/

„Egy cseppet sem didereg, jól bírja a hideget”

5 perc olvasás

Fenntartható hóemberek a Petőfiben

„Egy cseppet sem didereg, jól bírja a hideget” – írja A hóember című versében Mentovics Éva. A Petőfi Művelődési Házban kiállított „hóemberek” egyik különlegessége, hogy nem csak a hideget, de a meleget is jól bírták. Ráadásul mind egyedi darab, mert nem hóból, hanem számos más, sok esetben újrahasznosított anyagból gyúrták, azaz készítették őket az ötletes résztvevők. „Udvarunkon, ablak alatt álldogál egy fura alak.” – olvassuk Gazdag Erzsi költeményében. A hóemberkészítő versenyt záró kiállításon bizony nem egy „fura alak” tetszelgett, hűen tükrözve a fiatalok és a vállalkozó kedvű, kissé kevésbé fiatalok kreativitását.

Készültek ötletes rajzok, és különféle technikákat ötvöző, háromdimenziós képek, de alkottak hóembert autógumiból, nikecellből, WC papír gurigából, műanyag kupakokból, kidobásra ítélt dobozokból, sőt lámpabúrából, csomagoló papírból, maradék fonalakból és még nagyhasú söröshordókból is.

A kiállított rendhagyó, „fura alakok” nem csak alkotóik számára jelentettek kellemes elfoglaltságot, hanem a látogatók arcára is mosolyt csaltak, bizonyítva, hogy a téli hónapokban sem kell lemondani a hagyományos játékokról. Ha nincs hó, van sok más alkalmas anyag, ami némi képzelőerővel bármivé, így akár még hóemberré is varázsoltható.

Egyébként, a hóemberek világnapját Cornelius Graetz hóemberrajongó és hóembergyűjtő hívta életre, január 18-ai dátummal, ami egyben Micimackó nap is. A mókáról és a havas játékokról szól ez a nap világszerte, már ahol ezt megtehetik! Az Összefogással Berhidáért Egyesületnek városunkban is sikerült játékba hívni az ovisok és iskolások kisebb-nagyobb csoportjait és egyéni pályázóit, de még a nyugdíjasokat is, így csaknem hetven „fura alak”, azaz nem hóból készült „hóember” várta az érdeklődőket a Petőfi Művelődési Házban megrendezett eredményhirdetésen és kiállításon.

Akik esetleg kihagyták a hóemberes játékot, csatlakozzanak a rejtvényfejtők táborához! A hosszú téli estéken ez is remek időtöltést kínál. A részletek itt olvashatók:

Kövess: