/

Városi vetőmagbörze a kultúrházban

7 perc olvasás

Kertindító programok kezdő hobbi kertészkedőknek is

A február végi vetőmag- és szaporítóanyag-börzén a szakemberek előadása mellett növényvédelmi szakanácsot is kaphatnak, és beszerezhetik a kertészkedéshez szükséges szaporítóanyagokat és még pár szükséges kelléket is.
-Ahogy a kora őszi terménykiállításunkra, minden év elején kiemelt figyelmet fordítunk a vetőmagbörze megrendezésére is, amelyre a tagjaink lelkesen készülnek, és sokat dolgoznak a sikeréért — fogalmazott Kellerné Szász Anikó, az immár több mint ötven éve működő Berhidai Kertbarát Kör vezetője. — Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy ez a rendezvény legfőképpen a település lakosságának szól, nekik kívánunk tanácsainkkal és a bevált szaporító anyagok ajánlásával segíteni a kerti munkálatokban. Mi ugyanis bármikor megoszthatjuk egymás között a terményfajtákról és termesztésükről szerzett tapasztalatainkat, és csereberélhetjük a szaporítóanyagokat, amit természetesen meg is teszünk, de a börzét azért szervezzük, mert az a célunk, hogy a gyakorlati tudásunkat, és a legjobban bevált vetőmagokról szerzett ismereteinket megosszuk azokkal, akik csak nemrég döntötték el, hogy belefognak a zöldségtermesztésbe.

Ízelítő Kertbarát kör termékeiből

Természetesen örömmel látjuk azokat is, akik nem most kezdik a kertészkedést, viszont nyitottak arra, hogy ezen a területen is bővítsék a tudásukat. Nos, aki nem csak füvet növeszt a kertjében, jól tudja, hogy napjainkban a hagyományos gondozás nem elég, hiszen a szeszélyes időjárási viszonyok mellett, az egyre ravaszabban támadó kártevőkkel is keményen fel kell venni a harcot, ha az elvetett magokból, kiültetett palántákból termést szeretnénk betakarítani – magyarázta lapunknak Anikó.

A Berhidai Vetőmagbörzének egyébként igen jó híre van, elismeréssel emlegetik a környező településeken, és a zalaegerszegi testvérközösség tagjai is leginkább februárra tervezik az évenként megejtett látogatásaik időpontját, hogy mindenképpen részt vegyenek a börzén. Mondják, nagyon hasznosnak tartják a szaktanácsokat, és mindig jóféle szaporítóanyagokkal térnek haza Berhidáról. Idén pedig budapesti és székesfehárvári kertbarátok is érkeznek majd a rendezvényre.

A gondos kertészkedők őszi betakarításai.

A berhidaiak kertindító programjain ezúttal a kör tagjainak sokéves tapasztalatai mellett, kiváló szakelőadást is hallhatnak az érdeklődők. Az elismert biokertészmérnök, Székely Gyöngyvér kertészmérnök tart majd ismeretterjesztő előadást pénteken, február 23-án 16 órai kezdettel. Ő az üzemeltetője a hazánk egyetlen bio gazdaboltjának. Ezúttal elsősorban a kártevők elleni természetes, nem vegyi anyagokkal való védekezésről osztja meg tapasztalatait és javaslatait. Erre az előadásra a meghívott vendégeken kívül, szívesen látják a helyi érdeklődőket, de tekintettel a művelődési ház befogadóképességére, a saját kényelmük érdekében, azt kérik a szervezők, hogy részvételi szándékukat jelezzék a Kellerné Szász Anikónál, a 06 30 976 2179 telefonon!

Kövess: