/

Alaphangon öt-, hétmillió forint a népszerű előadók élő koncertje

8 perc olvasás

Napirenden a jövő évi Berhidai Napok vázlatterve

Dancsó Valéria, a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár vezetője tervet készített a 2024. évi Berhidai Napok programjáról. Jövőre is több helyszínen, vasárnaptól-vasárnapig tartanak majd a rendezvények. A szabadtéri programokra és a nagyszínpadi koncertekre pedig a sportpályán kerül majd sor. Az intézményvezető kiemelte, hogy a jövő évi programok összeállításának alapkoncepciója egyrészt az, hogy a helyiek szellemi és tárgyi alkotói értékei kerüljenek bemutatásra és emellett az itt élőknek érdekes helyi kötődésű, helytörténeti, valamint ismeretterjesztő programokat is kínáljanak. Hozzátette: természetesen továbbra is számítanak a berhidai közösségek aktív részvételére és bemutatkozására, valamint igyekeznek — a lehetőségeink keretein belül — olyan szórakoztató programokat városunkba hozni, amelyekben az itt élő, különböző érdeklődésű és életkorú helyiek megtalálják az igényeiknek megfelelőt.

Jövőre a Kistónál lesz a Berhidai Napok nyitórendezvénye, amelyen többek között szabadtéri tárlat, gasztro program, helyi zenészek, táncosok szereplése és értékséta várja majd az érdeklődőket. A továbbiakban más helyszíneken, helyi és neves vendégekkel terveznek irodalmi bemutatkozásokat, író-olvasó találkozókat. A Kertbarát Kör terménykiállítása jövőre korábban, már a hét közepén megnyílik, hogy minél többen megtekinthessék. A Porta – generációk házában a Rákóczi utcában a helytörténet, a helyi kézművesek és alkotók kerülnek előtérbe, a téma várhatóan a népi kismesterségek, népi gyógyászat, gyógynövények alkalmazása lesz. Jövőre is terveznek művészeti kiállítást, és persze számos sport- és gyermekprogram is várja majd a legfiatalabbakat, és templomi koncertekre is sor kerül. A rendezvénysorozat a már hagyományos fogathajtó versennyel zárul majd – vázolta fel a jövő évi koncepciójában a művelődési ház vezetője.

Bár a felsorolt, szűkebb érdeklődésre számot tartó programoknak is nagy jelentősége van és sokan igénylik, tagadhatatlan, hogy a Berhidai Napokon az élő koncertek vonzzák a legnépesebb közönséget, így ezek fellépőinek kiválasztása jelenti a legnagyobb dilemmát is. Különösen az utóbbi években okoz ez óriási fejtörést a szervezők és a városvezetők számára is, ugyanis jelentősen emelkedtek az élő koncertek díjai. Az önkormányzat a város költségvetésében minden évben elkülöníti a Berhidai Napok rendezvényeire fordítható összeget, amelybe az összes költségnek bele kell férnie. A legnagyobb tételt mindig a sokaságot vonzó, élő koncertek jelentették, de a népszerű előadók, együttesek menedzsereinek a fizetendő gázsit illetően, talán még sohasem fogott így a tolluk, mint mostanában! A legkevésbé ismert koncert fellépők díja is meghaladja a 1,5-2 millió forintot, az országos népszerűséget élvező előadók és együttesek pedig az egy-, másfél órás élő koncertért öt-hét, sőt tízmillió forintot számolnak fel! Arról nem is szólva, hogy az is presztízskérdés már, mekkora közönségre számíthatnak, mert egy bizonyos szám alatt már nem is vállalják a fellépést. Ilyen körülmények között korántsem könnyű olyan szabadtéri koncertet szervezni, amely elnyeri a berhidaiak többségének a tetszését. Ráadásul egy ekkora település nem veheti fel a versenyt sem egy várpalotai, sem veszprémi szabadtéri koncert közönségének számával és persze, költségeivel.

Nem titok, hogy az idei rendezvényekkel sem volt mindenki elégedett. Jelentősen megosztotta a közvéleményt a fellépők ismertsége, ahogy néhány önkormányzati képviselő is hiányolta a sokaságot vonzó, híres előadókat.  Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy még egy hatezer lelket számláló településen is nehéz mindenki tetszését elnyerni, bármennyire is szeretnék a szervezők! Az sem biztos, hogy a legnépszerűbb és legdrágább előadók fellépésével mindenki elégedett éenne. Ám, ha valóban az a szándék, hogy Berhidán is a legkeresettebb fellépőkkel kössenek szerződést egy-két szeptemberi koncertre, akkor bizony jelentősen meg kell emelni a Berhidai Napok költségvetését. Kérdés, hogy ez a jelenlegi energiaárak és egyéb működési költségek mellett lehetséges-e? Erről majd a 2024. évi városi költségvetés tárgyalása és annak elfogadása után tájékoztatjuk a helyieket.

Mindenesetre, a vázlattervet elfogadta a képviselő-testület, de az esti koncertek kérdése még nyitott maradt.

(A képek az idei Berhidai Napok programjain készültek)

Kövess: