/

Ha feleslegessé vált, ne dobja a természetbe, vigye a várpalotai hulladékudvarba!

5 perc olvasás

Mint megtudtuk, a legutóbbi társulási tanács ülésén – a társulás tagjai Öskü, Tés, Jásd, Várpalota, Pétfürdő, Ősi és Berhida — döntöttek arról, hogy ezen települések lakosai lakcímkártyájuk felmutatásával, térítésmentesen elhelyezhetik a várpalotai hulladékudvarban az otthonokban keletkezett, különféle többlethulladékot, ami nem háztartási szemét. Részleteket a közüzemi szolgáltató honlapján a www.vknk.hu oldalon találnak. Telefonon a 06-20-390-3386 érdeklődhetnek, illetve hamarosan írásos tájékoztatót is küldenek majd erről.

Fontos tudnivaló még, hogy a berhidai képviselő-testület helyi rendeletet hozott a tavaszi és őszi. lakossági kerti hulladékégetésének engedélyezéséről. Nagyon fontos azonban a rendeletben foglalt szabályokat betartani, mert ellenkező esetben bírságra számíthatnak azok, akik ezeket nem veszik figyelembe.  

Most tavasszal égetni kizárólag saját területen, március 1-től április 31-ig lehet, és csak száraz kerti hulladékot – nyesedék, levél, egyéb növényi hulladékot szabad meggyújtani. Az égetést kedd, csütörtök és szombat napra, reggel 9 és este 7 óra közé időzíthetik, de nem lehet hosszabb négy óra időtartamnál. Nem árt a közvetlen szomszédokra is tekintettel lenni, és égetési szándékukról értesíteni őket, hogy ne épp akkor szellőztessenek, vagy teregessék ki a frissen mosott ruhákat. Nem kötelező, de biztosan jó néven veszik, ha így járnak el.

Nagyon fontos azonban, hogy egyéb hulladék, műanyag, gumi, vagy bármi más elégetése továbbra is szigorúan tilos, és jelentős bírságot von maga után! Erre mindenképpen legyenek tekintettel, mert mint arról értesültünk, a napokban ilyen szabálytalanság miatt már több alkalommal is kivonult a tűzoltóság intézkedni. Sokba kerülhet, ha nem tartják be a rendeletben meghatározott szabályokat.

Ugyanakkor, ha a tavaszi nagytakarítás során túl sok hulladék keletkezik az otthonaikba, amit a rendszeres szállítással nem visz el a szolgáltató, egyrészt kérhetnek előre egyeztett időpontban házhoz érkező lomtalanítást. Ilyen esetben nincs más dolguk, mint összegyűjteni azokat a holmikat, amelyektől szeretnének megszabadulni. Ha ennél is több hulladék keletkezett, mint amit a szolgáltató egy lomtalanítási alkalommal hajlandó volt elvinni, saját szervezésben is elszállíthatják, és lakcímkártyájuk felmutatásával, térítésmentesen leadhatják a várpalotai hulladékudvarban. A száraz kerti hulladékot pedig, az említett szabályok betartásával, április végéig elégethetik. Aki kertészkedik, a kerti hulladékot komposztálhatja is, és remek táptalaj lesz belőle a konyhakertben.

Ha már összegyűjtötték, és valamiféle szállítóeszközre pakolták a lomot, kérjük, ne illegálisan, a környezetünket károsítva közterületen, vagy a természetben szabaduljanak meg tőle! Hiszen, ha már egy darabig így is „utaztatták”, a várpalotai legális lerakó sem lehet már túl messze! Érdemes ez utóbbi mellett dönteni, mert az illegális hulladéklerakást szigorúan bünteti a törvény, és nagyobb mennyiség esetében akár szabadságvesztéssel is járhat, ha így szabadulnának meg a felesleges dolgaiktól.    

Kövess: