/

A felújítása alatt sem zár be a Petőfi kultúrház

6 perc olvasás

Lesznek programok és a szakkörök is zavartalanul működhetnek

A Petőfi művelődési ház jelenleg összesen húsz különféle szakkörnek, csoportnak, civil szervezeteknek ad otthont, és – mint ígérik — nem lesz másként az építkezés alatt sem, mert ezek a közösségek továbbra is folytathatják tevékenységüket. A kivitelező ugyanis készített egy ütemtervet a munkálatok elvégzéséről, amelyeket kilenc hónap alatt kell befejeznie. Ennek megfelelően, augusztus végére el kell készülnie a teljes energetikai felújítással. Ugyanakkor a művelődési ház is átadta a cégnek azt a beosztást, amelyben feltüntették, mikor és meddig foglaltak a ház különböző helyiségei, így a kivitelező ezekre az időpontokra figyelemmel osztja be és végezteti el a szükséges felújítási munkálatokat. Várhatóan csupán a vizesblokk korszerűsítése alatt kell majd rövid időre szünetet tartani, de egyébként minden zavartalanul működhet a megszokottak szerint, mellette pedig folyik majd az energetikai felújítás. Egyedül a ház hátsó udvarát nem lehet szabadtéri programok rendezésére használni, mert ez lesz a kivitelező felvonulási területe, és azt teljesen el is kerítik, oda nem léphetnek be csak a felújítást végző cég munkatársai.

A cél az, hogy a civil csoportoknak és a művelődési háznak addig se kelljen felfüggeszteni a programjait, amíg folyik az épület felújítása, hanem lehetőleg a megszokott módon működjenek. Mindezek dacára óhatatlanul előfordulhatnak majd olyan helyzetek, amikor kompromisszumot kell kötni ahhoz, hogy mindenki számára elfogadhatók legyenek a körülmények. A munka jellegére és nagyságára tekintettel azonban ezeket a kellemetlenségeket érdemes lesz elviselni, hiszen a korszerűsítést követően jóval komfortosabb körülményekre számíthatnak mindazok, akik a Petőfi művelődési házat gyakran, vagy akár csak időnként látogatják. Nem beszélve a ház működésének energiára fordított költségcsökkenéséről!

A polgármester asszony a városi temető szükségessé váló bővítéséről is említést tett. Mint mondta, az önkormányzat még 2014-ben készíttetett egy tervet, amely szerint a Péti úti temetőben kialakításra kerültek az utak és járdák, megoldva ezáltal a belső közlekedést. Sajnos, az utóbbi időben jelentős számban történt temetés, és immár szükségessé vált a temető bővítése, ezért megkezdték ennek előkészületeit. Ezek a bővítési munkák már szerepeltek a kertépítészeti tervben. Elsőként a tartalék területeket rendezik, kivágják a fölösleges bokrokat és sövényeket, majd a Geodéta kiméri a temető bővítésének pontos telekhatárát, amit zöld sövénnyel el fognak keríteni. Ezt követően megkezdik a belső járdák, közlekedők kialakítását, és ezzel egyidőben a temető területén elültetik a tervezett fákat és bokrokat.  

Kövess: