenntartása, mint például a természetes talajtakarók, a mulcs alkalmazása, vagy a virágzó gyepek megtartása, amelyek ökológiai sövényként védik a kertet, és odavonzzák, majd ott is tartják a hasznos rovarokat, mikro- és makro organizmusokat.

Beszélt arról is, hogy a műtrágyák sósak, tehát elsavasítják a talajt, ami a legtöbb növényre rossz hatással bír, ezért inkább a természetes trágya, illetve a komposzt segíti elő a növények egészséges fejlődését. Figyelni kell a növénytársításra is, mert vannak fajták, amelyek nem kedvelik egymás társaságát.

A kártevők ellen pedig érdemes a biológiai növényvédelmet alkalmazni, ami a megfelelő csapdákat, a természetes baktériumokat, vagy a gombaölőket és a hasznos parazitákat jelenti, tehát ezek megtelepedését kell elősegíteni, hogy kialakulhasson a természetes ökológiai egyensúly. Székely Gyöngyvér ugyanakkor hozzátette: sokéves kutatómunkával sikerült kifejleszteniük olyan természetes, biológiai anyagokat tartalmazó talajjavító és növényvédő szereket, amelyekről a www.biokiskert.hu honlapon minden szükséges információt megtudhatnak. Itt az érdeklődők még számos egyéb, hasznos tudnivalót is találhatnak a biotermesztésről és a természetes növényvédelemről.

Kövess: