/

Jól teljesítő szaporítóanyagok és hasznos tapasztalatcsere

5 perc olvasás

A biotermesztés nemcsak a növényeknek, nekünk is jobb

A Berhidai Kertbarát Kör minden évben megrendezi hagyományos vetőmagbörzéjét, amelyen nemcsak saját tagjaikat, hanem a település hobbikertészkedőit is ellátják a bevált szaporítóanyagokkal, valamint a termesztéshez elengedhetetlen jótanácsokkal is szolgálnak. – Minden év elején kiemelt figyelmet fordítunk a vetőmagbörze megrendezésére. Tagjaink lelkesen készülnek, és sokat dolgoznak a sikeréért – nyilatkozta lapunknak Kellerné Szász Anikó, az immár több mint ötvenkét éve működő, kiváló eredményekkel és országos ismertséggel is rendelkező Berhidai Kertbarát Kör vezetője. Hozzátette: ez a rendezvény legfőképpen a település lakosságának szól, nekik kívánnak tanácsaikkal és a bevált szaporító anyagok ajánlásával segíteni a kerti munkálatokban. Mi a saját összejöveteleinken is bármikor megoszthatjuk egymással a terményfajtákról és termesztésükről szerzett tapasztalatainkat, csereberélhetjük is a jóféle szaporítóanyagokat, de a börzénkkel elsősorban az a célunk, hogy a tudásunkat és a vetőmagokkal, valamint a növényvédelemmel kapcsolatos ismereteinket, gyakorlati tapasztalatainkat is megosszuk azokkal is, akik csak nemrég döntötték el, hogy belefognak a zöldségtermesztésbe.

Aki nem csak füvet növeszt a kertjében, jól tudja, hogy napjainkban a hagyományos gondozás már nem elég, hiszen a szeszélyes időjárási viszonyok mellett, az egyre ravaszabbul támadó kártevőkkel is keményen fel kell venni a harcot. Napjainkban azonban egyre többet hallunk róla, és ugrásszerűen megnőtt a biotermesztés iránti érdeklődés. Nem csoda, hiszen nyilvánvalóvá váltak a vegyszeres növényvédelem egészségkárosító hatásai, ezért sokan próbálkoznának a bio-, azaz a műtrágya- és vegyszermentes termesztéssel. Ezt szem előtt tartva hívta meg a Kertbarát Kör Székely Gyöngyvér agrár- és biológiai fejlesztőmérnököt, aki a biotermesztés, illetve a bionövényvédelem lehetőségeiről és alkalmazásáról tartott tanulságos előadást.

A teltházas rendezvényen a zalaegerszegi és a székesfehérvári kertbarát közösségek tagjai is részt vettek, és elismerően nyilatkoztak a frissen szerzett, hasznos ismeretekről. Székely Gyöngyvér hangsúlyozta: egy kis változtatással és odafigyeléssel – ha szélesebb körben nem is tehetünk sokat ellene, de — legalább a saját kertünkben elérhetjük azt, hogy a magunk termelte zöldségekkel már ne tetézzük a testünkbe bevitt káros anyagok mennyiségét, és ezáltal esélyt adunk a szervezetünknek a tisztulásra, a betegségek elleni védekezésre.

A Berhidai Kertbarát Kör tagjai a korábbi évekhez hasonlóan, az idei Vetőmagbörzéjükön is örömmel megosztották a kertjükben bevált szaporítóanyagokkal kapcsolatos tapasztalataikat, és szívesen ajándékoztak az általuk termesztett zöldségekből és virágokból gyűjtött szaporítóanyagból is.   

Kövess: