/

Az elfogadott átmeneti költségvetés a jövő év elejére is biztosítja a város működését

8 perc olvasás

Az esztendő utolsó tervezett tanácskozására ült össze a városvezetés

A város zavartalan működése érdekében került a képviselők asztalára az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet határozati javaslata. Az államháztartási törvény lehetőséget ad erre, ha az önkormányzat következő évi költségvetési rendelete még nem került elfogadásra. Az önkormányzatok jövő évi költségvetésének előterjesztési határideje 2024. február 15. Ugyanakkor a költségvetési rendelet megalkotásához szükséges információk jelen időszak alatt is folyamatosan változnak, a kormányzati döntések jogszabályi és informatikai rendszereken történő megjelenése jelenleg is folyamatos, így a végleges számok még nem állnak jelenleg rendelkezésre, ezért az átmeneti költségvetés célja az, hogy a biztosítsa a folyamatos működést.

Pergő Margit polgármester tájékoztatása szerint a kormányzat jövőre sem szándékozik eltörölni az önkormányzatok szolidaritási adóját, sőt Berhidát illetően ezt csaknem 2,5-szeresére emeli. Ez az jelenti, hogy az idei 37 millió forint helyett, városunknak már 93 millió szolidaritási adót kell befizetni a központi költségvetésbe. Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy januárban már a megemelt minimálbért és garantált bérminimumot kell az alkalmazottaknak biztosítani, de ennek kompenzációját csak később utalja az állam az önkormányzatoknak. A feladatellátásra fordítandó támogatások emelkednek ugyan, de még mindig nem fogják elérni azt a mértéket, amelyekkel az önkormányzati alkalmazottakat mindenképpen meg lehet tartani, ha a munkaerőpiacon sokkal magasabb béreket kínálnak számukra. Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet a képviselő-testület tagjai 6 igennel, 2 nem ellenében támogatták.

A testület módosította a térítési díjak és az élelmezés norma meghatározására, a gyermekvédelmi ellátásokról szóló korábbi rendeletét. A nyersanyag árak drágulása okán az intézmények egységesen 20 forint áremelkedést terveztek 2024. évre vonatkozólag. A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyag költségének egy ellátottra jutó napi összege.

Egyhangúan elfogadta a városvezetés a Berhidai Napok programtervét, bár arról egyelőre még nem határoztak, mekkora végleges költségvetésből kerül majd megszervezésre, és milyen koncertekre lehet majd számítani, azaz kik lesznek a fellépők a nagyszínpadon. Erről később, a jövő évi költségvetés és a lakossági felmérés függvényében születhet döntés. (Részletek a Kultúra rovatban)

A Hunyadi téren — az idei Berhidai Napok helyszínén — már elkezdték a talajmunkálatokat a pumpapálya építéséhez.

A városi plénum támogatta a képviselő-testület első félévi munkatervét. Értesülések szerint a soron következő önkormányzati választásokat az Európai Unió képviselői választásával egyidőben szándékoznak megtartani, amelynek időpontja várhatóan június 9-én lesz. Ettől függetlenül, az önkormányzatok jelenlegi tisztségviselőinek mandátuma október 1-ig tart, és csak ezt követően lép hivatalba az újonnan megválasztott polgármester és képviselő-testület.

A tanácskozás végén Pergő Margit röviden beszámolt a testületnek a polgármesterek számára nemrég megtartott, háromnapos országos tájékoztató rendezvényen szerzett ismereteiről. Többek között arról, hogy jövőre az önkormányzatok a Belügyminisztériumtól a Navracsics Tibor által vezette, új Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumhoz kerülnek majd. Ugyanakkor az önkormányzatok költségvetési támogatásairól még nem született meg minden jogszabály, ezek folyamatosan készülnek, és érkeznek róluk a tájékoztatók. A víziközművek állami tulajdonba történő átadása megtörtént, a szennyvízellátó rendszer egyenlőre az önkormányzatnál marad a garanciális ügyek rendezése miatt. Az üzemeltetési feladatokat továbbra is a Bakonykarszt látja el.

A Petőfi Művelődési Ház energetikai felújítása kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárásra több mint tíz érdeklődő van, remélhetőleg kellő számú pályázat is beérkezik, hogy év elején elkezdődhessenek a  a munkálatok.

Kövess: