/

Irán arcai fotósszemmel a Petőfiben

6 perc olvasás

Türkiz csodák fényépeken

Mint megtudtuk, a veszprémi fotográfust, Máté Beátát pár évvel ezelőtt az a szerencse érte, hogy egy szakmai csapattal Iránba utazhatott, és ott olyan településeket és helyszíneket is sikerült felkeresniük és megörökíteniük, amelyek nem kifejezetten a turisták kedvencei. Az utolsó iráni perzsa sah Mohammad Reza Pahlavi a ’70-es évek végéig uralkodott, aki kedvelte a nyugati kultúrát, és a művészeteket, ugyanakkor mellőzte a szigorú iszlám vallási törvényeket. Mindemellett roppant pazarló politikát folytatott, mert amíg a saját udvarháza és a jómódúak dúskáltak a gazdagságban az egyszerű emberek meg a hegyi falvakban, nemcsak a megfelelő oktatást nélkülözték, hanem munkahelyek híján elképesztő szegénységben éltek.

Az elégedetlenség forradalomba torkollt, amit a háttérből Khomeini ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője irányított, és ő vette át az elüldözött perzsa sah uralkodói helyét. Szigorú vallási törvényeket vezetett be, majd 1989-ben az ő rezsimje is megbukott, de Irán még ma is az általa hátrahagyott diktatúrát nyögi. Így például vallási csendőrök, erkölcsrendészek felügyelik árgus szemmel, viselik-e, és miként takarják a fejüket a nők a kötelező fejkendővel. Ebből nemrégen világraszóló botrány keletkezett, amikor egy fiatal lányt a fejkendő „helytelen viselése” miatt bebörtönöztek és halálra kínoztak. Az ez ellen irányuló tüntetéseket pedig leverték, így maradtak a szigorú vallási szabályok, amelyekhez a turistáknak is alkalmazkodniuk kell.

A képen iskolás lányokat látunk, akik ugyanolyan mosolygósok, mint a korosztályuk bárhol a világon

Ugyanakkor, Beáta arról számolt be berhidai hallgatóságának, hogy bár a privát szférájukba, azaz az otthonaikba nem engedtek betekintést — hiszen még az udvaraikat is zárt kapuk őrzik a kíváncsi tekintetek elől — az egyszerű emberek roppant kedvesek és érdeklődők voltak velük. Nem ódzkodtak tőle, hagyták magukat lefényképezni, és szívesen szóba is elegyedtek velük, sőt Magyarországot is el tudták helyezni a térképen.

Egyébként, Irán hatalmas területen fekszik, kilencszer nagyobb, mint Magyarország. Rengeteg a különleges látnivaló, mint amilyen homokdűnék alatt rejtőző, 2500 éves város, amelynek eddig csak egy részét sikerült feltárni, vagy a ma is lakott óvárosok nagyszerűen, négyzetcentiméterenként díszített épületei, és a turisták egyik kedvence, a kézművesek hatalmas, színes és remek tárgyak bazárja. A díszítéseikben a szépséges türkiz az uralkodó szín, legyen szó akár szőnyegekről, kendőkről vagy textilekről, de az építményeken és a tárgyakon is gyakran megjelenik a türkiz, amely ellensúlyozza a vörösesbarnát, amely az otthonaik falait jellemzi.

Igazán élvezetes előadás részesei lehettek azok, akik jelen voltak, és a vetített képek valóban sok látnivalót tártak elénk. Mint megtudtuk, ezekből a nagyszerű fotókból március 8-án, nőnapon egy kiállítás is nyílik, amikor újra alkalmunk lehet megcsodálni Irán szépségeit.          

Kövess: