/

Döntöttek a Petőfi energetikai fejlesztésének kivitelezőjéről

8 perc olvasás

Rendkívüli tanácskozást tartott a képviselő-testület

Mint arról már beszámoltunk, a múlt évben az „Épületenergetikai fejlesztések Berhidán” című pályázattal településünk mintegy 380 millió forint támogatást nyert a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár teljes energetikai felújítására. Ehhez kapcsolódóan tavaly év végén közbeszerzési eljárást írtak ki a projekt kivitelezésére. A beadási határidő idén járt le, amelyre összesen hét ajánlat érkezett. A bíráló bizottság ellenőrizte, és a törvénynek megfelelő pontozási rendszer szabályai szerint javaslatot tett a képviselő testületnek a közbeszerzési eljárás nyertesére. A plénum január 18-án zárt ülésen tárgyalt, és hozta meg a döntést a nyertes kivitelezőről. Ennek megfelelően még ebben a hónapban aláírásra kerül a kivitelezési szerződés, így a Petőfi művelődési házban várhatóan már tavasszal elkezdődnek a munkálatok, és őszig be is fejeződik a kultúrház teljes energetikai megújulása, amely jelentős energiamegtakarítást eredményez, nagyban csökkentve az intézmény fűtési számláit.

(Fotó: Pumpapálya Veresegyházán)
Biztosan sokan észrevették, hogy városunkban két helyen is földmunkagépek tűntek fel, ugyanis elkezdődtek azok a munkálatok, amelyekre Berhida tavaly 55 millió forintot nyert a LEADER pályázaton közösségi szabadterek létesítésére. Ennek keretében két teqball asztalt fognak telepíteni, valamint két pumpapálya is épül a város két pontján, egyik a Hunyadi téren a fitness pálya mellett, a másik pedig a Rákóczi iskolával szemben lévő fitness park mögött kerül kialakításra. Ezek különleges úgynevezett bringaparkok, amelyek kerékpározásra, görkorcsolyázásra, illetve gördeszkázásra alkalmas terek, amelyeken a fiatal kerekezők tehetik próbára ügyességüket.
A pálya tervezői különös figyelmet szentelnek a biztonságos, balesetmentes használatra. Fontos, hogy a fiatalok nem az úttesten, hanem egy erre kijelölt helyen kerekezhetnek, ahol más járművek nem közlekednek, és remek kalandban lehet részük a hullámos pályán egyensúlyozva. A berhidai bringás ifjúság vélhetően, már idén birtokba veheti ezeket az új, találkozásokra és sportolásra is alkalmas, közösségi helyszíneket.

Ha sikeres lesz az idei pályázat is, fákkal is szépítik a pályák környékét, ugyanis a képviselők a januári rendkívüli ülésen arról is döntöttek, hogy Berhida ismét vegyen részt az Agrárminisztérium Országfásítási Programjában, amely idén már negyedik üteme lesz ennek a pályázatnak. Célja pedig a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása mellett, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdősítési támogatásait. A fásítási programban 2020-ban már nyertünk 30 darab facsemetét. Ha most is sikerrel jár településünk, a facsemetéket a Kossuth és a Dankó utcába, illetve a Rákóczi iskolával szembeni parkba ültetik majd el.

Tavaly év végén a Süni óvodában nyílászáró-csere kezdődött, az idén év elején pedig elkészül a külső falak szigetelése és a tető felújítása is, ami része a város energiamegtakarítási programjának. Az önkormányzat már a múlt esztendőben is nagy hangsúlyt helyezett erre, mert ezekkel a befektetésekkel jelentősen csökkenthetők az intézmények működésére fordított kiadások. Ezzel egyidőben a berhidai önkormányzat nyilvános pályázatit írt ki a Harangvirág utcában – amely az Idősek Otthonába vezet – két parkoló kialakítására, így biztosítva ezáltal a tűzoltóautó, illetve a mentőautó biztonságos közlekedését. Ugyanakkor az Orgona úti burkolatfelújításra is kivitelezőt keresnek.
Jelenleg a fent felsorolt fejlesztések vannak folyamatban. További munkálatok, beruházások tervbe vételére és megvalósítása az idei költségvetés függvényében, illetve annak elfogadását követően kerülhet sor, a rendelkezésre álló források figyelembe vételével. A 2024. évi büdzséről a februárban tartandó képviselő-testületi ülésen tárgyalnak és döntenek majd a plénum tagjai.

(Pumpapálya fotók illusztrációk, a veresegyházi pályán készültek) 

Kövess: