/

Hasznos agytorna felnőtteknek

4 perc olvasás

Sikeres volt a kultúrház rejtvényfejtő versenye

Magyarországon az első keresztrejtvény, akkori elnevezéssel „keresztszórejtvény” 1925-ben látott napvilágot, s hódította meg az olvasókat. Ezt követően, 1957. február 3-án jelent meg a Füles magazin első száma, mely a keresztrejtvényen kívül egyéb jellegű feladványokat is tartalmazott. Így ez a nap lett a magyar rejtvényfejtők napja – ismertette a megjelentekkel Turcsányi Istvánné, a művelődési ház munkatársa, aki azt is elárulta, hogy a rejtvényfejtő játékra szép számban jelentkeztek, és több korosztály is képviseltette magát. A legidősebb versenyző 86, a legfiatalabb pedig 29 éves. Ugyanakkor sokkal többen belevágtak, elvitték a rejtvényeket, de talán nehéznek találták, mert nem mindenki hozta vissza a megfejtéseket. Így szerencsések voltak azok, akik mégis időt és energiát fordítottak erre a kis agytornára, és befejezték a játékot, mert az eredményhirdetésről nem mentek haza üres kézzel, az önkormányzat jóvoltából valamennyien ajándékot kaptak. Az értékelésnél a helyes megfejtéseken kívül figyelembe vették a javítások miatti hibapontokat, és az azonos pontszámoknál a leadás időpontját is számításba vették.

Hárman fejtették meg mind az öt rejtvényt, közülük első lett Simon Ferenc, második Simon Szabina, a harmadik Székely Lajosné.

Négy rejtvény megfejtői közül Holányi János kiváló eredményt ért el, mögötte Kukel Jánosné csak pár ponttal maradt le.

A skadináv rejtvényben elsősorban a gyorsaság, illetve a leadási idő döntötte el, hogy Rákócziné Kiss Sára lett az első, a második Purger Emilné, a harmadik pedig Gáspár József lett.
Sudoku kategóriában két rejtvényfejtőnek is nulla hibapontja lett, ráadásul azonos időben adták le a megfejtést, ezért mindketten, Marton Ilona és Tomózer Ferenc is első lett a sudokuban.  

Kövess: