/

Amióta nem kötelező, sokan megfeledkeznek a kémények ellenőrzéséről

6 perc olvasás

Őri György parancsnok: Az esetek száma nem, ám a kéménytüzek aránya emelkedett tavaly

A tűzoltóság kapitánya a városvezetés bizottsági ülésein a beszámoló szóbeli kiegészítése során kifejtette: örvendetes, hogy összességében a felére csökkent a tűzestek száma, és kevesebb volt a műszeres tűzjelzők téves riasztása is. Ugyanakkor elszomorító az adat, hogy a körzetükhöz tartozó területen tavaly két halálos áldozata volt a szénmonoxidmérgezésnek, és sajnálatos az is, hogy a kéménytüzek száma nőtt. Utóbbi egyrészt azzal magyarázható, hogy az energiaárak jelentős emelkedése miatt sokan visszatértek a fa- illetve vegyes tüzelésre. A másik ok, hogy mivel a kémények tisztítása és ellenőrzése már nem kötelező, sokan elmulasztják a kéményseprést. Az utóbbi időben mintegy 60 százalékkal csökkent a lakossági kéményellenőrzések száma. Pedig ez a szolgáltatás a magánszemélyek számára ingyenes, csupán időpontot kell egyeztetni a kéményseprést végző céggel. Tavaly hét kéménytűz volt a pétfürdői parancsnokság térségében, köztük három Berhidát érintette. Az ilyen veszélyek elkerülése érdekében célszerű még a fűtési idény előtt kéményellenőrzést kérni – hívta fel a figyelmet Őri György.

Településünk a peremarton-gyártelepi ipari park tevékenységei okán kiemelt, első kategóriás védelem alatt áll, így ha onnan érkezik jelzés, a tűzoltók egységei azonnal, nagy erőkkel indulnak útnak. Ugyanakkor nem egyszer előfordulnak téves riasztások, ilyenből tavaly is 13 volt. Ilyen esetben a vészjelző berendezés küld téves riasztást, így gyakran már útközben megérkezik a kivonuló járművekhez a lemondó kód, fordulhatnak vissza a laktanyába.  

A tűzoltóparancsnok arra is kitért, hogy tavaly tavasszal és ősszel, a csapadékos időjárásnak köszönhetően 90 százalékkal visszaesett a szabadtéri tűzesetek aránya, de Berhidán többször kellett intézkedniük a tiltott kerti égetések és az udvarban felhalmozott, tűzveszélyes szemét miatt. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltóság technikailag jól felszerelt, és a z állomány is megfelelő létszámmal rendelkezik, de július közepétől már teljes lesz a létszám, mert minden státuszt be fognak tölteni a képzéseiket befejező fiatal tűzoltókkal.

Őri György elárulta, nagyon büszke arra, hogy saját kezdeményezésére, sikerült elérni, hogy a pétfürdői tűzoltóság – Veszprém vármegyében másodikként — hamarosan rendelkezik egy hordozható defibrillátorral. Ezt azért tartja fontosnak, mert az újra élesztő készülék sok esetben óriási segítség lehet, hiszen akár tűzeset, akár közlekedési vagy más jellegű balesethez kapnak riasztást a térségben, leggyakrabban a tűzoltók érkeznek meg elsőként a helyszínre, és nem egyszer bizony, perceken is múlhat egy élet megmentése. Így ez a készülék jelentős segítség lesz a mentésben – fogalmazott a tűzoltóparancsnok.      

Kövess: