/

Valami elkezdődött a Szent Kereszt templomnál

7 perc olvasás

Tűzoltás, vagy állagmegóvás?

A templom közeli gyalogjárdát elzáró szalagkorlát is eltűnt, végre szabadon lehet mellette közlekedni, míg a tér felöli oldalán egy kosaras gép látványa keltett reményt bennünk. Szerdán dél körül két munkás volt a közelben, akik ebédelni mehettek, mert a csak a munkagép maradt ott, és némi cseréptörmeléket is látni lehetett. Ha kijavítják a tetőt, talán elhárul a tetőomlás közvetlen veszélye, és végre a templomot körülvevő szalagkorlát is lekerül, de a többszáz éves építmény állaga ettől, sajnos még tovább romlik.

A napokban a Magyar Nemzet is hírül adta, hogy még tart a templom megmentésére indított petíció aláírásgyűjtési akció, amit Simon Gyula kezdeményezett. Tavaly nyár óta több mint ötezren – és nem csak berhidaiak — írták alá ezt a petíciót annak köszönhetően, hogy a segítők és a gyűjtőpontok száma is folyamatosan gyarapodott. Úgy tudjuk, már „csak” pár száz hiányzik a hatezer aláíráshoz. Hogy miért épp hatezer ez a „bűvös szám”? Mert ennyi kell ahhoz, hogy az illetékesek egyáltalán foglalkozzanak a petícióban megfogalmazott, tiszteletteljes kéréssel, és esetleg megvizsgálják, mit tehetnek a megoldás érdekében.

Pedig a helyzet egyértelmű. Adott egy jelentős értéket képviselő műemlék, amely nem csupán a helyiek számára kincs, hanem egyedülálló építészeti stílusával és történelmi múltjával valóságos „igazgyöngynek” számít az országban, sőt egész Európában is, ezért kissé értetlenül állunk a tény előtt, hogy évek óta még a legszükségesebb állagmegóvásokat sem végeztették el az építményen. Az illetékesek szerint a teljes felújítása jelentős forrást igényel, sok tízmilliót emésztene fel, ami jelenleg nem áll rendelkezésre.  

Mielőtt még bárki a helyi önkormányzatra mutogatna, szögezzük le, hogy a Szent Kereszt templom egyébként a katolikus egyház tulajdonában áll. A helyi önkormányzat pár éve saját költségén elkészítette a templom teljes rekonstrukciójának tervét, de az illetékesek – forráshiányra hivatkozva – nem kezdték el a felújítási munkálatokat, így az építményt tovább marta az idő vasfoga.  Tavaly a petíció hírére, a Veszprémi Főegyházmegye — tízmillió forint alaptőke egyidejű elkülönítésével — közadakozást indított a műemlékvédelmet élvező, egyházi létesítmény felújítási munkálatainak támogatására. A berhidai Kapu a Holnapra Egyesület tavaly év végén jótékonysági koncertet szervezve, 270 ezer forinttal járult hozzá a templom megóvásának költségeihez, de a petíció meghirdetésekor is többen jelentkeztek, hogy lehetőségeikhez mérten, szívesen adnának kisebb-nagyobb összeget a cél megvalósítására. Jelenleg nincs friss információnk a befolyt adományok összegéről, csupán arról, hogy a számlaszám továbbra is nyitva áll, és a petíció aláírásgyűjtése még mindig folyamatban van, amíg el nem éri azt a bizonyos „lélektani” hatezres határt.

Természetesen szívből örülünk annak, hogy munkagépet és pár dolgozót is látunk a templom környékén, és köszönjük, hogy végre elhárítják a cseréphullás veszélyét, de sajnos jól tudjuk, hogy az őseink által ránk hagyott, és oly sok történelmi vihart, háború dúlását, katasztrófát és több évszázadot is átvészelt Szent Kereszt templom a 21. században már nem menekül meg a pusztulástól, ha nem kezdődik el minél előbb a felújítása, ugyanis az építmény állagromlása szemmel láthatóan felgyorsult. Ezért kell folytatni, amit városunk éber lokálpatriótája, Simon Gyula és a hozzá csatlakozó, sok-sok segítő elkezdett, és ma is bízik abban, hogy kitartásuknak meglesz az eredménye.  

Aki pénzadományával továbbra is szívesen támogatná a műemlék templom megóvását, a 11748007-20058438 bankszámlaszámon megteheti. Fontos a közlemény rovatban feltüntetni: Berhida.
A petíciót itt lehet elérni interneten: https://www.peticiok.com/read/79922/103215614

Kövess: