/

Nem múlhat el a farsang fánk és jó móka nélkül

5 perc olvasás

Felvonulás és jelmezes mulatság farsang farkán

A farsang időszaka minden évben ugyanakkor kezdődik, de nem mindegyik esztendőben tart egyforma ideig, mert az utolsó dátuma mindig az egyházi hamvazó szerda. Ennek a dátuma pedig attól függ, mikorra esik húsvétvasárnap. Így idén január 6-tól február 14-ig tart a farsang. Gyökerei ősidőkig nyúlnak vissza, és a hozzá kapcsolódó események, mulatságok leginkább a tél elűzéséről, búcsúztatásáról szólnak. Régen azt hitték ugyanis, hogy tél végén a Nap fénye legyengül, a gonosz szellemek pedig életre kelnek, ezért hangos vigalommal, álarcos mulatsággal és olykor bábégetéssel akarták megfélemlíteni és elűzni azokat a téli sötét napokkal együtt. Jó alkalom volt ez arra, hogy a szigorú szokásokhoz alkalmazkodó emberek ezzel az ürüggyel, rövid időre felrúgják a szabályokat, és álarc mögé rejtőzve kicsit kitombolják magukat a későbbi, dolgos napok előtt.

A farsang szó egyébként a német Fasching-ból ered, ami a nagyböjtöt megelőző éjszaka elnevezése volt. Ezt követően a böjt 40 napig tart, ami idén március 31-e, húsvét vasárnapján ér véget. A jövő héten, húshagyó kedden még lehet lakomázni, mulatni, torkos csütörtökön pedig elfogyasztani a farsangról megmaradt húsételeket, majd kezdődik a böjt.

A múlt szombatra a Status Quo Berhidán csapata hirdetett farsangi felvonulást a nemrég megépült, tágas közösségi térre, a Bezerédi piacra. A rendezvény nem volt ugyan látványosan karneváli, hiszen jelmezeiket sokan otthon hagyták, viszont a kellemes, csaknem tavaszias időjárásban a berhidaiak szép számban éltek a meghívással, és jó hangulatban, a szervezők által kínált tea és forralt bor kíséretében, egymás társaságában kellemesen töltötték el a délutánt. Persze, a farsangi fánk sem hiányozhatott, amit sajtos tallérral egészítettek ki a szervezőkhöz csatlakozó önkéntesek. A zenét ezúttal egy magnó szolgáltatta, a résztvevők pedig vidáman kapcsolódtak be a fiatalabbak vezette táncba.

A farsang tehát régen, és a hagyományokat felelevenítve ma is, lehetőséget ad a mulatozásra, álarcos bálokra, vidám karneváli felvonulásra, hiszen utána már egyrészt dolgosabb napok következtek, másrészt fel kellett készülni a tavaszi munkálatokra, és addigra a kamrákban is fogytán volt a télirevaló húsétel, amiből a húsvétra is félre kellett tenni a finom falatokat. Így a farsangot a 40 napos böjt követte, amit a kétségtelenül nagyon finom, farsangi fánkkal nyitottak meg.

A Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár mindkét épületében pedig tegnap, február 10-én, a farsang farkán várták jelmezes és játékos foglalkozásra a legkisebbeket. Vicces maszkokat készítettek, együtt énekeltek és izgalmas játékokban vettek részt a gyerekek, és persze, a fánk itt sem sem maradhatott el, hiszen nincs farsang finom, lekváros, csokis fánk és sok-sok nevetés, móka nélkül!    

Kövess: